Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pro státní bankrot žádné bezpečné pásmo veřejného dluhu neexistuje

Zítra zveřejníme poslední ze čtyř souborů opatření, které ODS sestavila společně s ekonomy sdruženými do Ekonomické skupiny odborníků, tedy se skupinou ESO (mimochodem jim chci i na tomto místě za jejich pomoc poděkovat). Po opatřeních pro spravedlivý sociální systém, pracovní místa a podnikání zítra představíme naše ESO pro zdravé veřejné finance.

Čtenáři mých blogů nepochybně tuší, kterým směrem tucet navrhovaných opatření pro ozdravění veřejných financí povede, ostatní se to dozví zítra – nebo si mohou starší blogy přečíst. Proto zde nechci jednotlivá opatření detailně komentovat a omezím se na jednu obecnější poznámku. ESO pro zdravé veřejné finance nepřináší žádný konkrétní návrh, který ze státních výdajů se má škrtnout a který se má zachovat. Taková rozhodnutí musí dělat jednotliví ministři a vedoucí dalších ústředních správních úřadů, protože jen a právě oni jsou schopni na lékárnických vahách vyvážit jednotlivé priority ve svých resortech.

Státní rozpočet je rozdělen na kapitoly, za které odpovídají jednotliví političtí ministři a nepolitičtí úředníci, právě proto, že v jednotlivých rozpočtových kapitolách je celá potřeb, úkolů a záměrů, které v celé jejich podrobnosti musí umět zhodnotit ten, kdo resort řídí. Pokud by tomu bylo jinak, prakticky bychom žádné správce rozpočtových kapitol nepotřebovali a všechno by mohlo řídit ministerstvo financí. Že by to dlouhodobě nemohlo fungovat a že by to v konečném důsledku znamenalo mnohem větší riziko omylů, ovlivňování a utrácení peněz za zbytečnosti, je více než zřejmé.

Schválení námi navržených pravidel a jejich dodržování dovolí České republice splnit v roce 2012 maastrichtské kritérium pro tříprocentní schodek rozpočtů a v roce 2017 dosáhnout vyrovnaného státního rozpočtu. Nepřijetí těchto pravidel nebo jejich nedodržování pak povede naprosto opačným směrem – k nárůstu veřejného dluhu, ke zvýšení nákladů na úhradu dluhů, k problémům se získáváním prostředků na finančních trzích.

Chci ještě říci, že naše čtyři skupiny opatření jsou zarámovány klíčovou úvahou – musí na sebe navazovat. Opatření v oblasti rozpočtové nemohou jít proti cílům v oblasti podpory podnikání, kroky v sociální oblasti nesmí zvyšovat napětí v oblasti rozpočtu. Nejsme sociální demokraté, kteří tu slíbí tohle a tam slíbí tamto, podle toho, kdo chce co slyšet, a nakonec tak slibují věci, které nejsou navzájem provázané a často dokonce působí proti sobě. Není možné splněním předvolebních slibů expandovat výdaje a zároveň snižovat na polovinu zadlužení.

ČSSD v posledních dnech založila svou kampaň – vedle očerňování Petra Nečase – na odmítání možnosti státního bankrotu. ODS prý riziko zveličuje, nic se neděje. S využitím výsledků jakéhosi žebříčku zveřejněného agenturou Bloomberg socialisté tvrdí, že máme osmé nejméně rizikové dluhopisy na světě. Možná ze 44 zemí, kterých se žebříček týká, možná v krátkodobém pohledu. Nikdo navíc neví, jaké všechny podmínky tohoto výzkumu v krátké zprávě v českém tisku nebyly zmíněny…

Já posloužím jinou studií. Američtí ekonomové Rogoff a Reinhartová nedávno posoudili státní bankroty od roku 1970 do roku 2008 a došli ke zjištění, že pětina zemí, které tato nepříjemná zkušenost postihla, měla státní dluh v úrovni pod 40 procent. Další bezmála třetina byla v rozmezí od 40 do 60 % HDP. Pak jsou státní bankroty rozděleny rovnoměrně po 16 procentech v pásmech od 60 do 80 %, od 80 do 100 % a nad 100 % HDP. Co z toho plyne? Že více než polovina bankrotů postihla země, které by splňovaly maastrichtské kritérium, podle něhož musí kandidát na přijetí eura mít podíl veřejných dluhů na HDP menší než 60 %. A ještě jinak: Neexistuje žádné bezpečné pásmo, v němž by nehrozil bankrot – nerozhoduje výše dluhu, ale jiná kritéria, například rychlost zadlužování.

Naši zemi neohrožuje ten, kdo o riziku státního bankrotu mluví, ale ten, kdo se tváří, že takové riziko neexistuje a rozdávání rozpočtu může pokračovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Kocourek | úterý 6.4.2010 14:29 | karma článku: 25,65 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

Martin Kocourek

Evropská dluhová brzda – pozdě, ale přece

Takže Evropská unie chce, zatím ústy německé kancléřky Merkelové a francouzského prezidenta Sarkozyho, prosadit do ústav členských zemí Eurozóny protidluhové brzdy? Pozdě, ale přece, chce se mi říci.

18.8.2011 v 14:19 | Karma: 13,08 | Přečteno: 1397x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Sociální demokraté se tetelí radostí, že penze řeší někdo jiný

Skutečnost, že tento týden v Poslanecké sněmovně prošly do druhého kola klíčové reformní zákony v oblasti zdravotnictví a důchodů, je zdánlivě pozitivní jen pro nás coby vládní koalici. Přinejmenším proto, že je důkazem naší schopnosti shodnout se na věcných řešeních, pokud se k nim přes vnitřní koaliční (a možná spíš vnitrostranické) problémy dostaneme.

14.7.2011 v 14:21 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1421x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Co se stane, až do Porýní nebo Bavorska přijde tsunami?

Začnu dvěma výňatky ze zpráv na téma německé jaderné energetiky na idnes.cz. První je ze 7. září a pod titulkem «Německé jaderné elektrárny budou fungovat déle, prosadila Merkelová» se v něm mimo jiné píše: «Německá kancléřka Angela Merkelová prosadila, že místní jaderné elektrárny budou moci vyrábět elektřinu až o 14 let déle, než se dosud počítalo. Koaliční dohodu musí ještě schválit parlament. Merkelová jí však chce poslat jen do dolní komory, ve které má koalice většinu. Horní komoru hodlá vynechat. Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novějších zařízení pak bude fungovat o 14 let déle. V praxi tak mohou elektrárny v zemi fungovat i po roce 2040.»

31.5.2011 v 15:08 | Karma: 45,75 | Přečteno: 16866x | Diskuse| Ekonomika

Martin Kocourek

Náklady na nemilované politiky stát neruinují

Různí lidé, známí i neznámí, čas od času zavzpomínají na někdejší slova Václava Havla o „blbé náladě“ v naší společnosti a vyvozují z nich závěry pro naši nynější realitu. Dopustím se toho též, ale jen proto, abych ukázal, že si někdy náladu kazíme sami.

11.5.2011 v 14:37 | Karma: 16,87 | Přečteno: 1636x | Diskuse| Politika

Martin Kocourek

Nic proti angličtině – ale němčina pro nás nemůže být druhořadá řeč

Konec přechodného období na volný pohyb pracovních sil v sousedních zemích je samozřejmě dobrou zprávou. Neměli bychom však zároveň očekávat, že se v noci ze 30. dubna na 1. května počet našich občanů pracujících v Rakousku a Německu razantně zvýší.

29.4.2011 v 15:20 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Letouny F-16 budeme považovat za nosiče jaderných zbraní, varovalo Rusko

7. května 2024  14:14

Rusko bude považovat stíhačky F-16 americké výroby za nosiče jaderných zbraní bez ohledu na jejich...

Auto se kutálelo po poli, skončilo na střeše. Měl jsem čtyři piva, přiznal řidič

15. května 2024  11:45

Divokou nehodu přežil se zraněním opilý řidič, který ve čtvrtek se svým mercedesem havaroval v...

Zeman označil za bezpečnostní riziko Evropskou unii v současné podobě

15. května 2024  11:17

Exprezident Miloš Zeman označil za jedno z bezpečnostních rizik Evropskou unii ve své současné...

Tragické úmrtí na ministerstvu. Zaměstnanec podle policie spáchal sebevraždu

15. května 2024  10:41,  aktualizováno 

V budově ministerstva průmyslu a obchodu bylo ve středu nalezeno tělo mrtvého muže. Mluvčí pražské...

Ruská ofenziva u Charkova zpomalila. Invazní síly budují nárazníkovou zónu

15. května 2024  9:21,  aktualizováno 

Sledujeme online Tempo ruských útočných operací v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zřejmě zpomalilo. Ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2303x
Ministr průmyslu a obchodu České republiky (od 13.7.2010). V letech 2006-2010 předseda dozorčí rady akciové společnosti ČEZ (jako zástupce státu, majoritního vlastníka společnosti). V letech 1998-2006 místopředseda rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Seznam rubrik