Hyenismus nebo inkvizice?

Orientujete se v kauze Kundera? Já se o to snažím, i když je těžké číst alespoň tak rychle, jak přibývají nové články. Rád bych upozornil na zajímavé alternativní zdroje informací. Celoplošné deníky se do Kundery opřely bezhlavě a s nebývalou razancí a jeho reakci snad ani nechtějí brát vážně. Ze spekulace se stalo dogma a z racionálních pochybovačů spekulanti, vzpomínám na inkviziční praktiky z Kladiva na čarodějnice a Goyových přízraků.

(c) Martin Pokorny

Ze smečky vyjících žurnalistických hyen vyčnívají bohužel jen média nikoli celoplošná a nikoli tištěná, stojící spíše na okraji celospolečenského úhlu pohledu. Na prvním místě zmiňuji blog Františka Kostlána. Autor poctivě sesbíral řadu informací a zachoval si velmi objektivní pohled na věc. Velkou práci v zájmu názorové plurality udělaly internetové Britské listy a světlo vnášející otázky si klade i blog Modrá šance.

 

Rozcestník

Kostlán

Britské Listy

Modrá šance

 

Malá rekapitulace

Z dokumentů, které nám elektronická média předkládají, vyplývá, že Milan Kundera oznámil, že mu Dlask sdělil, že se Militká setkala s Dvořáčkem, který si u ní posléze nechal kufr. Z otištěného hlášení ale nevyplývá, že by Kundera věděl, že kufr odloživší si Dvořáček je antikomunistou či dokonce agentem. Tyto souvislosti jsou zřejmé nám dnes. A pokud byl Kundera správcem koleje, bylo jeho povinností oznamovat pohyb osob? Pokud ano, neměl asi moc na vybranou.

 

Zdvižený prst

Padesátá léta byla dobou velice odlišnou od té naší a platily v ní absolutně jiné zákony. Optikou naší „demokracie“ jednadvacátého století nelze soudit doby minulé. Kdo z kritiků a samozvaných soudců Milana Kundery objektivně zná poměry padesátých let? Kdo je na vlastní kůži zažil?

 

Uštěpačná úvaha na závěr


Když se jednou premiér Topolánek pohrdavě obořil na novináře jako na své hyenky, nenáviděl jsem ho. Dnes mu za toto trefné označení děkuji a hluboce a veřejně se mu omlouvám. Pane premiére, přijměte prosím mou omluvu. V této jediné větě jste přesně a beze zbytku vystihl celý duchovní rozměr našich celoplošných mediálních tvůrců. A ti udělali alespoň na začátku kauzy Kundera všechno pro to, aby Vám dali za pravdu. Hyenky dnes vyjí na Kunderu!

Autor: Martin Pokorný | středa 15.10.2008 18:28 | karma článku: 16,83 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Martin Pokorný

Tichá modlitba horám

1.6.2009 v 22:02 | Karma: 13,98

Martin Pokorný

Předmaturitní přemítání

23.5.2009 v 23:53 | Karma: 13,06

Martin Pokorný

Moje milá nepíše!

22.5.2009 v 22:58 | Karma: 13,43

Martin Pokorný

Literární flirt 2500 m.n.m.

21.5.2009 v 23:53 | Karma: 11,09

Martin Pokorný

Couchsurfing

20.5.2009 v 22:43 | Karma: 15,66