Komunisté znají jen dvě slova. Církev a inkvizice

A stačí jím to k radosti. Ono co jim také zbývá, když z historie znají jen Žižku s lahkým gulometom. Mistra Jana Husa jako bojovníka za sociální spravedlnost a husitské hnutí jaké počátek třídního boje. 

Příkladem je jeden nejmenovaný bloger zde na iDnes. Má tak krásně ve všem jasno. Církev je špatná, neb křížové výpravy, inkvizice, majetky apod. A v diskusi mu přitakává jakási obilovina, která ani nemá potuchy za co byl odsouzen Giordano Bruno a plete si ho s Koperníkem , či snad se známějším Galileo Galileiem.

Bezvadné pak je, když jako zločin církve vydává "křížové výpravy" proti husitům. Pak je otázkou, co je v očích komunistů zločinem. Vypadá to tak,že zločinem je vše co zamezí anarchii, vraždění a teroru. A přesně o tom byly ty křížové výpravy do Čech v době husitské. Neboť zde vládl husitský teror, vraždění, anarchie a paradoxem je, že nejvíce na to husitské hnutí doplatili ti, kterými se komunisté ohání. Rolníci a (dělníci) tovaryši a drobní řemeslníci.

Ovšem komunisté se vždy rádi oháněli lidmi, aby je pak poslali do koncentračních táborů, stejně jako nacisté a po vzoru Francouzské revoluce popravili i nejvěrnější hlasatelé jejich myšlenek. Inu, Saturn požírá své děti. A v případě komunistů velice důkladně. A to tak, že až do pátého kolena. Nacisté se mstili na lidech, kteří byli proti nim. Komunisté i na jejich dětech. A paradoxně i na těch, kdo byli s nimi, ale jen potřebovali obětní běránky.

Přiznám se, že mám inkvizici rád. Přinesla nejen řád a  soudní procesy dodnes užívané v současném kontinentálním právu, ale také zamezila chátře lynčovat každého jen na základě podezření. Té samé chátře, která o několik století sepisovala pamflety žádající smrt Milady Horákové a chátra v soudcovských talárech této chátře vyhověla. Zatímco inkvizice, po vzoru římské justice nebrala v úvahu anonymní udání, tak za komunistů byly anonymní udání rájem pro samozvané soudce a zničily mnoha lidem život.

Komunistům a jím podobným vadí, že církev vlastní majetky. Církev však nikdy nic nevlastnila a nevlastní. Vlastníkem jsou církevní řády, společenství, farnosti a nadace, které rozhodují samy za sebe. Možná lidem s komunistickou mentalitou bude připadat divné na co by chudá církev potřebovala pozemky a budou vymýšlet jak je získala. A vytáhnou desátky a odpustky.

Jenže. Církev získávala majetek dary, nejen panovníků, ale dary obyčejných věřících. A například mnišské řády získávaly půdy v odlehlých končinách a až po zkultivování se tam začaly objevovat vesnice, statky. Předtím tam nic nebylo. Koho církev vykořisťovala? Ty mnichy, co tam plahočili a obdělávali půdu? Zcela jistě podle rudého myšlení. A copak řeknou tito na to, že benediktýnský klášter vydával denně podporu chudým v dnešní hodnotě kolem 100 tisíc korun? Kolik komunisté vydali ze své kapsy na chudé? Ani korunu, chudé měli jen jako živý štít.  

A k těm odpustkům. Odpustek není o tom, že člověk něco spáchá a zaplatí a je v pohodě. Odpustek je o tom, že člověk má možnost si zkrátit pokaní dané knězem za určité hříchy. Není to odpuštění hříchů. Mistr Jan Hus rád kázal proti tomu, že kněží berou peníze za to, či ono. A vědí příznivci Husa, že kázal proti těm, co mu brali chleba?: Potulným kněžím, zatímco on byl bohatě zabezpečen a jeho příjem se rovnal příjmu řemeslného měšťana nedaleko vzdáleného od centra dění? Hus nekázal proti bohatství církve. Nakonec z toho dobře žil. Kázal proti rozmařilosti prelátů, ale to dělali v jeho době i kardinálové.

Co se týče Husa, tak se choval jako komunisté s heslem......Dědeček a babička, ujídají chlebíčka. Jen stačí za babičku a dědečka dosadit chudé žebravé duchovní. Hus jim byl schopen sebrat i tu poslední kůrku, jen proto, aby on jako obročník nepřišel vniveč. Žebravé řády od dob Františka z Assisi byly konkurencí právě pro lidi jako Hus. A tučná husa přeci nepřipustí, aby hubené kuře zobalo ze stejné misky jako ona.

Ostatně, docela by mne zajímalo, zda by si kritici církve a její nezažranosti domů nastěhovali žebráky. Zcela jistě ně, ale horlivě by psali o nich na blozích a jinde. Protože komunista vždy položí jiný život za svoje ideály. Jen ne ten svůj

Autor: Martin Kavka | neděle 15.3.2015 10:31 | karma článku: 31,29 | přečteno: 1363x