Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svět se změnil. Patří do něj ještě KLDR?

Zatímco KLDR je úplně stejná už pár desetiletí, její okolí prošlo radikální proměnou. Sovětský blok se rozpadl a poslední podporovatel tohoto skanzenu pro své kapitalistické úspěchy dávno odhodil komunistickou ideologii, která byla dlouho pojítkem mezi těmito státy. Není zřejmé, zda si tuto změnu KLDR uvědomuje.

Ještě před pár lety byla dynastie Kimů pro Čínu spojencem, který pomáhal vyvažovat globální poměr sil. Nyní po dramatickém čínském hospodářském úspěchu je zaostalý soused pouze těžkým závažím, které stahuje k čínským břehům velké množství amerických vojenských sil. Ideologický důvod pro jeho podporu je dávno ten tam a i Čína ví, že KLDR nemá ani dost surovin, kterými by vyvážila problémy, které přináší její vojenské harašení.

Nastal čas KLDR odstranit? Sjednotit Koreu? Lze to jinak než hrubou silou?

1) Politická vůle

K něčemu takovému je třeba odhodlání politiků odstranit severokorejský režim, jakmile odpálí první raketu. Nebo i dřív. Je toho schopný Barak Obama? Na demokrata se překvapivě neváhá zapojit do cizích konfliktů, zejména pokud jdou s ním spojenci, což bylo patrné v Libyi. 

Dovolí to Čína? S preventivním úderem souhlasit nepochybně nebude, ale už nemá žádné nástroje zabránit protiúderu a ani žádný důvod, aby se o to pokoušela. Otázka je, zda si nebude přát americké pokoření a nedodá KLDR potají pár moderních zbraní schopných sundat nějaký americký stroj. Ostatně trosky náhodně havarovaných a spadlých letounů zajímaly Čínu už dlouho, naštěstí se jí však nedaří zkopírovat neviditelnou stíhačku tak, jako Google. Válka u hranic nikdy není dobrá, takže zájem na vleklém konfliktu lze vyloučit.

2) Je KLDR ještě racionálním aktérem mezinárodních vztahů?

Státy mají tendenci se chovat racionálně, což se ukázalo v mnoha světových krizích. Zejména diktátorům ale občas hrábne a racionální chování se vytrácí. I západní vzdělání mladého Kima může vytlačit indoktrinace jeho režimu o jeho nesmírné síle. Věřím, že na důležitých funkcích v KLDR je mnoho lidí, kteří věří své vlastní propagandě o své ničivé síle a o strachu USA a spojenců, zároveň nevidí změněnou roli Číny a myslí, že útok na svého komunistického bratra nepřipustí.

Krutá pravda je, že mocná Kimova armáda je jen horda lidí se samopaly, bohužel s dost vymytými mozky. V případném konfliktu zemřou roztrháni na kusy s myšlenkou oddanosti velkému vůdci, aniž by kdy spatřili svého nepřítele. Že USA má stále ohromující vojenskou převahu jak nad KLDR, tak nad Čínou.

O co by šlo KLDR obvykle? Obvykle by chtěla potravinovou pomoc a byl by klid. Dodat trochu rýže je levnější, než raketová smršť a navíc to vypadá humanitárněji. Jenomže uvnitř KLDR probíhá boj o moc. Pro sjednocení nepřátel je dobrý vnější nepřítel. Jen je otázka, zda si to vnější nepřítel nechá líbit. Není již žádný důvod nechat se od KLDR vydírat a tolerovat výhrůžky.

Pokud by KLDR byla racionálním aktérem mezinárodních vztahů, měla by situace nenásilné řešení. Jenže si myslím, že racionálním aktérem již není a i kdyby byla, je takové řešení žádoucí?

3) Náklady sjednocení

Budou enormní z hlediska financí i lidských zdrojů, aby bylo možné severokorejce nakrmit a naučit je, jak vypadá skutečný svět, zajistit bezpečnost, která je nezbytná pro přísun investic. Bez masivního zapojení Jižní Koreji a financí z USA a Japonska to nepůjde. Bude trvat nejméně pět let, než se bývalá KLDR dostane z původní bídy a dalších 20 let, než se stane normální rozvojovou zemí. Teprve severokorejci vyrůstající ve svobodě mají šanci na hodnotově nepokřivený život. A tyto náklady by nastaly tak jako tak při jakékoliv formě sjednocení. Oproti tomu je samotný akt vojenské likvidace severokorejského režimu hrstkou drobných.

4) Náklady status quo

Varianta nenásilného řešení má také své náklady, které neustále v čase rostou. Vojenské kapacity Jižní Koreji, USA i Japonska musí být silné a připravené. Vydržování takových kontingentů něco stojí. A jejich přesouvání taktéž. Tyto náklady také rozhodují o tom, zda dojde ke střetu. Platilo to pro starověkou Tróju, hitlerovské Německo, válku v Zálivu a bude to platit i pro KLDR. Pokud někdo shromažďuje velkou sílu, vždy ji chce vidět v akci. To platí ze strany KLDR i USA.

Pokud by to nyní dopadlo nenásilně, v budoucnu je konflikt jistý. Akorát bude méně asymetrický a může se stát, že do té doby KLDR postaví raketu schopnou nést atomovku nebo více raket s konvenčními náložemi, které způsobí více škod. Do nákladů zahrňte další generace severokorejců trpících hlady a poučených o velké síle jejich režimu. To je něco, jako Matrix, oni skutečně věří, že jejich země je nejvyspělejší na světě.

Přestože jako pravičák přijdu o kvalitní bič na levičáky, jediný příklad země, kde tak strategicky důležitou věc jako potraviny zajišťuje stát, jsem jednoznačně pro sundání tohoto režimu silou. Levněji to prostě nejde a i severokorejci si zaslouží žít život svobodného člověka. Držím palce, ať jich při tom zahyne co nejméně.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 11.4.2013 21:44 | karma článku: 15,73 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 452x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu,...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

Policie našla v zemině z výkopu další kosti, patřily třem lidem. Pošle je na pitvu

21. května 2024  16:11

Lidské kosti, které v pondělí objevili pracovníci technických služeb během výkopových prací v...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007