Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čekání na nového Hitlera?

V posledních měsících mám takový divný pocit z té naší staré dobré Evropy. K něčemu to směřuje a něco mi říká, že dobré to nebude. Ale můžeme si za to sami, myslím my Evropani.

Sami sobě si tu nastavujeme nesmyslná omezení, zákazy, příkazy, nařízení, rozměry, kvóty, tam toho tolik, tam toho méně… Pod rouškou jednotnosti, většinou spíše chtěné než opravdové, se chceme vyrovnat Spojeným státům a být taky taková supervelmoc. Jenže ono to nějak nefunguje. Jednak proto, že si nerozumíme (teď myslím jazyky) a pak taky proto, že si nerozumíme (teď myslím myšlení). A nikdo nechce ustupovat ze svých požadavků a hodnot. A je to tak nakonec správné. Nějak si nevzpomínám z historického hlediska na období, kdy by byla Evropa dobrovolně jednotná. Ale je tu pár států, které dokázaly spočítat, že tvářit se jednotně se docela vyplatí. A tvářit se jednotně opravdu hodně, to se vyplatí opravdu hodně. Dokonce se pak dá tou jednotností i vydírat. Ale o tom třeba jindy.

Jenže má ta Evropa takový pocit, že problémů je tu málo, tak proč si nějaké nepřidat. A není potřeba chodit dlouho kolem horké kaše a hledat politicky korektní vyjádření, tím problémem jsou uprchlíci (menšina) a migranti (většina). A tak znova pod falešnou rouškou humanity a lásky ke všem lidem kolem, zveme do Evropy každého, kdo má zájem přijít. Vždyť přece Evropa vymírá, tak je to jen ku prospěchu nás všech. Co na tom, že většina těch, co přicházejí, jde sice za lepším životem, to jim asi ani nemůžeme mít za zlé, jenže Evropě nijak nepomůže. Co na tom, že většina z nich nikdy nepracovala a s největší pravděpodobností ani nikdy pracovat nebude. Co na tom, že většina z nich přichází s naprosto falešnými a naivními představami o tom, že je tu čeká bydlení, dávky a bezstarostný život, a to všechno úplně za nic. Co na tom, že většina z nich myslí úplně jinak, má jiné hodnoty, krávu považuje za cennější než ženu a celkově hodnotový systém u nich zůstal někde na úrovni našeho středověku. No na tom je právě hodně.

Je mi opravdu líto lidí, kteří nemohou žít ve vlastní zemi v míru. Ale řešením není to, že je sem všechny pozveme. Ještě horším řešením je to, že je sem pozvou jen někteří, a ti pak chtějí ty pozvané rozdělovat i ostatním, kteří nemají zájem (a ono se nakonec ukáže, že ani ti co zvou, tak vlastně až tak moc dobrovolně nezvou). To řešení je jinde. Pokud jim chceme pomoci, udělejme to v jejich zemích, za jejich aktivní pomoci. A pokud pomáhat nechtějí, tak je mi líto, ale víc pro vás udělat nemůžeme. Tedy, předháníme se v tom, kdo vlastní sofistikovanější zbraně, kdo má ničivější sílu. A proti nám (pokud se tak rozhodneme) stojí něco, co si sice říká stát, ale žádný stát to není, a co má samopaly, kulomety, výbušniny a terénní auta. A tím nejsme s tou obrovskou technologickou převahou schopni zatočit?

Ať jsme nebo nejsme, zatím se vydáváme jiným směrem. Zveme si sem lidi, které tu nechceme a co víc, nepřistupuje k nim stejně, jako si nařizujeme přistupovat sami k sobě. Přicházejí bez dokladů (které sami odhazují), nebereme jim otisky, necháme je dělat drobné krádeže, necháme je osahávat ženy, necháme je vlastně všechno. A nic po nich nechceme. Nemusí dodržovat žádná pravidla. Dokonce se jich i bojíme. Někde už to došlo i tak daleko, že se jich bojí i policie!!! A někde radši lidi prodávají své domy a byty a kupují si nové jinde, protože v těch starých už se necítí bezpečně.

No když si to pak všechno sečteme, dostaneme se k nadpisu. Objeví se tu totiž někdo, kdo bude schopný oslovit ty, co jsou moc naštvaní a frustrovaní. Bude jim říkat, co oni budou chtít slyšet, že takhle to už dál nejde a je třeba s tím něco udělat. Bude jim říkat, že tihle lidé je okrádají o domovy, o peníze, o náboženství, o kulturu. A ti lidé to budou chtít slyšet. A nemusí jich být ze začátku moc. Ale budou přibývat. A budou stále více naštvaní a stále více budou chtít slyšet nějaké povzbuzení k činům. A ono se to pak opravdu stane. Stane se něco hrozného, něco špatného. A pak se bude říkat, že takhle to přece nemělo skončit. Jenže to už bude pozdě, to už tu budeme mít nějaké nového bláznivého lakýrníka, nebo co to vlastně byl a nebudeme se stačit divit.

Takže Evropo, dokud je ještě čas, vzpamatuj se! Chceš-li pomáhat, tak pomáhej, ale tak, aby se tvoji vlastní lidi nemuseli cítit hloupě a špatně. A nenuť pomáhat ty, kteří pomáhat nechtějí. Je to jejich rozhodnutí.

Autor: Martin Naplava | úterý 23.2.2016 13:38 | karma článku: 29,23 | přečteno: 1127x
  • Další články autora

Martin Naplava

A Pepa je doktor? Já myslela, že spíš holič...

Doufám, že mě někdo z vlastníků práv na Cimrmanovy hry nezažaluje, že jsem si půjčil tuto hlášku ze hry Akt, ale na "pana doktora" naší olympijské výpravy se hodí perfektně.

22.7.2021 v 9:53 | Karma: 26,24 | Přečteno: 791x | Diskuse| Sport

Martin Naplava

...a možná byli jen na dovolené...

Asi jako většinu lidí mě nadzvedl ze židle výrok o tom, že vlastně nešlo o terorizmus, ale jen útok na zboží, mj. dva životy. Ponechám teď stranou, že se premiér za to formulaci omluvil, ale tím by to skončit nemělo!

20.4.2021 v 18:07 | Karma: 17,17 | Přečteno: 359x | Diskuse| Ostatní

Martin Naplava

A nechtěl byste to náhodou doručit až do postele?!

No do postele třeba ne, ale pokud si za něco zaplatím, tak bych tu službu taky rád dostal. A možnost výběru, jestli to bude domů, nebo na poštu, bych rád měl já, ne paní pošťačka. Zaráží mě ale reakce vedoucí pobočky...

12.12.2017 v 8:19 | Karma: 44,65 | Přečteno: 6855x | Diskuse| Ostatní

Martin Naplava

Já jsem taky lesba!

Se s tím teď nějak roztrhl pytel! Jen co otevřu idnes nebo seznam, pořád tam někdo hlásá, že je lesba. Gayové zatím tak aktivní nejsou... Asi to jaro působí víc na holky (a to se vždycky tvrdilo, že spíš na chlapy). Ale zpět k...

21.3.2017 v 16:25 | Karma: 24,30 | Přečteno: 1736x | Diskuse| Ostatní

Martin Naplava

Babiš, Zeman, Trump, všude samý lump aneb prostě jen hrajou líbivou politiku!!

Sleduju televizi, čtu noviny a internet a poslouchám rádio a všude slyším to samé. Nějací přechytřelí lidé se mi snaží vnutit názor, že vítězství pánů Babiše, Zemana a Trumpa (a přidají se jistě brzy i další zloduchové), jsou...

23.1.2017 v 19:45 | Karma: 31,25 | Přečteno: 635x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

I na čarodějnice padaly rekordy. Nejtepleji bylo severně od Prahy

30. dubna 2024  18:41

Na 24 ze 168 stanic fungujících alespoň 30 let v úterý, poslední den měsíce dubna, kdy se tradičně...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1366x
Občan, kterému není všechno úplně jedno.