Konvoj trapnosti. Bohužel ne té americké

Nemohu si pomoci, ale současná hysterie v souvislosti s průjezdem konvoje americké armády mi přijde....prostě trapná....  

Ano, jsou to naši spojenci, ano, jsme součástí NATO. A nikdo asi nezpochybní jejich výrazný podíl na porážce nacistů – kdo ví, kde bychom bez nich byli. Mávání sovětskými vlajkami, vybízení k házení vajec, vystrkování holých zadnic a podobné akce odpůrců proto považuji za nedůstojné a trochu se stydím za to, co to o nás vypovídá. Na druhou stranu - mávání americkými vlajkami, mimořádné studio České televize s všemožnými odborníky a živé vstupy, ve kterých se dozvím tak zásadní věci, jako co budou mít američtí vojáci k večeři, to mi přijde taky už moc.

Kolik takových konvojů spojeneckých vojsk ročně přes republiku projede - a bez podobného cirkusu? Pravda, většinou se přesunují efektivněji, klidněji a bez pompéznosti po železnici - ale budeme takto vítat třeba i nizozemské nebo německé vojáky? Proč ne, vždyť jsou to také naši spojenci. A hlavně - budeme si takto vážit i těch českých? Vztah nemalé části národa k nim se poměrně jasně – a nechutně – ukázal relativně nedávno, když při explozi nástražného výbušného zařízení jich několik položilo život v Afghánistánu. Kde jste byli s těmi vlajkami tenkrát?

Je mi jasné, že z politického hlediska by bylo naprosto nevhodné průjezdu amerického konvoje bránit. Neměli jsme moc na výběr. Sami se v případě potřeby ubráníme jen těžko a spojence potřebujeme – a i mně jsou o něco bližší ti na západě, než na východě. Ale když už to musí být, kéž by to alespoň proběhlo důstojně. Je mi vcelku jasné, jaké záběry si západní média vyberou a mám i tušení, co si lidé ve světě budou myslet o vystrčené zadnici neznámého Čecha. Proto doufám (i když asi marně), že zbytek cesty amerických vojáků bude bez podobných excesů. Jít se podívat na techniku, proč ne – i já bych se podíval. Seriózní zprávy v médiích – sem s nimi. A jestli máte někdo nutkání mávat vlajkou – zkuste se prosím podívat, jestli byste někde nenašli tu českou….

Autor: Martin Lank | neděle 29.3.2015 20:27 | karma článku: 23,82 | přečteno: 1476x
  • Další články autora

Martin Lank

A komu tím prospějete?!

24.4.2016 v 21:59 | Karma: 31,33

Martin Lank

Jakou cenu má Čech?

7.2.2016 v 22:03 | Karma: 22,15

Martin Lank

„Xenofob“ přeje hodně štěstí

24.1.2016 v 20:02 | Karma: 35,05