Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč říkám ANO půjčce MMF

Není to o čtyřech řádcích dohody ze summitu EU. Ty čtyři řádky, jejichž výsledkem by mělo být zapůjčení téměř 90 mld. Kč z devizových rezerv ČNB, jsou součástí nějaké dohody, která směřuje ke stabilizaci a záchraně eura a v budoucnu i k předcházení dluhové krize způsobené veřejným sektorem.

I kdybychom zůstali na uzoučké perspektivě půjčit či nepůjčit, jak se na to dívají například Věci veřejné, netušíc, o co se to vlastně jedná, nebo se na to dívali jako na investici očima kolegy blogera Jiřího Kráma, rozhodně by nebyl můj verdikt NE.

MMF je mezinárodní instituce dohlížející na stabilitu globálního měnového systému s velmi jasnými podmínkami záchranných úvěrů, nikdy se nestalo, že by takové úvěry nebyly splaceny. Nelze tedy říci, že by se jednalo o rizikovou investici, je to bezpečnější než Kalouskovy dluhopisy.

Druhá věc je povaha zdrojů, které půjčujeme. Nezvýší to naše zadlužení země, nepůjčujeme ze státního rozpočtu. Půjčujeme z devizových rezerv ČNB. Jejich celkový objem se blíží ekvivalentu 800 mld. korun, tři čtvrtiny jsou v cenných papírech, často dluhopisech zemí eurozóny. 90 mld. by se pak objevilo jako aktivum, o nic méně bezpečné, než jejich současná podoba.

Když jsme u rizik a povahy devizových rezerv, jaká bude jejich hodnota, pokud eurozóna udělá velké bum? A jsme u té širší podstaty.

Musíme učinit rozhodnutí, zda eurozóna padne nebo nepadne. Pokud by padla, 300-600 mld. devizových rezerv je fuč, proto nás nemusí trápit ta půjčka 90 mld. Ani to odepsání těch devizových rezerv nás nebude tolik trápit. Nebude to konec světa, ale budeme výrazně chudší než dosud, možná poznáme, co je to hlad, to si pamatují maximálně naši prarodiče. Ale dobře, počáteční šok zvládneme, budeme sebevědomou zemí nesužovanou padlou EU. Naši nikomu se nepodřizující politici budou mít prostor vést zemi k prosperitě. Vážně tomu věříte? Při zrodu nové ČR z popela to bude pěkně pálit a lidé ani politici nebudou lepší, než ti dnešní. Není pravděpodobné, že by zůstal zachován volný obchod, země s vlastní měnou potřebujíc smazat dluhy spustí devalvační závody.

Raději tedy předpokládejme, že EU nepadne. V takovém případě je potřeba nahlas a zřetelně prohlásit, že EU ani eurozóna nepadne, žádný členský stát neopustí euro a všechny státy dostojí svým závazkům. V takovém prostředí se může rozjet ekonomika, jenom v takovém prostředí jsou možné investice. Kdybych si teď koupil firmu v Řecku, to zbankrotovalo a přijalo prudce devalvující drachmu, mám po investici, protože srovnatelná aktiva tam koupí jiní investoři mnohem levněji a moje produkce nebude konkurenceschopná, aby se mi investice vrátila.

Jistota toho, že eurozóna a EU vydrží, je podmínkou pro obnovu investic, investice jsou podmínkou pro tvorbu hodnot, tvorba hodnot je podmínkou k bohatství a jedině tak lze splatit počáteční půjčky.

Abychom mohli dát světu takový vzkaz, potřebujeme mít k dispozici překlenovací financování pro nejvíce postižené země, aby měly čas dát do pořádku veřejné finance. To můžeme získat skrze MMF jen tehdy, pokud tam budeme mít i naše zdroje, tehdy a jen tehdy bude naše rozhodnutí důvěryhodné a další finance budou ochotni poskytnout BRIC, USA, GCC nebo ASEAN.

Budeme-li mít takový plán, klesnou rizikové přirážky dluhopisů ohrožených zemí, budou se moci nadechnout. Opět tam začnou proudit investice, opět se tam bude pracovat. Pracující půjčku splatí, nepracující nikoliv, může jen prodat vše, co mu zbylo a umřít. Růst zlepší vyhlídky, zvýší rating, klesnou úroky státních dluhů atd. Tudy vede cesta z krize, v jiném případě jsme slovo krize používali předčasně.

Doufám, že se mi povedlo srozumitelně vysvětlit, o co vlastně jde s tou půjčkou, z vyjádření některých politiků jsem nabyl dojmu, že to sami nevědí.

Všichni rádi příměry s Titanikem, tak proč se také do jednoho nepustit: Jedeme všichni v děravém EUTitaniku uprostřed mrazivého moře. Když jsou díry v lodi, můžete se je snažit opravit nebo rovnou skočit do vody. TOP09 by šla spravovat, Klaus by skákal do vody a plaval k ruské "záchranné" lodi a Nečas se rozhodl, že si udělá pohodlí a bude pozorovat, jak loď spravují. Když to bude vypadat dobře, bude se tvářit, jak je to chytré, že Česko se při záchraně neumazalo. Když to bude vypadat špatně, bude kritizovat opraváře a zabere si gumový záchranný kruh. Vžijte se do pozice těch, kteří spravují. Jak dlouho vám bude trvat, než Nečase vezmete za prdel a mrštíte s ním přes palubu?

Někteří věří, že na ruské lodi se pluje lépe než na evropské. Někteří věří, že jim k záchraně v mrazivých vodách postačí gumový kruh. Někteří jsou správně česky vychcaní, ale pak se nesmějí divit, když trpělivost ostatních dojde. Já pořád věřím, že se nejlépe pluje na největší lodi na světě, přes všechny problémy, které vás cestou potkají.

 

 

Spinelli Group je iniciativa poslanců EP a občanů EU na podporu federalizace, ke které se můžete připojit:

http://www.spinelligroup.eu/manifesto

 

 

Na závěr facebookové stránky, na kterých můžete podpořit jejich myšlenku tlačítkem "to se mi líbí":

http://www.facebook.com/pages/Manifest-skute%C4%8Dn%C3%A9-pravice/129871750428882?sk=infoZde se můžete vyjádřit k tomu, že se pravicová vláda nechová zrovna jako pravicová.

http://www.facebook.com/pages/Vra%C5%A5te-n%C3%A1m-na%C5%A1e-pen%C3%ADze/187121848029500?sk=info Zde je myšlenka, že obce by měly peníze, které možná obdrží z nového RUD, raději rozdat svým občanům, než aby se je naučily utrácet.

http://www.facebook.com/pages/Chceme-vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD-rychlostn%C3%AD-limity/145327858865037?sk=info Navýšení obecných rychlostních limitů na dálnici a mimo obec.

Autor: Martin Procházka | středa 14.12.2011 20:17 | karma článku: 31,61 | přečteno: 4879x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Policisté kvůli útoku na ukrajinské dobrovolníky v Praze zadrželi čtyři cizince

3. června 2024  13:50

Policie zadržela na letišti čtyři cizince kvůli sobotnímu incidentu v Praze. Podle svědků rusky...

Lžete, jiskřilo v debatě. Referendum o euru chtěli Dostálová, Konečná a Mach

3. června 2024,  aktualizováno  13:31

Než Česko přijme euro, mělo by se podle Kláry Dostálové, která vede eurokandidátku ANO, Petra...

KOMENTÁŘ: Yemi by neměl být smutný, lepší zprávu dostat nemohl. Bude žít

3. června 2024

Premium Český tanečník Yemi A.D. se o víkendu dověděl, že nepoletí do vesmíru. Výprava japonského...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007