Za úpadek Evropy mohlo křesťanství....kde bychom dnes byli

Jak často se s tím setkávám. Křesťanství přeci po jasném světle Říma přineslo úpadek a temný středověk. Křesťané upalovali čarodějnice, heretiky, bojovali proti vědě. Křesťané upálili Bruna a Husa. Ba co víc, Křesťané dokonce vedli křížové výpravy a vyhladili původní obyvatelé Ameriky. A ba co více, ponížilo ženu

Jako křesťan mám těžkou pozici argumentovat proti těmto "argumentům", protože jsem přeci křesťan a proto nutně zaujatý. Stejně zaujatý je ovšem každý církevní historik, protože je církevní a nemusí být ani křesťan. Co pak mají dělat historici orientující se na vojenství, literaturu, kulturu apod.?  Asi budou také zaujatí. Podle diskusí pod mnohými články jsou jediní nezaujatí komunističtí historici.

Ale od počátku. Křesťanství mohlo za rozkol říše Římské a období temna.

A ptám se těch, kteří to tvrdí, jak za to mohlo? Bavíme se o západní Evropě, že? Ale tito kritici z toho nějak vynechávají východní část zvanou dnes Byzantská říše, která byla nejvyspělejší stát tehdejšího světa a přesto plně křesťanská. Jak to, že o v případě Byzance neplatí to, co jsem uvedl na začátku?

Je to prosté. Po rozdělení Říma na dvě části byl Západ odstřižen od surovinových zdrojů, které měl pro sebe jen Východ. Navíc nastala změna klimatu a od zhruba třetího století do sedmého západní Evropa prožívala malou dobu ledovou. To znamenalo nejen hladomor, ale také epidemie a úbytek obyvatel. K tomu migrace obyvatel z východu na západ a neustálé války. Nejdříve Saracéni a pak Vikingové.

Docela smrtící koktejl, nemyslíte?

Křesťané upalovali čarodějnice a heretiky. To je pravda. Upalovali a někdy s nadšením. Jenže, křesťanství se stalo dominantní v zemích, kde čarodějnictví bylo trestným činem již před příchodem křesťanů a pokřesťanštěni těchto zemí. Bylo zakotveno nejen v římském právu, ale také v germánském kmenovém a dokonce i slovanském. Jedině v církevním právu neexistovala smrt za čarodějnictví, stejně jako za herezi. Naopak, církev dlouho považovala čarodějnictví za pověru a nezabývala se tím, dokud se to nespojilo s herezí. Problém je v tom, že existovalo paralelně církevní a světské právo. Církev znala a dodnes zná jako nejvyšší trest exkomunikaci. To je trest, kdy podle církevního práva je člověk vyloučen z církve a pro církev je pohan.

Jenže, jednou se stalo, že císařem se stal Friedrich II. panovník, který byl ateista, kritik církve a přítel kamaráda, který se od něj nelišil al-Kamila. Náboženství moc nedal, spíše se mu vysmíval, ale do říšského zákona prosadil formulaci, že hereze je aktem proti státu. A světě div se, i přes protesty církve. A aby to bylo komplikovanější tak v té době probíhal boj o investituru. Tedy o to, o čem může rozhodovat církev a o čem stát.

Křesťané upálili Husa. Našeho Husa. No, ale ten Hus byl katolík a sám neměl problémy upálit své odpůrce. Viz František Palacký, či historik Pekař. Jinak, církev Husa nechtěla poslat na smrt, naopak, celou dobu se snažila o opak. Mně věřit nebudete, tak si pořiďte studuji protestantského historika Jiřího Kejře.  "Jan Hus a jeho proces"

Křesťané ponížili ženu.....

Opravdu. Tak co kdybychom zde zavedli římské právo před křesťanstvím, kdy bylo beztrestné zabít ženu, zabít dceru? Křesťanství postavilo ženu na stejnou úroveň s mužem před Bohem. A  když se podíváte do středověkých smolných knih, tak najdete spoustu trestu pro muže co tyranizovali své ženy. Uvědomují si kritici, že ta křesťanská rovnost před Bohem vedla ke konceptu lidských práv a rovnosti i před zákonem?

Křesťané vyhladili původní obyvatele Ameriky. A kdy prosím? V USA a jižní Americe dnes žije více původních obyvatel než před příjezdem Kolumba. Navíc co se týče jižní Ameriky Isabela Kastilská vydala zákon, že otroctví a ponižování obyvatel se trestá smrtí. V severní Americe nejvíce původních obyvatel nezemřelo ve válkách, ale v chlastu a nemocích. Jistě, nemoci a chlast tam přinesli Evropané. Na druhou stranu z té Ameriky přišly drogy a nemoci na které umírají Evropané.

Ale co, ono to je vlastně jedno. Za všechno zlo může heterosexuální bílý muž a navíc křesťan.

Autor: Martin Kavka | sobota 31.1.2015 18:55 | karma článku: 28,54 | přečteno: 2051x