Proč neřeknou, že to byli Cikáni a šlo o rasismus?

Včera běžel na Nově pořad nazvaný Střepiny. O čem ten pořad skutečně je netuším, ale zpozorněl jsem, kdy na závěr byl přehled uplynulého týdne, a moderátorka mluvila o útoku dvaceti mužů na návštěvníky hostince v obci Kyselovice na Kroměřížsku.

Dozvěděl jsem se vlastně to, co proběhlo předtím v denním tisku, tedy nic nového, jen závěr mě šokoval. Moderátorka místo aby tento útok nějak odsoudila, pojmenovala, tak ho jednoduše bagatelizovala ve smyslu, že tak moc o nic nešlo, že prostě se to stává.

Dosud je v paměti údajný rasistický útok v obci Bedřiška, kde kdosi hodil oknem do domu zápalnou láhev. To bylo křiku o útoku rasistů, media a politici se předháněli v odsouzení a policie tento čin překvalifikovala jako pokus o vraždu.  A nejednou, když tlupa Cikánů, dnešním jazykem Romů, vymlátí hospodu, zbije návštěvníky a vyhrožuje, tak je to normální. Maximálně výtržnictví, ale to se přeci stává, že?

Když se k údajnému rasistickému útoku v Bedřišce vyjádřila senátorka Janáčková, paní Věra Tydlitátová na svém blogu hystericky zakřičela. „Zbavte paní senátorku imunity“. Do mdlob šel i ministr pro bůhvíco pan Kocáb a rozhořčena byla i Džamila Stehlíková. Bílý rasista je rasista a xenofob, gauner, kterému patří nejvyšší trest a nejlépe ho vydat katu, protože ve slušné společnosti bílý rasista nemá místo. A s tímto souhlasím. Rasismus by neměl mít místo ve společnosti, ale prostě asi vždy bude. Na druhou stranu bych očekával, že stejně se bude potírat i černý rasismus proti bílým.

Tohle se však neděje. Namísto toho se útoky nepřizpůsobivé menšiny zlehčují, bagatelizují, případně se přechází mlčením.  Není náhodou, že po každém romském útoku se objeví titulky, že Evropská komise nás kritizuje pro nesnášenlivost vůči Cikánům, tedy Romům. Vytvoří se zástupný problém, aby se věci nemohly pojmenovat pravým jménem.

Co třeba říci: "My za problémy romské menšiny nemůžeme.  Jejich kriminální činnost není důsledkem našeho „rasismu“, ale jejich mentality. My nemůžeme za to, že romská menšina má v průměru daleko nižší vzdělání než většina obyvatel tohoto státu, nemůžeme za to, že romská menšina zlikviduje každý byt, který jí je přidělen. Nemůžeme za to, že děti z romské menšiny mají nejvíce zameškaných hodin ve škole. Nemůžeme za to, že v romské menšině je vysoká nezaměstnanost".

Jestliže se Romové nechtějí integrovat do společnosti, proč by většina měla doplácet na různé integrační programy a pozitivní diskriminaci této skupiny.  Jsou to jen vyhozené peníze, které by více posloužily, kdyby se za ně nakoupily například auta pro vozíčkáře, protože ti jsou skutečně handicapovaní.

A jestli něco pro Romy chceme skutečně udělat, tak se k nim chovat stejně jako k ostatním, se vším všudy. Ta zvláštní péče o tuto skupinu jen posiluje dojem neschopnosti této skupiny žít normální život. A to opravdu není naše vina.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Kavka | pondělí 22.3.2010 10:37 | karma článku: 41,93 | přečteno: 6016x