Obrana svobody před Svobodnými

Svobodní dnes vyzvali vládu k uzavření Schengenu a obnově kontroly nad hranicí našeho svrchovaného státu. Stavění nových bariér však nemá se svobodou společného nic, úspěch naší civilizace je založen naopak na jejich odstraňování.

Je iluzorní myslet si, že zavření hranice zastaví migrační vlnu. Ani Železná opona nebyla tak úplně nepropustná a zoufalé lidi z oblastí, kde islamisté střílí ostrými pro křivý pohled, trochu jídla či zlatý řetízek, těžko zastaví nějaký policejní kordon slzným plynem a ohlušujícími granáty.

My jsme vůbec zvláštní národ. Nikde v Evropě nepanuje kvůli uprchlíkům taková hysterie jako v Čechách, přičemž do Čech vlastně nikdo nemíří. No kdo by tu také s námi chtěl žít, že? :)

Tuto hysterii je třeba odmítnout. Nesmíme dopustit ztrátu pracně budovaných svobod na základě iracionálního strachu. Schengen není o usnadnění cestování pro občany. Je nedělitelnou součástí uceleného životního prostoru občanů i firem, kde bariéry neexistují. Tento životní prostor bez hranic přinesl Evropě nebývalou prosperitu a udělal z ní místo, kde lidé touží žít.

Lidé, kteří s migrační vlnou do Evropy přicházejí, jsou různí, leč se zpravidla jedná o vyšší vzdělanější vrstvy, které si tu cestu mohly dovolit. Mnozí umějí anglicky lépe, než většina české populace, mnozí mají střední a vysoké školy. Jediné jejich provinění je, že tam, kde kdysi stávalo jejich obydlí, je dnes hromada trosek. Nejedná se ani o příživníky, ani o teroristy. Jsou to lidé, kteří doufají v lepší život v našem hodnotovém systému respektujícím svobodný život člověka.

Česká republika by namísto panické hysterie a honu na uprchlíky měla věnovat více úsilí v materiální, lidské a finanční pomoci zemím, které nesou podstatně silnější nápor uprchlické vlny. V zahraniční politice jednoznačně stát po boku západních spojenců a skoncovat s nečitelnými úlety do náruče totalitních států. Uprchlická vlna pomine pouze s urovnáním konfliktu na Blízkém východě, který je sice složitý, ale řešitelný.

Zdá se, že neschopnost Česka řešit skutečné globální problémy vede politiky k zálibě vytvářet a nafukovat problémy umělé, na kterých mohou před svými voliči snáze vyniknout. Je na čase z té české malosti vyrůst, zbavit se mindráků a hysterie. Musíme se postavit za skutečné české zájmy a obrana Schengenu je tím prioritním. A ne jen hodnotovým, ale i hodnotným.

Nebo si vážně myslíte, že si můžeme dovolit fronty kamiónů před hranicemi jako v 90. letech? Při znásobeném počtu přepravovaného zboží? Schengen vskutku nevznikl proto, aby se Vám volně cestovalo. Vznikl, aby členským ekonomikám vydělal peníze. Hodně peněz, vašich mezd, platů, zisků. Ty jsou tvořeny díky životnímu prostoru bez bariér. To, že je nejchudší na světě stát nejlépe střežící své hranice - KLDR, vůbec není náhoda.

--------------------------------------------------------

Sledujte mne! www.facebook.com/martinprochazka007

Autor: Martin Procházka | pondělí 24.8.2015 21:36 | karma článku: 15,59 | přečteno: 1470x