Fenomén Chaplin

Co si vybavíte, když uslyšíte jméno Charlie Chaplin? Grotesku? Směšného chlápka s knírkem a buřinkou, který vždycky někam odněkud spadne a nebo dostane kopanec? Znáte vůbec ještě jméno Chaplin? Některé z Vás bych rád vyvedl ze světa chaplinovského mýtu pouhé směšnosti a některým, kteří se snad s tímto jménem setkáváte poprvé, bych rád nabídl průřez jeho tvorbou. Naše společnost se stále více upíná k vizuálnímu umění a jeho snad největším průkopníkem byl Charles Chaplin.

(c) zdroj internet

Kdo byl Charles Chaplin?



Celým jménem Sir Charles Spencer Chaplin , narozen 16.4. 1889. Prožil krušné dětství a už odmalička tíhnul k divadlu. Když pak v roce 1913, při druhém turné po spojených státech, viděl jeho výstup filmový producent Mack Sennett, bylo o celé budoucnosti rozhodnuto. V roce 1914 poprvé vystupoval ve filmu a hned slavil úspěch. V té době se točily krátké němé filmy, hudební doprovod se konal v každém kině na piano. Filmy se točily (s jistou nadsázkou řečeno) rychlostí jeden za měsíc. Velmi brzy vytvořil Chaplin postavu Tuláka (The Tramp), která se pak vyskytovala snad ve všech jeho dalších filmech. Za krátkou dobu se stal režisérem vlastních filmů, poměrně brzy byl schopen založit vlastní filmové studio a získat tak absolutní uměleckou kontrolu. Za svého života natočil na osmdesát filmů, většinu z nich dříve, než oslavil třicítku. Velký a úspěšný člověk si snadno nadělá velké a úspěšné nepřátele, tentokrát to byl zakladatel a dlouholetý ředitel FBI J. Edgar Hoover. V roce 1952, v období antikomunistických čistek v režii senátora McCarthyho, byl Chaplinovi při návratu z Velké Británie zamítnut vstup do USA.. Hlavní roli zde ovšem nehrály národní zájmy, ale spíše tupá zarputilost vládních představitelů a desinterpretace Chaplinových filmů. Usídlil se ve Vevey (CH), ve vile na břehu Ženevského jezera. Do Spojených států se vrátil už jen vyzvednout si Oskara za celoživotní dílo.



Musíte vidět!



Tulák, ten chlápek s buřinkou a hůlkou v ošuntělých šatech, ten drzý somrák, nešťastný gentleman jemných mravů, nejslavnější baletní tanečník všech dob, který se dlouhá léta úspěšně bránil nástupu zvukového filmu, nás pobaví za jakékoli situace. Vedle komična tu ale nacházíme silné sociální cítění, kritiku některých společenských jevů, absurditu a existenciální bezvýchodnost vojáků v zákopech, dělníků v továrnách a židovských živnostníků v diktatuře . Umění být vtipný, spolu s obrovským pohybovým nadáním z něho udělaly hvězdu. Jeho světonázor mnoho lidí nesnášelo.




The Army – Dobrý voják Chaplin

The Kid


Modern Times


Box


The Great Dictator, a ještě jednou



V roce 1992 ztvárnil Chaplina Robert Downey Jr. v životopisném filmu Chaplin. Celý ho najdete na Youtube. Chaplinovu matku zde hrála jeho dcera Geraldine Chaplinová. Ve vedlejší roli zazářil Anthony Hopkins.



Neuvěřitelné souvislosti









Nedělám si zde nárok na vědecké dílo a leckteré nápady nutno brát s rezervou, která je koneckonců součástí povinné výbavy každého motoristy. Hitler se narodil o pouhé čtyři dny později než Chaplin. Chaplinův přítel Douglas Fairbanks pojal podezření, že mu Hitler ukradl roli tuláka. Porovnejte sami, kdo byl přesvědčivější diktátor. Michael Jackson po svých skandálech přestal plnit stránky médií i hitparád. Ale na výsluní se dostal díky svému tanečnímu umění, díky měsíčnímu kroku. Víte, kdo tento způsob pohybu vymyslel? Chaplin byl 1919 spoluzakladatelem filmového studia United Artists, které spoluprodukuje většinu bondovek. Efekt nezamýšleného zafungoval sice až o mnoho desítek let později, ale nakonec dal přeci jen vzniknout nesmrtelnému agentovi 007.



Trochu pathosu na závěr



Estetické normy se mění s časem. Možná v poslední době a v naší euroatlantické kultuře stále rychleji. Málokoho dnes napadne dívat se na černobílý film, sotvakdo si umí představit filmového herce, který nemluví, a přesto jsem přesvědčen, že Chaplin může oslovit i dnešní publikum. Má neuvěřitelně silné kouzlo. Je to fenomén Chaplin!

Autor: Martin Pokorný | středa 29.10.2008 12:32 | karma článku: 22,24 | přečteno: 3152x
  • Další články autora

Martin Pokorný

Tichá modlitba horám

1.6.2009 v 22:02 | Karma: 13,98

Martin Pokorný

Předmaturitní přemítání

23.5.2009 v 23:53 | Karma: 13,06

Martin Pokorný

Moje milá nepíše!

22.5.2009 v 22:58 | Karma: 13,43

Martin Pokorný

Literární flirt 2500 m.n.m.

21.5.2009 v 23:53 | Karma: 11,09

Martin Pokorný

Couchsurfing

20.5.2009 v 22:43 | Karma: 15,66