Evropa v pasti decentralizace

Správným předpokladem liberálů SSO typu je, že decentralizovaná rozhodnutí, která činí individuální bytost, jsou efektivnější, než rozhodnutí, která činí centralizovaná veřejná instituce. Naprosto mylným předpokladem je, že nižší úroveň veřejné správy musí činit efektivnější rozhodnutí, než vyšší úroveň.

Tím kvalitativním rozdílem, který dělá rozhodnutí jedince efektivnější než rozhodnutí veřejných institucí, je jednání na vlastní odpovědnost. Jedinec nese náklady i výnosy svých rozhodnutí. V jakékoliv veřejné instituci sedí relativně malá skupina jedinců, která rozhoduje o cizích zdrojích a výnosy i náklady těchto rozhodnutí jsou přenášeny na všechny, kteří pod tuto instituci spadají.

Je jedno, zda se jedná o úroveň evropskou, národního státu, krajskou či komunální. Zájmy, které reprezentace hájí, jsou vždy zájmy relativně úzké skupiny, která je u moci, nikoliv zájmy všech členů dané společnosti. Potom je zásadní otázka, zda vůbec existuje nějaký veřejný zájem obce, kraje či státu (tomu se na mezinárodním poli říká národní zájem), když zdaleka ne všichni občané by takový zájem považovali i za svůj zájem. Nacionalistické projevy liberálů SSO o obraně národních zájmů jsou de facto popřením liberální teze, že veřejný zájem je pouze takový zájem, který je zájmem každého člena veřejnosti.

Nevýhodou veřejných institucí je, že rozhodují za všechny. I za ty, kteří s takovým rozhodnutím nesouhlasí. Nesouhlasících členů společnosti se nelze nijak zbavit, přestože to dvě úchylné ideologie v minulosti zkusily. Proto jsem jako libertarián ochoten tolerovat veřejný sektor v mnoha oblastech, kde bych se bez něho obešel, protože velká část členů společnosti by si na nové rozdělení odpovědnosti (vázané ke svobodě) ve prospěch jednotlivce nedokázala zvyknout. Zde věřím v postupný přirozený nárůst osobní svobody a zmenšování veřejného sektoru s rostoucí vzdělaností.

Ke zbytečné neefektivitě veřejného sektoru ovšem benevolentní být nemohu. Veřejný sektor dokázal prospat hlavní fenomén posledních dvou desetiletí - globalizaci. Co je to globalizace? Je to dynamický proces zkracování časů a vzdáleností mezi subjekty, růst intenzity vzájemných kontaktů, vymizení bariér. Světem proudí enormní toky lidí, zboží, služeb, kapitálu a informací. Evropská ekonomika se díky výdobytkům svobod stala skutečně jedinou ekonomikou namísto 27.

Veřejné instituce zaspaly, protože proces, kterým Evropa a svět prošly, nechápou a také protože zásadnější reforma veřejné sféry, jakou by byla hlubší evropská integrace, by podstatně změnila mocenské pozice reprezentantů, zamíchala kartami, což je jim nepříjemné.

Kouzlo decentralizované sféry je pro politiky i v iluzi cizích zdrojů, díky které dokáží v souhrnu vybrat více peněz od daňových poplatníků a zvětšit tak svoji moc oproti stavu, kdy by byl výběr daní centrální a tuto iluzi nešlo vytvářet.

Iluze cizích zdrojů funguje následovně: V jedné fiskální oblasti jsou decentralizovaná mocenská centra, která mají nějaké vlastní zdroje a podstatnou část jich získávají od vyšších stupňů. Všechno jsou to tytéž peníze daňového poplatníka, přesto se politici na nižší úrovni snaží přesvědčit své voliče, že vydobytím většího transferu zvýší bohatství a životní úroveň v dané oblasti. Volič získá pocit, že příchozí zdroje jsou vlastně peníze navíc, které by jinak neměl a toleruje tak i alokaci takových zdrojů, která je neefektivní a pokud by byly daně vybírány přímo od něj, nikdy by k ní nesvolil. Leč díky iluzi cizích zdrojů jsou schopny decentralizované jednotky veřejné sféry utrácet neomezené množství zdrojů se souhlasem voličů, čímž veřejné rozpočty vesele bobtnají a ještě drze naříkají na svou podvyživenost.

Veřejná sféra decentralizovaná být nemůže, naopak, musí to být tvrdě hierarchická struktura, kde vyšší stupeň má oprávnění kontrolovat nižší a reprezentace vyššího stupně také nese odpovědnost za průšvihy reprezentací na nižším stupni. Jedině tak je možné držet neefektivitu v jakž takž přijatelných mezích.

Samozřejmě, že každý stupeň veřejné sféry musí mít přímou politickou odpovědnost, která dnes Radě a Komisi chybí, europarlamentu zase chybí pravomoci. Nahrazení Rady voleným senátem a Komise vládou vzešlou z většiny v europarlamentu se jeví jako základní podmínka institucionální reformy, teprve pak je na místě přerozdělení pravomocí a odpovědnosti mezi EU, národními státy a dalšími nižšími celky veřejné sféry.

Není to otázka suverenity států. Tím, že máme sjednocenou ekonomiku, jsme fakticky nezávislou měnovou a hospodářskou politiku ztratili. Rozhodnutí každého státu v této oblasti se rozmělní v celé evropské ekonomice, nikomu nepomůže a je navíc způsobilé někoho poškodit. Veřejná sféra díky své decentralizaci není schopna plnit účel, za jakým jsme si ji zřídili. Zejména na zahraniční politice je vidět propastný rozdíl mezi stavem ekonomiky a veřejné sféry. Ekonomika EU je nejsilnější ekonomikou světa, zatímco politický vliv EU kolísá mezi 0 a něčím, co zdaleka nedosahuje vlivu USA nebo Číny.

Federalizace Evropy je krokem ryze racionálním, pragmatickým a nevyhnutelným, pokud chceme pokračovat v rozšiřování našich svobod napříč hranicemi a přejeme si alespoň trochu efektivně fungující veřejnou sféru.

 

 

Čtěte také:

http://martinprochazka.blog.idnes.cz/c/218505/Evropska-federace-zde-jiz-je-jde-o-to-kdo-ji-bude-kontrolovat.html

http://martinprochazka.blog.idnes.cz/c/216045/Euroval-neni-zdaleka-to-nejhorsi-co-nas-muze-potkat.html

http://martinprochazka.blog.idnes.cz/c/215413/Svobodny-obchod-nuti-k-federalizaci-Evropy.html

 

 

Spinelli Group je iniciativa poslanců EP a občanů EU na podporu federalizace, ke které se můžete připojit:

http://www.spinelligroup.eu/manifesto

 

 

Na závěr facebookové stránky, na kterých můžete podpořit jejich myšlenku tlačítkem "to se mi líbí":

http://www.facebook.com/pages/Manifest-skute%C4%8Dn%C3%A9-pravice/129871750428882?sk=infoZde se můžete vyjádřit k tomu, že se pravicová vláda nechová zrovna jako pravicová.

http://www.facebook.com/pages/Vra%C5%A5te-n%C3%A1m-na%C5%A1e-pen%C3%ADze/187121848029500?sk=info Zde je myšlenka, že obce by měly peníze, které možná obdrží z nového RUD, raději rozdat svým občanům, než aby se je naučily utrácet.

http://www.facebook.com/pages/Chceme-vy%C5%A1%C5%A1%C3%AD-rychlostn%C3%AD-limity/145327858865037?sk=info Požadavek na dekriminalizaci většiny řidičů, tedy navýšení obecných rychlostních limitů na dálnici a mimo obec.

Autor: Martin Procházka | úterý 25.10.2011 20:38 | karma článku: 8,50 | přečteno: 1049x