Islám a strach z neznáma

V temných místech se mnoho lidí bojí. Bojí se "něčeho", ale neví, co to je. To, že neznáme konkrétní podobu toho "něčeho", co nás ohrožuje, nás děsí daleko více, než jakákoliv konkretizovaná hrozba. Pokud známe konkrétní hrozbu, jsme schopni vymyslet obranu a naši mysl to uklidní. Po událostech v Paříži máme strach. Hledáme tu hrozbu, které čelíme. A nejsme daleci toho označit za hrozbu celou muslimskou komunitu. To by byla chyba. 

"Strach je cesta k temné straně. Strach vede k hněvu, hněv vede k násilí, násilí vede k utrpení." mistr Yoda

Abychom odolali temnotě, jednoduchým a hloupým odsudkům, útokům proti muslimům a tím nahráli islamistům k dalšímu náboru lidí, kteří se budou cítit pronásledovaní, ukřivdění a budou nacházet nový smysl života v boji proti Západu, musíme velmi zdrženlivě a s rozvahou činit závěry o povaze našeho skutečného nepřítele. Nesmí dojít k záměně války s islámskými teroristy za válku proti muslimům.

Pro začátek je dobré uvědomit si fakta. Muslimové a křesťané žijí v Evropě vedle sebe po stovky let, stejně tak po stovky let žijí křesťané v severní Africe, Blízkém východě i Arabském poloostrově. Něco takového je nemožné, pokud by platily teze jednoduchých lidí hledajících jednoduchá řešení o tom, že islám jiná náboženství netoleruje a touží nevěřící povraždit.

Je dobré si všimnout, že ne každá muslimka je zahalena od hlavy k patě, ne každá nosí šátek a ve městech muslimského světa se mnohé ženy oblékají a malují stejně, jako na Západě.

Naši nepřítelé nejsou muslimové, ale radikální islamisté. Teroristy počínaje, lidmi, kteří nejsou ochotni respektovat druhé, konče. Samozřejmě máme problém. Máme v Evropě komunity muslimů, jež se radikalizují, jež hledají z různých příčin frustrace smysl života v přísném praktikování radikálního islámu. Povahově slabší nějakým způsobem frustrovaní lidé podléhají často charismatickým vůdcům, obdivují radikálního duchovního v mešitě, vůdce kdejaké sekty nebo Vladimíra Putina.

Jako nelze podle slabomyslných Čechů typu exsenátora Vyvadila odsuzovat český národ, nelze ani podle radikálních islamistů odsuzovat muslimy.

Muslimské státy čelí radikálním islamistům tak, jako Západ. Je třeba si uvědomit, že ve válce proti islámským radikálům a teroristům stojíme s muslimy bok po boku. Muslimové nesou hlavní tíhu bojů a nejčastější obětí islamistického teroristy je muslim.

Sledujme radikály v Evropě, pronásledujme šiřitele nenávisti a zároveň se braňme pronásledování muslimů. Neusnadňujme radikálním islamistům šíření strachu a nenávisti. Braňme naše hodnoty svobody, demokracie a tolerance, apelujme na jejich zdůrazňování mezi běžnými muslimy. Podporujme ty, jenž islámským teroristům čelí, jak hospodářsky, tak vojensky. Pak nemůžeme být poraženi.

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

 

Autor: Martin Procházka | neděle 11.1.2015 21:07 | karma článku: 12,34 | přečteno: 967x