Jako křesťan neodmítám pomoc uprchlíkům, pane Polický, ale…?

Jako křesťan jsem často pod svými články a v diskusích obviňován, že se neřídím Kristovým příkazem lásky k bližnímu, pokory apod. 

Zvláště aktivní je v tom blogger Polický, který si zřejmě vzal do hlavy, že každý kdo s ním nesouhlasí je: xenofob, nácek, nenávidí imigranty apod.

Takže od začátku. To, že Evropa má problém a vážný problém s uprchlíky je skutečnost. Stejně jako to, že od počátku této uměle vyvolané invaze, ano uměle, protože na tom vydělává mnoho lidí, pro které čím více imigrantů, tím více peněz a nejedná se jen o pašeráky lidí, ale také o různé neziskové organizace žijících právě z těchto uprchlíků a z rozpočtů zemí Evropské unie a tedy svým způsobem z peněz každého daňového poplatníka. Ale dobře, jde o lidské životy a záchrana nejde přepočítávat na peníze. 

Jako křesťan, a i kdybych nebyl, nenechám ležet člověka na ulici. Budu se snažit pomoci v rámci svých možností. Ostatně asi jako každý normální člověk, kterému nejsou lhostejní druzí. Stejně tak mi není lhostejné, když ve Středozemním moři umírají lidé. Ale přiznejme si, že tito lidé jsou oběti pašeráků, jsou obětí sociální politiky Evropské unie a jsou obětí různých neziskových organizací, kterým o ty uprchlíky nejde, ale jde jim jen o přísun peněz na jejich činnost a udržení si svého zaměstnání. O nic jiného. Nepopírám, že jsou mezi nimi jedinci, kteří by pomáhali nezištně, ale ti nevykřikují, že musíme přijmout uprchlíky a nejlépe hned milión. Naopak, tito lidé si uvědomují katastrofu, která se na nás řítí.

Již několikrát jsem řekl, ano, pomozme uprchlíkům, ale křesťanům a muslimy nechme muslimům.  Proč máme pomáhat muslimům, když je tolik bohatých islámských zemí? Proč tito uprchlíci nejdou tam? Copak muslimové nemají povinnost podle Koránu a Mohameda pomáhat muslimům? Copak neexistuje islámský Červený půlměsíc? A proč pomáhat křesťanům? Protože ti neutíkají jen před válkou, ale velice často i před muslimy, kteří je vraždí nejen v jejich zemích, ale také v uprchlických táborech a dokonce je šikanují i v zařízeních pro azylanty zde v Evropě, jako se tomu stalo nedávno v Německu, kde nakonec musely syrské křesťanské rodiny oddělit od muslimů ze stejné země.

Jako křesťan mám na paměti Kristovo podobenství o milosrdném Samaritánovi, který byl na cestách. Pokud toto podobenství znáte, tak víte, že dotyčný Samaritán si zraněného nevzal domů, ale ošetřil ho a zaplatil za něj péči a pobyt v nejbližším hostinci s tím, že případný nedoplatek zaplatí, až se bude vracet zpět. A dívám se na to stejně. Není nutné pomáhat lidem tím, že si je budu tahat domů, ale řešit jejich bolesti tam, kde se jim staly.

Nedojímají mě příběhy, jak muslim někomu pomohl, jak pomohl křesťanům a proto i já jsem povinen pomoci. Na podobné příběhy mohu odpovědět jedním. I v nacistickém Německu měl každý nacista svého Žida, kterému pomohl.  Hermann Göring, který patřil k jedněm z tvůrců konečného řešení  zachránil více Židů, tím, že jím opatřil prohlášení o německé krvi, než Oscar Schindler.  To nic nemění na zrůdnosti nacistické ideologie, stejně jako to, že muslim jednotlivec pomůže křesťanovi, nic nemění na tom, že islám je více než náboženství politická ideologie, kde nemuslimové jsou lidé druhé kategorie.

Bude to dva roky, co mi zemřel otec. Nemohl jsem být u toho, když umíral a cítil jsem ohromnou bezmoc. Kdyby mi v tu dobu dal někdo možnost na výběr, život otce anebo sta uprchlíků, neváhal bych. Ano jsem sobec, přál bych si život pro svého otce i při vědomí, že někde zemře 100, pro mě anonymních, lidí. A ruku na srdce, kdo z Vás by se nezachoval stejně. Kdo z Vás, kdyby měl na výběr zachránit svoje dítě anebo cizí, by se rozhodl pro cizí? Myslím, že většina ne.  A je to logické, košile je vždy bližší než kabát. Ani svatý Martin, když se dělil se žebrákem o svůj plášť, mu nedal celý, ale pouze půlku. Protože věděl, že kdyby mu dal celý, tak sám zemře podchlazením.

Ano, jsem křesťan a budu se tím řídit, stejně jako se budu řídit slovy apoštola Pavla „V konání dobra neumdlévejte; neochabneme-li, budeme sklízet v pravý čas. A tak dokud je čas čiňme dobře všem, nejvíce však těm, kteří patří do rodiny víry“

Přeloženo pro Polického a spol. „Bratr je více než bližní“ 

Autor: Martin Kavka | čtvrtek 6.8.2015 12:16 | karma článku: 38,37 | přečteno: 2034x