Ne mým jménem, pane prezidente!

Mnohokrát mám na svoji politickou reprezentaci vztek, mnohdy se za ně stydím, ale snad nikdy ne tak hluboce, jako v těchto časech za našeho prezidenta Miloše Zemana. Ostuda na summitu NATO byla pouze předvojem.

Prezident Zeman se namísto zasedání OSN zúčastnil komornější konference na ostrově Rhodos, pořádané Vladimírem Jakuninem, dlouholetým aparátčíkem KGB a významnou postavou Putinova režimu, mimochodem postiženého sankcemi.

Miloš Zeman se obdobného semináře svého přítele zúčastnil sice už poosmé, ale poprvé jako prezident této země a prezident členské země EU, výdaje hradil státní rozpočet. To samo o sobě je hanebné.

Bohužel se nejen účastnil, ale také mluvil. Že rusky, není důležité. Obsah je mrazivý. Kromě bagatelizace celého konfliktu na Ukrajině se vyjádřil za bouřlivého potlesku, že by měla EU uznat Krym jako součást Ruska a zrušit sankce, protože konflikt už skončil. Od vrcholného představitele členské země EU je to naprosto skandální.

Rád bych tedy panu Zemanovi doporučil, aby, pokud už nečte zprávy tajných služeb, shlédl alespoň zprávy běžné. Člověk jeho inteligence z nich snad pochopí, že konflikt není u konce ani náhodou, že se přes deklarované příměří stále válčí, po povstaleckých územích se prohání vojenská technika původem z Ruska a především není absolutně žádná dohoda na tom, co bude dál.

Těžké bitvy jsou teprve před námi, Krym nevyjímaje. Za žádných okolností nesmí dojít k tomu, aby byl postup Ruska v této věci legitimizován. Pokud někdy bude Krym ruský, pak to bude na základě dohody s ukrajinskou vládou obdobně jako americký nákup Alijašky a cena bude tučná. Dokud nebude východ Ukrajiny prostý ozbrojenců a otázka Krymu dořešena, sankce proti Rusku budou platit a spíše mohou přitvrdit, ne naopak.

Dnes by Václav Havel oslavil 78. narozeniny. Jestli se shora dívá, co se stalo s českou zahraniční politikou, musí to pro něj být velice smutný pohled.

I pro mne je toto smutný pohled. Nadměrná konzumace alkoholu při vystavování korunovačních klenotů je prkotina. Morální kredit, který ČR měla v mezinárodních vztazích vybudovaný za dlouhá léta, je pryč. Důvěra našich západních spojenců také. Ale pomůže to prý českému exportu do Ruska. 

Tak z nás Zeman a současná vládní politika udělala prodejné děvky pro totalitní státy. Čekal jsem, že během následujících let budou páchány politicko-ekonomická zvěrstva jako rozhazování peněz daňových poplatníků, nesmyslné hýbání s daněmi, příklepy veřejných peněz pro spřátelené podniky. To se dá přežít.

Jenomže zahraniční politika je jiná liga. Pošlapání hodnot, na kterých jsme ji dlouhá léta stavěli, zmaření našeho předchozího úsilí o dobré jméno a čitelnost české zahraniční politiky, to je zkrátka zvěrstvo nejvyšší, na které nemá tato vláda ani tento prezident mandát. Za mě ne.

Pokud ani za vás, připojte se! http://www.distancujemese.cz/

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Procházka | neděle 5.10.2014 21:41 | karma článku: 32,48 | přečteno: 2217x