Ruští vojáci se musí vracet z Ukrajiny v rakvích

Dnešní doba si žádá Reagany a Churchily, nikoliv Chamberlainy. I těm už nyní musí docházet, že politika usmiřování agresora nevede k míru, ale jen další agresi. Putin za svoji agresi sklízí doma potlesk, protože média krmí Rusy pohádkami a žádné citelné náklady nepociťují. To se musí změnit.

Svět už je naprosto jiný, než před pár dny. Před pár dny to vypadalo, že Ukrajinci směřují k porážce ozbrojených separatistů a že Putin zahájil v Minsku vyjednávání, které povedou k diplomatickému vyřešení situace a návratu mezinárodních vztahů do normálu. V to, že se svět vrátí do dřívějšího stavu, doufali i odpůrci sankcí a zastánci dobrých obchodních vztahů s Ruskem. Tato naděje je však s již téměř otevřenou ruskou invazí mrtvá.

Starý relativně bezpečný svět skončil a nyní proti sobě máme Putinovo Rusko jako nepřítele. Musíme se podle toho zařídit. Je lépe čelit Putinově agresi na Ukrajině, než ji čelit na vlastním území. Abychom agresi zastavili, nesmíme se chovat jako premiér Sobotka na posledním summitu. Musíme Putina vystavit tvrdému nárazu na všech frontách, musíme zvrátit jeho osobní ziskovost, jinak nemá důvod v agresi nepokračovat.

V oblasti hospodářských vztahů je třeba okamžitě zmrazit Swift platby, ukončit volnou směnitelnost rublu, vyloučit Rusko z některých mezinárodních organizací, zmrazit aktiva Rusů na Západě nad 100 000 eur a zamezit přístupu ruských podniků do mezinárodního finančního systému. Rusko by nemělo přístup k plnému seznamu zboží dvojího užití, sankce by měly stejnou tvrdost jako vůči Iránu.

V oblasti vojenské je třeba dodat Ukrajincům zbraně s přesným naváděním, komunikační vybavení a v online režimu je zásobovat informacemi o přesných pozicích separatistů a ruských vojáků. Pokud se budou do ruských rodin vracet mrtví synové z "dovolené" na Ukrajině po tisících, snad si i průměrný Rus uvědomí, že Putinovy pohádky jsou lží a jeho popularita nabere opačný trend.

Rusové musí krvácet a trpět, náklady agrese musí převážit výnosy. Jejich synové musejí umírat a jejich životní úroveň propadat. Dokud se tak nestane, nemá Putin důvod vést se Západem jakékoliv vážné jednání, bude si dál dělat, co chce. 

Nečeká nás jen bitva o Ukrajinu, ale také bitva o ruské srdce, které nemá s Putinem společného vůbec nic. Západ musí aktivně podporovat svobodný internet a volné šíření informací v Rusku, aby nebyl běžný Rus odkázán na oficiální státní média. Je třeba šířit jasné důkazy o fotomontážích a manipulacích v ruském zpravodajství a umožnit Rusům vidět, co se děje doopravdy, aby necítili následky jako křivdu od Západu, ale očekávanou a spravedlivou reakci na kroky jejich špatného prezidenta.

Je lhostejno, zda Putin dostane rozum, bude svržen hněvem oligarchů či ulice, hrubou agresi zastaví jen hrubá a krutá odpověď a k té musí být Západ odhodlán.

Vladimír Putin uzavřel jedno období dějin. Jak bude vypadat příští období dějin, rozhodneme buď my, nebo Vladimír Putin. 

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Procházka | pondělí 1.9.2014 7:07 | karma článku: 22,52 | přečteno: 1261x