Nevýhra nicoty

Jako TOP09 jsme ve volbách dostali na zadek, někde více, někde méně. Porazilo nás nic. To nic se usmívá a rozdává koblihy. Slibuje, že to prostě zařídí. To zní fajnově a bude to tak znít do doby, než se ukáže, že to nezařídí, protože neví jak. A 22% hlasů není žádné zářné číslo pro vítěze.

Volební vítězství vypadá tak, že získáte třetinu všech hlasů. 22% je málo. Možná, kdyby se ANO k nějakým hodnotám přihlásilo, mohlo vyhrát, i nicota má svůj maximální volební potenciál, který naštěstí na opravdové vítězství nestačí.

Pan Hudeček to měl v Praze velmi těžké, na magistrátu jsou lecjaké zkažené živly, které tvrdě brání své živobytí. A že nebyl pan Hudeček žádná mediální hvězda, aby zvládl výsledky svého dosavadního úsilí komunikovat ven a naopak komunikoval ven věci, jež mají zůstat kdesi pod pokličkou, nám nepomohlo.

Voliči nesou také díl odpovědnosti, ne, že ne. Říkat, že máme špatné životy, protože máme špatné politiky, je stejný nesmysl, jako naříkat nad tím, že neumíte anglicky, protože jste měli na škole špatné učitele. V dnešním světě zkrátka anglicky umět musíte a nikoho nezajímá, že jste měli špatné učitele. Stejně tak jsme odpovědni za naše veřejné instituce, které v našem zájmu fungovat musejí. Vybírat do nich lidi, kteří něco prostě zařídí, aniž by bylo alespoň v náznaku zřejmé jak, není nejlepší způsob, jak se s ultimativní odpovědností za tyto instituce vypořádat.

Voličská poptávka po nepoliticích je trochu zoufalá, leč i mimo Prahu dostaly tradiční strany výprask od hnutí typu "Městečko pro Městečko". Jenomže správa veřejných institucí je zkrátka politika a politické schopnosti hnutí "Městečka pro Městečko" končí na úrovni pragmatických všedních starostí Městečka.

Odborníkem na vyšší úrovně veřejných institucí jsou, Babiši div se, politici. A v normálních demokratických stranách se zkrátka sdružují politici na hodnotovém základě, nikoliv na základě toho, že spolu makali v jednom koncernu. 

Nicota hnutí ANO pramení z toho, že nemá ukotvenu jedinou hodnotu, kterou by prohlásilo za sobě vlastní. Má to logiku, pokud by se k tomu odhodlalo, zaručeně naštve část svých dosavadních příznivců, kteří raději s nadějí vzhlíží k tomu usměvavému nic, věříc, že bude líp. Až po volbách Babiš prohlásil, že jsou pravicovou stranou se sociálním cítěním, čímž nepochybně část elektorátu vyděsil. 

TOP09 je pevně hodnotově ukotvana jako strana pravicová, proevropská a prozápadní. Za toto vymezení jsme pro část voličů nepřijatelní, ale i pro ty, kteří nás nevolí, jsme čitelní. TOP09 tu díky svému ukotvení bude stále, i po odchodu pánů Hudečka a Vávry, i po odchodu pánů Schwarzenberga a Kalouska.

ANO bude po příštích volbách minulostí, protože ukotvení nemá, dělá naprosto zmatečné kroky a za po vládním angažmá už bude zřejmé, že zas tak nemakali, že to prostě nezařídili a hrát si na nepolitiky v politice můžete jen jednou.

Volič se poučí a bude poptávat opravdové politiky, ne "nepolitiky", kteří v politice dělají Česku ostudu před celým světem.

A i my se poučíme, zvedneme se ze země, oprášíme, vyčistíme šrámy a připravíme se na vítěznou bitvu za dva roky. A všechny, kteří naše hodnoty sdílí a kteří se k budoucnosti veřejných institucí rádi vyjádří více než jen vhozením lístku do urny, rádi přivítáme v našich řadách.

 Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Procházka | středa 15.10.2014 22:39 | karma článku: 14,91 | přečteno: 951x