Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peníze ostatních už došly

Památná věta Margareth Thacherové "nevýhodou socialismu je, že peníze ostatních vám nakonec dojdou" se v těchto časech naplňuje. Stát se křečovitě snaží zdanit vše, co se hýbe a přitom nedokáže před zdaněním utéci. Reálně hrozí začarovaný kruh zvyšujících se daní, klesajících daňových výnosů a poklesu životní úrovně.

Údajně máme pravicovou vládu, což stojí za zamyšlení. Všichni cítíme, že se nám daně zvyšují a přesto zůstává složená daňová kvóta stejná. Jak je to možné? Odpověď je ve struktuře daní. Ta se v posledních letech výrazně změnila od přímých daní k nepřímým a výrazně v neprospěch střední třídy.

Zdá se zajímavá debata o tom, zda je to dobře. Uživateli služeb poskytovaných veřejným sektorem jsou především nízko- a středněpříjmové skupiny, ty vysokopříjmové je nevyužívají nebo tak činí v podstatně menší míře. A je tedy správné, že za služby zaplatí jejich uživatelé, tato argumentace nemá chybu, má však důsledky.

Střední třída byla ochotna užívat veřejné služby a zaplatit za ně cenu, kterou stát od nich požadoval, nicméně to nebyla cena odpovídající nákladům. Zbytek si stát nechával uhradit od vysokopříjmové skupiny, říkajíc tomu solidarita. Tím, že úhrada od vysokopříjmové skupiny není (teď nezáleží proč), musí stát požadovat doplatek po střední třídě, jinak udělá bankrot. Z pohledu střední třídy se jedná o podstatně zvýšenou cenu za služby ve stejném množství a kvalitě, kterou už na rozdíl od té předchozí neakceptují. Budou požadovat snížení ceny při zachování kvality. Státní služby se vyznačují těžkou rigiditou a nebudou toho schopny.

Zastánci přerozdělování budou samozřejmě požadovat opětovný přesun daňové zátěže k vysokopříjmové skupině, tato debata však nemá příliš velký smysl, i kdyby se tak stalo, rozpočet se neustále bude potýkat s deficity. Svět se za poslední desetiletí hodně změnil, ostře vzrostla individuální svoboda. Naše dnešní civilizace stojí na pětici výdobytků, kterými je volný pohyb zboží, služeb, osob, kapitálu a informací.

Volný pohyb osob a kapitálu je hlavním důvodem, proč není možné zdanit vysokopříjmové skupiny. Hlavní důvod, proč se veřejný sektor dostává do potíží. Hlavní důvod toho, že peníze ostatních už došly.

Individuální moc jednotlivce předčila od nějaké úrovně příjmu moc vlastního státu a stát se dostává z pozice suveréna do pozice prosebníka. Osobní svoboda likviduje suverenitu státu řádově vyšší silou než EU, což je mimochodem zdrojem mého nepochopení Strany svobodných občanů, která si vlastně přeje mocnější stát, než občany.

Rovněž rychle přibývá lidí, jejichž osobní moc překračuje moc státu. A díky svobodnému přístupu k informacím tyto procesy akcelerují. Současné vlády nepřikračují k vyššímu zdanění střední třídy a osekávání výdajů proto, že by uznaly argumenty odpůrců přerozdělování, ale proto, že pragmaticky nemají na vybranou, daňové výnosy klesají.

Nárůst svobody a moci jednotlivce by se např. u Laffarovi křivky projevil jejím posunem doleva. Stejně tak ji posouvá doleva i nedůvěra v politiky. Ochota zaplatit daně ministru financí, o kterém si budete myslet, že je zloděj, bude podstatně nižší, než ochota je platit někomu, kdo má vaši důvěru, že s nimi naloží k vašemu užitku.

Z toho všeho plyne, že úkolem dnešních vlád není udržet veřejný sektor tak jak je, není to možné, svoboda socialismus zařízla. Jejich úkolem bude hledat nový rozsah veřejného sektoru, podstatně menší než dnes, který budou občané ochotni financovat s podstatně větší mírou dobrovolnosti, než kdykoliv dříve. Je však potřeba mít na paměti, že vlády rozhodují o velkém balíku peněz a bude pro ně velmi obtížné se ho vzdát. Osobní moc členů vlád je totiž funkcí množství zdrojů, o kterých rozhodují.

Alternativní cestou je omezování svobody ve prospěch státu, což je prakticky nepřijatelné, ani ne příliš účinné a perspektivně vedoucí k chudobě všech. Zastánci přerozdělování budou mít pravděpodobně určité obavy z takové změny, na druhou stranu i pro nízkopříjmové skupiny existuje ve svobodnější společnosti podstatně širší spektrum možností, jak pozvednout svoji životní úroveň, než ve společnosti nesvobodné.

Není to volba, to je prostě přirozený stav světa, kterému je třeba se přizpůsobit. Navíc, copak někdo vážně věří tomu, že Kalousek nebo Sobotka povedou jeho osud lépe, než on sám?

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 6.10.2011 21:21 | karma článku: 17,24 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59,  aktualizováno  15:16

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007