Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Temelín se nevyplatí? Hůř, nevyplatí se vůbec nic.

Ministerstvo financí chystá analýzu, zda se vyplatí postavit Temelín. Lze však i bez této analýzy spolehlivě prohlásit, že pokud se radikálně nezmění přístup k elektroenergetickému trhu v EU, nevyplatí se stavět Temelín, ale ani absolutně žádný zdroj vyjma dotovaných zelených, protože cena elektřiny je nejníže v historii. Kdo by to při těch účtech řekl. :)

Zelené šílenství, konané jak v zájmu ekologie, tak v zájmu energetické nezávislosti EU, má mnohem dalekosáhlejší dopady, než jen rapidně rostoucí účtenky za elektřinu. Mluví se o tom, že se Temelín nevyplatí dostavět kvůli cenám na "trhu", což ještě často uslyšíme od protijaderných aktivistů. Problém je, že ceny elektřiny na velkoobchodním trhu neklesají díky konkurenci a efektivitě, jakou přináší trh, ale kvůli hrubé intervenci ze strany státu do tohoto trhu, která ho fakticky směruje ke zhroucení.

Nejenže vysoké výkupní ceny obnovitelné elektřiny vysávají naše kapsy, ale obnovitelné zdroje mají absolutní přednost před ostatními při zapojování do sítě. Ve většině zemí ani elektřina z obnovitelných zdrojů nevstupuje na trh, je prostě odkoupena za administrativně stanovenou cenu vysoko nad tržní. Ale tato elektřina jde přednostně do sítě, musí být spotřebována a odčerpává tak poptávku. Energetický trh se o objem obnovitelných zdrojů smršťuje, protože nabídka zbylých normálních zdrojů zůstává stejná, ale poptávka vynuceně klesá.

Jistě, že každý podnik a každá domácnost by dala přednost elektřině z Temelína za 1,5 Kč před elektřinou za 11 Kč od ČEZem podivně koupených solárních parků. Ale nemohou, musí si ze zákona nejprve koupit tu za 11 Kč, aby byla zajištěna návratnost zelené investice (v našem případě i s dostatečným odklonem některým politickým stranám, aby bylo na co malovat tykadla). A protože kvůli pobídkovému šílenství neustále přibývají nové zelené zdroje, směřuje trh s normální elektřinou, kterou by všichni chtěli a přitom si ji nemohou koupit, ke svému zániku. Nevyplatí se stavět žádné nové zdroje, protože cena elektřiny je na historických minimech, zatímco účty domácností i firem jsou na historických maximech.

Už nyní mají nedávno postavené plynové elektrárny v Německu kapačky ze státního rozpočtu. Provozovatel by je zavřel, jenže alespoň nějaké zdroje, které umí dobře ovládat svůj výkon, jsou ke stabilitě sítě potřeba.

Realita je taková, že každý jeden postavený zdroj bude muset být subvencován ze státního rozpočtu, protože trh s elektřinou se nevyhnutelně zhroutí. Hloupoučkým fanatickým rádoby ekologům se lze jen ušklíbat, že jejich další modlu, trh s emisními povolenkami, bere do hrobu sebou. 

Celá Evropa stojí ne před dosažením volné soutěže v energetice, ale před státní totalitou, kdy bude vláda určovat, co, kde a za kolik se bude stavět. Máme-li mít někdy levnější elektřinu a čistější životní prostředí, potřebujeme pravý opak, potřebujeme volnou soutěž.

Potřebujeme volnou soutěž na straně výroby elektřiny, potřebujeme i volnou soutěž v oblasti technologií. I ty podléhají tržním silám a za obcházení tržních sil se platí, což lze dobře ilustrovat na obrázku. To je predikce potenciálu obnovitelných zdrojů v EU, tuším cca z roku 2005, dříve, než se to šílenství realizovalo. Zelená křivka je očekávaný vývoj obnovitelných zdrojů tržními silami, šedivá křivka je potenciál obnovitelných zdrojů pro EU (bez ohledu na to co to stojí, jen to teoreticky jde). Červený puntík je potenciál pro rok 2020, cca 27% podíl obnovitelných zdrojů na hrubé energetické spotřebě. Cíl EU pro rok 2020 je 20%. Máte pocit, že je to šíleně drahé? Oprávněně. Bude hůř.

Mezitimní cíle pro rok 2012 byly dosaženy i s určitou rezervou, tak si představte, že dosud vynaložené náklady, za které se nám podařilo dostat energetický trh před kolaps, vyjadřuje plocha plocha mezi zelenou a šedou křivkou ohraničená rokem 2012. Plocha mezi zelenou a šedou křivkou po roce 2012 představuje to, co budeme muset ještě zaplatit. Jasně, říkal jsem, že cíl je 20%, ne těch 27%, tak si ty náklady můžem snížit cca o čtvrtinu, ale stejně je to pálka. To je cena za uměle protěžované technologie.

Jak říkal Klíčník v Matrixu, vždy je jiná cesta. Ta, která nás problému zbavuje, se nebude zeleným líbit.  

1) okamžité ukončení stávající podpory obnovitelných zdrojů (=přestanou vznikat nové zelené elektrárny za vysoké výkupní ceny)

2) konsenzus států EU na míře odlehčení průmyslu a domácnostem tak, že se již probíhající závazky z podpory obnovitelných zdrojů z části budou hradit ze státních rozpočtů v takové výši, aby nedocházelo k energetickému dumpingu uvnitř EU.

Do 15 let od zavedení těchto dvou opatření zmízí poslední příznaky zelené nemoci, energetický trh se však uzdraví dříve. Pokud bude stávající systém podpory obnovitelných zdrojů pokračovat, žádný energetický trh mít nebudeme a debata o tom, zda se "vyplatí" Temelín, nemá žádný smysl.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | pondělí 27.5.2013 22:39 | karma článku: 21,34 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 452x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007