Mezivládní Evropa pro malé státy není

Evropa spolupracujících suverénních států sice zní krásně, ale realita tak růžová není. Vlastně je to ten model, který máme dnes a jistě neuniklo vaší pozornosti, že pokud se nedohodne Francie s Německem, je úplně jedno, co si myslí ostatní. Pozice malého státu není možnost dosahovat konsensu, ale pouze brát nebo nechat být.

Proto jsem zastáncem nadnárodního státního útvaru, kde by z většiny v Evropském parlamentu vznikla Evropská vláda a moc národních států byla silně omezena.

To by otevřelo cestu k efektivnějším systémům veřejné správy, které by ušetřily jak peníze daňových poplatníků, tak především peníze firem a lidí, kteří veřejnou správu užívají. Mezi nejdůležitější patří jediná daňová autorita, která by podstatně omezila náklady výkaznictví pro firmy. Je zde logické, že všechny nepřímé daně a daň z příjmu právnických osob musí být jedna podle jedné metodiky.

Na to, aby bylo možné vytvořit silnou fungující Evropu se svobodným pohybem zboží, služeb, osob, kapitálu a informací, jinými slovy vytvořit jednu ekonomiku (a my už ji máme), je nutné, aby fungovala i jedna veřejná sféra, nikoliv 27+1. Mnozí v tom vidí národní suverenitu, já v tom vidím zbytečné náklady.

Překážejícím dogmatem je nacionalismus. Od něj jsou odvozeny dvě teze, se kterými zásadně nesouhlasím:

Teze 1: Neexistuje evropský lid, neexistuje pouto solidarity mezi příslušníky jiných národů atd. Jedna podstata, kterou lze říci mnoha způsoby, nejvýstižnější je ochota sdílet společný osud. Ve skutečnosti neexistuje ani český lid. K osudu mnoha svých českých spoluobčanů jsem naprosto lhostejný. V rámci daní podporujete lidi v těžkých životních situacích, které jste nikdy neviděli, ani neuvidíte, ani o nich neuslyšíte, podporu dostanou jen proto, že jste ve společném státě. Kdyby ji nedostali a umřeli, bylo by vám to fuk. Osud některých nečeských i mimoevropských občanů je pro mě mnohem zajímavější, protože je znám, mám k nim nějaký vztah. Vztah vytvoříte i tak, že chodíte kolem bezdomovce na ulici. Pokud však mluvíte o vztahu vůči národu, je to otázka nějaké víry, nikoliv skutečnosti.  A protože věřit je rozhodnutí, můžete věřit ve svoji ochotu sdílet společný osud s celou Evropou stejně dobře, jako v to věříte ve společný osud národa českého.

Není žádný racionální důvod k tomu, aby společný nadnárodní evropský stát fungoval lépe nebo hůře, než stát národní. Kromě toho, my už jsme se pro společný osud a evropský stát rozhodli v okamžiku, kdy jsme přijali hodnotu svobody obchodu, služeb, kapitálu, osob a informací, tedy více než před půl stoletím. Nyní jsme ve fázi, kdy naše tehdejší rozhodnutí musíme pochopit.

Daní za osobní svobodu bez hranic je ztráta suverenity národního státu. Jsou zjevně lidé nacionalisticky založení, pro které státní suverenita znamená více, než osobní svoboda, včetně našeho prezidenta Václava Klause. Ten by nejraději posledního půl století vývoje odboural. Bylo by od něj fér, aby také sdělil cenu svého zpátečnictví. Kromě propadu životní úrovně také nepřetržitou hrozbu válečných konfliktů.

Teze 2: Nejefektivnější je rozhodování na nejnižší možné úrovni. Takzvaná subsidiarita, kterou se mnozí ohánějí jako velmi pádným argumentem pro silnou pozici národního státu. Je pravdou, že rozhodování na úrovni jednoho občana je nejefektivnější, protože to dělá za své, on nese veškeré výnosy i náklady rozhodnutí. Co se stane, když to aplikujete na veřejnou sféru? Nejnižší jednotkou je obec. Činí obec rozhodnutí za své? Nečiní. Činí je alespoň za daně vybrané na území obce? Nečiní. Aplikovat zde subsidiaritu je ošidné.

Jsou problémy, které má smysl řešit na obecní úrovni, stejně jako jiné problémy je vhodné řešit na úrovni krajské, národního státu, EU, světa. Tam, kde však existují transfery peněz daňových poplatníků, je nezbytná hierarchická struktura. EU je nadřazená národním státům a kontroluje je. Národní státy jsou nadřazeny krajům a kontrolují je. Kraje jsou nadřazeny obcím a kontrolují je. Nezávislý úřad a veřejnost kontrolují nakládání s penězi daňových poplatníků. Ta hierarchická struktura nám výrazně chybí a doplácíme na to.

Z nižších prvků veřejné správy se stávají mocenská centra, jejichž ambicí je získat co nejvíce moci. Nejvíce moci získají, pokud získají i co nejvíce peněz. Díky iluzi cizích zdrojů každé mocenské centrum vysaje neomezený objem prostředků, který je k dispozici. Jako celek pak chudneme, občan, který to musel zaplatit, by tyto zdroje využil lépe.

Iluze cizích zdrojů je systém příjmů nějaké oblasti od vyšší daňové autority, představitelé mocenského centra argumentují zbohatnutím, pokud vyčerpají teoreticky disponibilní zdroje. Zdá se, že jsou cizí, ale nejsou, občané to musí zaplatit na daních, protože tak postupuje každé mocenské centrum. Klasické hospodaření měst a obcí, na národní úrovni "zlepšíme čerpání z evropských fondů". Přitom je velká část projektů naprosto zbytečná.

Veřejná sféra se musí přizpůsobit globální době, změnit svoji strukturu a tím i zlevnit. To je ta krize, kterou nyní máme, veřejné rozpočty se nedokáží vyrovnat s důsledky globalizace, veřejné systémy zamrzly v minulé době a již není na jejich provoz odkud brát.

Čím dříve vytvoříme z EU silný státní útvar, tím lépe, zbytek světa na nás čekat nebude. Ani samotné Německo nebo samotná Francie není dostatečně významným partnerem pro Indii, Čínu, USA nebo Brazílii. Dnešní stav EU vypadá, jako by na národní úrovni rozhodovali starostové obcí. Není to dobře, potřebujeme volby pro Evropu na základě evropských témat, nikoliv témat provinčních.

 

 

Spinelli Group je iniciativa poslanců EP a občanů EU na podporu federalizace, ke které se můžete připojit:

http://www.spinelligroup.eu/manifesto

 

 

Na závěr facebookové stránky, na kterých můžete podpořit jejich myšlenku tlačítkem "to se mi líbí":

http://www.facebook.com/pages/Manifest-skute%C4%8Dn%C3%A9-pravice/129871750428882?sk=infoZde se můžete vyjádřit k tomu, že se pravicová vláda nechová zrovna jako pravicová.

http://www.facebook.com/pages/Vra%C5%A5te-n%C3%A1m-na%C5%A1e-pen%C3%ADze/187121848029500?sk=info Zde je myšlenka, že obce by měly peníze, které možná obdrží z nového RUD, raději rozdat svým občanům, než aby se je naučily utrácet.

http://www.facebook.com/pages/Chceme-vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD-rychlostn%C3%AD-limity/145327858865037?sk=info Požadavek na dekriminalizaci většiny řidičů, tedy navýšení obecných rychlostních limitů na dálnici a mimo obec.

Autor: Martin Procházka | čtvrtek 1.12.2011 20:24 | karma článku: 8,60 | přečteno: 915x