Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Každá idea, obecně vzato, musí být světsky mocná, nejen přitažlivá, jinak s ní brzy každý zamete a prvotní idealisté zůstanou jen prvotními idealisty. Tolik k onomu "zlatu a bohatství", nehledě na to, že středověký člověk spojoval moc s autoritou a k té patřila i ta vnější okázalost. Ale abychom nespojovali jednoúčelovost moci s myšlenkou křesťanství a jeho poselstvím, protože to "bohatství" bylo církvi, klášterům a farám darováno křesťany, panovníkem, od samotného počátku "ke slávě Boží", jak se tehdy říkalo, nikoliv proto, aby církev byla bohatá, to by šlo proti samotnému zájmu světské moci, ale kláštery, církev obecně, byly nositelé vzdělanosti, průmyslového rozvoje, systému práce apod., proto byl velký zájem na zakládání klášterů, protože dokázaly krajinu zkultivovat, zcivilizovat, čímž logicky zpětně přinášelo užitek klášterům. Kontinuita, neměnnost, prvky důležité pro budoucí konání, ve středověké společnosti byly dost neznámý pojem a právě neměnnost konání v čase století pomáhala společenské stabilitě. Církev tady byla vždy, ač se společenské podmínky měnily.

Z původní závislosti na světské moci se církev vymanila právě proto, aby nemohla být spojována se světským konáním, které se tomu křesťanskému chápání často vymykalo.

Ač nerad, ale musím říci, že některé názory pronesené tady na církev jsou jen oprášeným marxistickým materialistickým náhledem.

Víra je nesmírný hnací motor a vědomí přesahu mého konání dál za horizont lidského života dává právě ten smysl konání. To je ten civilizační faktor, který křesťanství přineslo a který všichni v sobě neseme tím, že se snažíme o zajištění sebe, rodiny, okolí, budoucnosti, že snažíme konat víc, než jen vynakládat sílu na momentální přežití a efekt, (to se vrací), tím, že v rámci oněch křesťanských zásad se snažíme o kultivaci širších společenských podmínek.

2 0
možnosti
Foto

Za vším jsou lidé, moc a síla vždy lákala špatné povahy, které mohly zdiskreditovat i ušlechtilou myšlenku, ale nikdy zabít, pokud se nezabila myšlenka sama, přestala být nosnou.

Zjednoduše řečeno, právě tam, kde se kumuluje jednoúčelový mamon nutně spojený s mocí, ztrácí lidé soudnost a převládá zlo, které může mít hodně podob, někdy i lákavých. To jsou ty ďábelské svody. Stáhnou do pekla. do spirály zla. Příkladů z historie spousta. I ze současného dění.

Křesťanská víra je podvědomí sounáležitosti s touto evropskou civilizací, s naším bytím po celá staletí, protože to bylo vytvořeno křesťanstvím a na křesťanských zásadách a pokud bude žít alespoň v podvědomí nás všech, jsme schopni přežít. Jinak ne.

2 0
možnosti
Foto

Křesťané svým novým pořádkem byli zpočátku Římu na obtíž, protože se nehodlali přizpůsobovat, ale naopak bránili zaváděným reformám. Diocletianus na to reagoval v devátém roce vlády roku 303 tvrdou represí. Zakázal modlitebny, pálil svaté knihy. Křesťané končili na popravištích, nejvíce ve východní části. Křesťanství přežilo, přestože nepřistoupilo k ozbrojenému odporu. Po 10 letech v roce 313 bylo Constantinovým ediktem uznáno jako rovnoprávné římskému náboženství.za dalších 12 let měla církev 600 biskupství. V Egyptě 120, v ostatní Africe 100, v Itálii 60, 40 v Malé Asii, 20 v Řecku, 12 v Hispánii a Galii a další byla roztroušena od Británie až po Arménii a jižní Mezopotámii. Tehdy bylo křesťanství vírou založenou na prostotě a víra v Boha měla zastoupit touhu po světských statcích. Když za tisíc let podobně založení křesťané volali po návratu ke kořenům církve byli vyobcování a předáni světskému soudu, což ovšem znamenalo popravu, nejčastěji upálením. Církev vinu svaluje na světské právo. Přirovnám-li to k politickým procesům padesátých let, jakoby Moskva tvrdila, že za popravené nemůže, ty si odsoudili v Československu. Ovšem impulz přišel z východu stejně jako dřív z Říma a všichni s Gottwaldem se třásli hrůzou před představou, že by uposlechli hlas rozumu a svědomí a svým někdejším kamarádům dali milost. Tak nepřipadala milost v úvahu i v případě kacířů.

2 0
možnosti

Zadnym reformam krestane nebranili. Jejich odpor k zertvam a vestbam branil "uspokojeni" bohu. To byla statni politika, pro kterou byli krestane zprvu - jako de facto saboteri - odstranovavi ze statni spravy. Tak nedelejte z Diokleciana nejakeho pokrokare. Cast a to nepodstatna - jeho politiky se odehravala v Apollonove vestirne a nad strevy ptaku.

1 0
možnosti

Dokonalá ukázka katolického pokrytectví. Jako katolík se zmiňujete o katolictví pouze v souvislosti s Husem? Fuj. Jako katolík zde obhajuje excesy katolíků Byzatským křesťanstvím? Tím křesťanstvím, které se katolíci minimálně tisíc let snaží zničit? Třikrát fuj.

Byzanc často vytahovala Řím z bryndy langobardských a dalších barbarských nájezdů a čím se odměnil Řím? Křížovou výpravou, která, místo osvobození svatého hrobu, roku 1204 vyplenila Byzanc do základu. Tento katolický úder byl příčinou pádu Byzance a jejího podmanění Osmany. Tato touha zničit poslední zbytky původního, mocenskými choutkami nepokřiveného křesťanstvi, setrvává dodnes. Jako klasický katolický pokrytec to ovšem nejste schopen zmínit. Stejně jako to, že duchovními nástupci vámi zničené Byzance a tedy i původního křesťanství, jsou ortodoxní řecké, koptské a slovanské pravoslavné církve.

Proto ta nenávist Vatikánu ke všemu ruskému. Proto ta spodní síla fenoménu "Drang nach Osten" - ovládnout přírodní zdroje a konečně podrobit východní křesťanství Římu.

Ptoto Kosovo, proto Ukrajina. Dívejme se dobře, kam fouká vítr z Vatikánu, napoví to mnohé.

Od doby, kdy Konstantin povýšil křesťanství na státní náboženství, se toto ve své západní větvi stalo prodejnou entitou, nabízející se každému, kdo jí umožní "vyšší mocí" posvětit jakýkoliv kompatibliní trůn. Od Konstantina přes Franky až po Mussoliniho a Franca. Příchylnost Římu k totalitním režimům je historicky doložená, stejně jako jeho averze k jakékoliv snaze o emancipaci bezprávných. O výměně mlčení Vatikánu za zničení Ruska dnes už myslím není sporu.

Ne křesťanství, ale jeho heretická větev, známá jako katolictví, přesněji řečeno římský papalismus, jsou příčinou morálního úpadku Západu. Zasel do kultury Západu nezměrné pokrytectví, jehož nositelem jste i Vy, pane Kavko. Prosím nemluvte za křesťany, když jste pouhý katolík.

A nakonec: mohl byste, prosím, pro naprostého laika, nějak srozumitelně definovat pojem "čarodějnictví"? Velice Vám děkuji :-)

3 3
možnosti

jenze ma v nadpisu krestanstvi, ja v mem blogu take, vypada to ze je to odezva na ten muj, ale Hus byl katolik, a pozdeji husite a jini protestanti byli take krestane.

1 0
možnosti

jen tak pro korektnost pane Kavko - boj o investituru byl ukoncen nez se Friedrich II. narodil :-P a Isabela Kastilska byla antisemistka, ktera ma na svedomi hodne lidskych zivotu, viz Spanelska inkvizice.

1 2
možnosti

o te isabele, ona ani Fernando nechteli zidy vyhnat, pouze muslimy, ale cirkev jinak nedala. Dokonce Fernando ji povolaval zidovske doktory, kdyz byla casto na pokraji smrti, i kdyz se musel s cirkevnimi hodnostari pohadat. Inkvizice zacala radit naplno az po jeji smrti.

1 0
možnosti

Je potřeba si uvědomit, že už od dob protestantismu vznikala tvrdá propaganda proti katolické církvi. Velká část historie byla pak přepsána v době vzestupu ateistických a nacionalistických ideologií, které viděli víru jako překážku, která jim brání získat absolutní ideologickou kontrolu nad obyvatelstvem. Např.: zkazky o temném středověku jsou dílem osvícenství. Speciálně v naší zemi měl na tom největší podíl nacionalismus, který viděl v nadnárodním společenství katolické církve nepřítele Českého státu.

7 1
možnosti
Foto

Nemám sílu na diskuzi, přičemž je to jednoduché: když se vzala lidem víra, vzal se jim smysl konání, naděje a hlavně pokora.

7 0
možnosti
Foto

Mám silné podezření, pane Černý, že máte pravdu a současná bezbožnost je příčinou veškerého úpadku národa.

A k tomu přičtěme EU - lidská homosexuální práva a jsme doma.

5 0
možnosti

Když jsme u toho upalování čarodějnic... může mi někdo říci, proč se mluví v této souvislosti jen o katolické církvi? Vždyť i Luther napsal spis proti čarodějnicím na jehož základě se rozběhly procesy v Německu. hlavně v Harzu. Někteří odhadují počet upálených na 30 tisíc, jiní ještě více... Počet upálených v procesech vedených katolickou církví byl mnohem nižší. Navíc v protestanských zemích pokračovaly čarodějnické procesy nejméně 100 let po tom, co byly katolickou církví zastaveny. Jeden z nich se stal i literární předlohou - Čarodějky ze Slamu.

9 0
možnosti
Foto

Pane kolegu Jílku, píšete sympaticky a sympatické je i Vaše povolání, velmi se blížící povolání mé drahé manželky.

Ale já si myslím, že to byly Čarodějnice ze Salemu a možná, že tu hru napsal manžel Normy Jeane Mortenson, která se též zapletla s JFK.

0 0
možnosti
Foto

Vyspělost Východo-Římské (Byzantské) říše, byla způsobenatím, že nedošlo k takové destrukci antické společnosti a struktur říše jakona západě. Díky tomu po celou dobu existence Východo-Římské říše existovaladualita vzájemně protichůdných proudů křesťanství a antiky. A právě to, žekřesťanský proud šel proti antickému, byl jeden z faktorů úpadku navýchodě (i když úpadek byl menší než na západě), stačí porovnat mírutechnologických inovací, objevů v lékařství, úroveň literatury, úroveňvojenství oproti říši ještě za vlády starých bohů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky