Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

P. Mach na VŠE ukázal pomýlenost svých představ

Ač vzděláný, dopouštěl se chyb, které by nepředvedl ani student 1. ročníku. Ukázal nádherné záměny příčin a důsledků, neopomíjel opovrhovat vším "EU", některé své výstřely vůbec nedomyslel do důsledků. Utvrdil mě v přesvědčení, že jeho pojetí liberalismu není správné a stojí na velice vratkých pilířích.

V prvním slidu rušil nadšeně státní příspěvek na stavební spoření s přínosem 15 mld. Kč pro rozpočet. Jenže zrušit ho lze pouze u smluv nových, nikoliv u běžících, tedy zabránit novým závazkům, ale starých se zříci nelze. Úspora je tedy realizována během několika let. Při pokusu o zrušení stávajících smluv leží do 24 hodin u Ústavního soudu žaloba, pod kterou se podepíši.

Chyba další: Jeho vlastním výkladem směrnice EU prohlásil, že biosložky se do paliv přidávat nemusejí a ČR získá pět miliard zvýšeným výběrem daní díky nižším cenám pohonných hmot oproti sousedům. Tohle funguje do chvíle, než sousedé také objeví, že nemusejí. Objeví to velice rychle, protože to nemá rozpočtový dopad. Tím efekt zaniká. Úplně stejný princip jako u cel a jiných ochranářských opatřeních (fungují, dokud nepřijde reakce), což by měl člověk, který se snaží prezentovat jako hlavní představitel liberalismu, velmi dobře vědět. Rozpočtově tedy off topic, bez ohledu na to, zda je jeho výklad směrnice relevantní a přimýchávání řepkového svinstva do nafty a benzínu nesmyslné.

Ostatně si také neopomněl postěžovat na ušlý výnos z cel, což je ještě více proti základním zásadám liberalismu. Za to ostatně může EU, jako za spoustu věcí, vlastně za všechny. Maastrichtská kritéria prý vsugerovala politikům i veřejnosti, že 3% schodek je optimum. Že jsou tato omezení jediná zábrana pro politiky nějak pozapomíná.

Euro dle jeho výkladu brání Řecku v devalvaci, která by mu pomohla. Příčinou potíží ovšem není euro, ale dluhy, které si Řekové vyrobili. Nebýt dluhů, necítili by potřebu devalvovat. Euro je nástroj jako nůž, je velice užitečné, ale musí se s ním umět zacházet. Maastrichtská kritéria a SGP jsou návodem, nezbytným minimem. Řecko se nacpalo do eurozóny zcela dobrovolně a několik let proto falšovalo statistiky. Ono to ošklivé euro dramaticky snižuje úrokové náklady země, zejména při ojedinělých potížích. Bez eura by zde byl právě předpoklad devalvace, pro kterou letí úrokové náklady dluhopisů dramaticky nahoru. U eura investoři prudkou devalvaci nečekají, ani skupina PIGS (Portugalsko, Irsko, Greece, Španělsko) na to nestačí.

Euro není politický výmysl, je to vyústění hledání stability, které trvalo půl století, od 2. světové války se státy v Evropě snažily najít alternativu k přirozeným "suverénním" devalvacím a obchodním válkám, které vedly ke všeobecné bídě, averzím mezi národy a právě 2. světové válce. Z pokusů zavěšování měn nakonec vzešla měnová unie jako jediné opravdu dlouhodobě stabilní řešení. Euro nikdy potíže nezpůsobí, původcem potíží jsou národní vlády inklinující k deficitu. Ovlivňování měnového kurzu je pouze hasícím přístrojem na zapálený oheň. Ale když zakážeme národním vládám dělat deficity, Mach, Klaus a jim podobní budou ječet cosi o nepřijatelném zásahu do suverenity.

Řecko si za své problémy může samo, ale není to jen jejich problém. Podle p. Macha ho máme nechat plavat a třeba ho utopit v občaské válce. To už jsem nevěřil svým uším. Osud Řecka nám lhostejný být nemůže, nestabilní území na jedné planetě nelze ignorovat, protože oni nebudou mít stejný přístup k nám. Viz Afghánistán-USA. Proč dopustit vznik dalšího jádra nestability tak blízko? Musíme mu pomoct, ale ono zase musí dělat, co se mu řekne, tedy nedělat další dluhy. Nebýt eura, dávno by možná v té občanské válce bylo. Sdílíme společný životní prostor, společnou měnu, ale i společnou odpovědnost. Z toho i plyne potřeba nadnárodních institucí, kde se spolurozhoduje o společných pravidlech.

Měl ten člověk pravdu alespoň v něčem? Jistěže, pokud mluvil o nízkém přerozdělování, malém státu, efektivitě. Jen s tou EU se nemůže vidět. Ale souboj méně-více regulace, neleží mezi Německem a Českem, ani mezi národními státy a EU. Leží v obyvatelstvu. Ten souboj je kupodivu v celé Evropě stejný. Žijeme ve společném prostoru, musíme si tedy vytvořit společná pravidla. Stát má sloužit svým občanům jako pejsek na vodítku a doga jako EU jistě vzbudí ve světě větší respekt, než čivava jako ČR.  Představa Strany svobodných občanů by musela být postavena na tom, že s pádem EU zmizí z Česka 30% socialistů a 15% komunistů, zbydou nám samí zodpovědní a po deregulaci prahnoucí občané a naše země bude vzkvétat. A to samé v jiných státech, aby byly svobody zachovány. Svobodná Evropa bez EU institucí. Krásný sen. Probuďte se.

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 25.2.2010 0:38 | karma článku: 17,37 | přečteno: 2500x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 453x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Britům budou vládnout labouristé, lídr konzervativců Sunak uznal porážku

4. července 2024,  aktualizováno  5.7 6:40

Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli středoleví labouristé. Premiér Rishi Sunak v pátek brzy...

Televize se shodují, že počasí má zásadní vliv na sledovanost, výjimkou je sport

5. července 2024

Hlavně v létě se do popředí zájmu dostávají zprávy o počasí. Stav oblohy a předpovědi meteorologů...

Šest kilo „strouhanky“ v náboji. Jak to chodí v české výrobě velkorážné munice

5. července 2024

Premium Česko se stává významným výrobcem velkorážné munice. Redakce iDNES.cz se podívala do závodu...

Rozluštila tisíce zpráv. Kryptoložka Elizebeth odvrátila nacistickou hrozbu

5. července 2024

Premium Zachránila tisíce lidských životů, pomohla dostat do vězení mafiány v čele s Al Caponem a odhalila...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007