Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česko do eurozóny patří

Euro nám, přes masivní křik euroskeptických stran, nikdo nevnucuje. Rozhodně není potřeba budovat před ním zákopy typu referend nebo dodatku v podobě trvalé výjimky. Euroskeptické kampaně vždy působily trochu směšně. Je to jako vydávat neustálé tiskové zprávy, že uděláte vše proto, abyste zablokovali svůj vstup do menzy, přičemž vaše IQ nedosahuje 100 bodů.

Vskutku je dobré si uvědomit, že do eurozóny se nevstupuje, ale do eurozóny se přijímá. Aby mohla být země přijata, musí plnit maastrichtská kritéria, což se Česku dlouhodobě nedařilo a vzhledem k úžasným nápadům současné vlády nehrozí, že by je snad mohlo v blízké budoucnosti plnit.

Ona totiž ta kritéria mají velký smysl bez ohledu na to, zda chcete přijmout euro nebo ne. Pokud by je Česko dokázalo plnit, ekonomika by na tom byla lépe. To neznamená, že by na tom byla nyní nějak zvlášť špatně.

Česko má mnoho trumfů v rukách, ale nijak zvlášť si jich neváží. Česká ekonomika se chová jako další spolková země a dlouhodobě ani střednědobě nedává žádný smysl, aby při svém zapojení do světové ekonomiky a těsných vazbách na eurozónu měla vlastní měnu.

Provázanost s eurozónou bude se vstupem dalších členů sílit a je to naprosto v pořádku. Samozřejmě, hledejme nové trhy a buďme na nich přítomni, ale nemějme iluzi, že rozvíjející se ekonomiky, které mají přes svůj růst stále zlomek kupní síly Západu, nějak nahradí podíl exportu do eurozóny, která je stále bohatá, demokratická a má dobrou platební morálku. Jen blázen by měnil za Rusko.

Není pravda, že by euro dokázalo brzdit hospodářský růst nebo dostat zemi do problémů. Problém takového Řecka není euro, ale přebujelá státní správa, rigidní trh práce a nesmyslné veřejné výdaje. Který z těchto problémů řeší devalvace či depreciace? Překvapivě žádný.

Měna je nominální veličina a na reálné HDP nemá vliv. Projekt společné měny usnadňuje provazování trhů, boří transakční náklady a zceluje tak velkou a bohatou oblast, výsledkem čehož je potenciál vyššího HDP za jinak stejných podmínek, ale ty podmínky jsou na nás. Když budeme kupovat TicTac desetkrát dráž, stavět z eurofondů golfová hřiště a hotely, které se pak neuživí, a vymýšlet stupidní zákony, na jejichž kontrolu bude třeba dalších úředníků, jsme odsouzeni k chudobě s eurem i bez eura.

Česko se nijak nepodobá Británii nebo Švýcarsku, strukturou ekonomiky, zahraničního obchodu, finančního systému a jeho kvality. Nemáme postavení světového finančního centra a nikdy ho mít nebudeme, stejně jako se nikdy česká koruna nestane světovou rezervní měnou. Hledání vzorového přístupu k eurozóně u těchto zemí nemá žádný racionální základ.

Mimo je i křik o tom, že máme platit cizí dluhy. Evropský stabilizační mechanismus je nouzově ušitý nástroj, jak pomoci zemi (a jejím občanům), která se ocitla v problémech, pokud má zájem na jejich řešení (tato podmínka je důležitá). Nedává dary, ale půjčky podmíněné reformami.

Určitě je na místě debata o rozvoji tohoto mechanismu, o efektivnějším řešení krizových situací a především o prevenci. V evropských institucích se pohybuje velmi mnoho nadprůměrně inteligentních lidí, jejichž potenciálem se trestuhodně mrhá, nebude tedy na škodu, pokud budou více energie věnovat analýzám hospodářských politik členských zemí a budou na požádání schopni dodat národním vládám analýzu jejich zamýšlených kroků ještě dříve, než se do nich po hlavě pustí. Ostatně to by prospělo vládám většiny zemí a lhostejno, zda do eurozóny patří či nikoliv. (Euroskeptici to budou nazývat vměšováním Bruselu do národní hospodářské politiky.)

Ještě se mi hrozně líbí věta "euro je politický projekt" (a proto to přece nemůže fungovat!!). No samozřejmě, že je to politický projekt. Politika je vznešená činnost plná velkých rozhodnutí, že si z toho někdo dělá nechutný chlívek je jeho problém. Nenechme si politiku otrávit. My určíme, jaký obsah politika získá. Generace politiků, jež mají politiku za špínu a fakticky pohrdají sami sebou, už to má spočítané. Euro je politický projekt a je to dobrý projekt.

S evropskou integrací nepřijímáme jen společné svobody, ale i společnou odpovědnost. Chceme-li mít náš životní prostor po celé EU nelimitovaný vnitřními hranicemi, spoluzodpovídáme za to, co se na tom našem prostoru děje. Součástí této společné odpovědnosti je i to, že našeho partnera nenecháme padnout, ale podepřeme ho.

"Dopředu spolu jdem, i spolu umřem. Jsme ostří hoši, tak i žijem." Nebo třeba "jeden za všechny, všichni za jednoho", jak kdo chce.

Euroskeptik by asi řekl "jeden za všechny, všichni za sebe". Čert ho vem.

 

Jsou-li vám mé články a názory sympatické, je možné se mnou být ve spojení přes facebook skrze "to se mi líbí" stránku: www.facebook.com/martinprochazka007 

Autor: Martin Procházka | pátek 25.4.2014 20:59 | karma článku: 17,86 | přečteno: 1016x
  • Další články autora

Martin Procházka

Krutost trhu není jeho selháním

Selhání trhu je při současných vysokých cenách nejčastěji nadužívaným pojmem, který ovšem nemá žádnou oporu v realitě. Energetické trhy fungují velmi dobře a přesně tak, jak mají.

18.9.2022 v 21:46 | Karma: 13,09 | Přečteno: 452x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

ČEZ musí vydělávat a investovat

ČEZ může velmi dobře fungovat jako nástroj k zajištění strategických cílů energetické bezpečnosti, aniž by tím utrpěla jeho pozice efektivně řízené společnosti. Existují i snazší cesty k prosazení zájmů státu, ale žádná funkční.

4.7.2022 v 20:20 | Karma: 9,95 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Znásilňované na ulici stačí říct „Fandíme Ti“?

Díváme se na agresi totalitní mocnosti vůči demokratickému státu, vyjadřujeme mu podporu všemožnými způsoby, ale přímou pomoc odmítáme. Přitom víme, že přes všechnu statečnost se Ukrajina dlouhodobě neubrání.

3.3.2022 v 20:29 | Karma: 16,71 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

Lépe nosit svetr než neprůstřelnou vestu

3. světová válka v podstatě už začala, nemá smysl si nalhávat, že tomu tak není a nemá smysl odkládat odstřižení Ruské federace od civilizovaného světa.

26.2.2022 v 22:17 | Karma: 14,18 | Přečteno: 432x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Martin Procházka

NATO se musí s Ruskem utkat o Ukrajinu, jinak se s ním utká o Pobaltí

Sankce nepomohou, i kdyby prošlo odstřižení od SWIFT. Putin tohle plánoval dlouho dopředu, tudíž s nimi počítá a je na ně připraven. Proti hrubé síle funguje jen hrubá síla a my nesmíme váhat ji použít.

24.2.2022 v 22:33 | Karma: 19,85 | Přečteno: 576x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 340
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1791x
Finanční analytik, manažer, absolvent FMV VŠE.

Předseda regionálního výboru TOP 09 Písecko, člen krajského výkonného výboru TOP 09 v jižních Čechách.

Kandidát č.51 za TOP 09 & KDU-ČSL Společně pro jižní Čechy.

Farmář a lesník.

Pravicový, prozápadní, proevropský.

Sledujte mne na facebooku: www.facebook.com/martinprochazka007