Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KV

K70a14r76e76l 13V62o27v29e37s

15. 3. 2015 21:22

V úvodu svého blogu mě vyzýváte a konečně jste otevřel diskusi, tak odpovídám -

Bruno dovedl Koperníkovu revoluci v pohledu na vesmír ještě dál: podle jeho názorů (i když byly jen spekulací bez konkrétních vědeckých důkazů a pozorování) nebylo ani Slunce středem vesmíru, ale pouze jednou z mnoha hvězd; vesmír je podle Bruna nekonečný, existuje nekonečně mnoho sluncí s planetami, které mohou být i obydlené. Tvrdil, že Bůh je dobrý, protože dělá dobré věci, a jelikož je nekonečně světů, které Bůh vytvořil, je tak automaticky nekonečně dobrý. Církvi se nelíbilo, že to prakticky znamenalo i nekonečnou malost a zanedbatelnost člověka. Bruno tak předběhl svoji dobu v tomto pohledu o několik století.

Byl souzen za své protikatolické a rouhačské myšlenky, pravděpodobně i mučen a poté, co tvrdošíjně odmítal odvolat, odsouzen k trestu smrti upálením. První z osmi obviněni proti Brunovi kardinála Roberta Bellarmina znělo: Giordano Bruno hlásá, že objevil příčinu pohybu Země i nepohybu oblohy .  Ze stejného obvinění Bellarmina byl později souzen také Galileo Galilei!

0 0
možnosti
JC

Chtěl bych se zeptat katolíků na jednu věc. Bylo upálení Jana Husa v pořádku, nebo to byl justiční zločin?

2 0
možnosti
Foto

Upálení J.H: nebylo jistě v pořádku. A Vy by jste se tak hloupě neptal, kdyby jste věděl jako mnozí katolíci, že papež Jan Pavel II. se za tento politování hodný akt během svého pontifikátu již dokonce i omluvil.

http://euportal.parlamentnilisty.cz/PrintArticle/5707-omluva-cirkve-za-jana-husa-moc-nebo-malo-.aspx

1 1
možnosti
Foto

Po dopoledním útoku dvou sebevražedných atentátníků v hlavním městě pákistánské provincie Pandžáb zůstalo 15 mrtvých, včetně žen, dětí a policistů. Podle agentury ANSA je na sedmdesát lidí zraněno, mnozí se nachází ve vážném stavu.

Jeden z teroristů se vmísil mezi dav věřících, druhý byl zastaven před kostelem. Napaden byl katolický a protestantský chrám. K útokům se ihned přihlásila skupina Jamaat ul Ahrar napojená na Taliban.

0 0
možnosti
Foto

Myslím že znáte tu o házení hrachu na zeď, ale i tak karmaR^

5 2
možnosti
Foto

Upozornění

Dar je poněkud zvláštní přesun statku či služby mezi dárcem a obdarovaným. Pokud ten obdarovaný dle názoru dárce se nechová řádně a nezachází s tím darem v souladu s dobrými mravy a intencemi dárce, tak dárce má právo žádat o vrácení daru.

A vzhledem k tomu, že církevní řády atd. se nikdy nechovaly moc řádně, věnovaly se různým alotriím, přechování zbraní, ukrývání špionů, na druhé straně kolaborace s režimem, nejenom buržoazním atd,., tak holt ztratily právo vlastnit nějaký majetek.

2 6
možnosti
Foto

Vy jste podle svého věku vystudoval za socíku. Řeknu-li to vaší terminologií: za peníze pracujícího lidu. Neměl byste tedy vrátit diplom?

9 1
možnosti
Foto

To je karma zcela zasloužená. Já sám mohu potvrdit, že například kněz naší farnosti navštěvuje dva dny v týdnu vzdálenou věznici, kde pomáhá vězňům, kteří o to projeví zájem včlenit se opět do společnosti. Jeden dlouholetý squater, tak díky onomu knězi bydlí v domku bývalé fary a pracuje ve firmě, ve které pracuji mimo jiné i já,  přičemž má za své hříchy exekuci na plat. Myslím, že lidé by měli přehodnotit práci církevních zastupitelů i po té pozitivní stránce.

R^R^R^

10 1
možnosti
Foto

A co má co pomoc vězňům společného s posláním církve jako shromáždění věřících ke společné motlitbě. To je stejné, jak by kroužek šachistů vyvozoval své právo na zahradu, jenom proto, že tam občas chodí vyplevat trávu.

2 6
možnosti
MC

Ve jménu své víry včetně přehmatů během inkvizice, systematického útlaku prováděného církevními hodnostáři, aby byly chráněny ortodoxní doktríny jsou církve opravdu nevinné a mravně čisté skupiny nepodobné současným novodobým demokratickým kolektivizacím?

1 1
možnosti
MP

Souhlasím. R^Drobné výhrady: Naposledy tady sice exceloval jeden anticírkevní bloger, ale on jich je celý houf. Pak bych zrovna na komunisty neházela to heslo: Dědeček a babička ujídají chlebíčka. To najdete již v povídkách K.V.Raise. Nejsou to žádné idyly, tvrdě a kriticky popisují vztahy mezi obyčejnými vesnickými lidmi. Tehdy nebyly důchody a staří lidé měli vlastně důchod ve formě výminku. Pokud už nemohli pracovat, tak se pro početnou rodinu stávali přítěží a dostávali to pocítit. Nedělejme si iluze, že by to dnes dopadlo líp, ale to už by bylo jiné téma.

2 1
možnosti
Foto

90% obyvatel by nedokázalo bez dramatického snížení své životní úrovně uživit své rodiče. Hlupáci, kteří nechápou co to obnáší po tom volají, aby se jim to nesplnilo !!Rv

2 4
možnosti
OF
  • Počet článků 382
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2865x
                                                                                                                         

Seznam rubrik

Oblíbené stránky