Být katolíkem znamená být zločincem?

V posledních týdnech se vyrojilo množství zpráv o zneužívání dětí v katolické církvi. Německo, Nizozemí, Rakousko a teď Švýcarsko. Člověk by nabyl dojmu, že se jedná o organizovaný zločin pod vedením papeže Benedikta XVI. s cílem psychicky zlikvidovat všechny děti v dostupných zemích. Následně se media a blogeři předhání v tom, kdo napíše nejvíce zostuzující článek na téma Katolická církev a zneužívání mladistvých, aniž kdokoliv skutečně zná pravdu a okolnosti.

Jsem katolík a skandály kolem Církve mě hluboce zasahují. Nelze k tomuto být lhostejný a nezaujmout žádný postoj. Jenže každé slovo, každá věta, směřující z úst katolíka k obraně je okamžitě bráno jako přiznání viny, krytí údajných zločinů.

Je však těžké se nevyjádřit, když výtky nesměřují proti pachatelům, ať skutečným, či údajným, když v těchto případech je aplikována presumpce viny.  „Jsi katolík? Ach bože, šířili jste víru ohněm a mečem, máte na svědomí desítky miliony obětí a teď ta pedofilie! Copak sám nevidíš, že ta vaše Církev je jen velká firma, obchodující s lidskou hloupostí, které jde jen o peníze a moc?“

Musím se přiznat, že na téma historie katolické církve už moc nediskutuji. Nemá to smysl, dohadovat se s lidmi, jejichž obzory končí u knih typu  - Tajné dějiny jezuitu, případně bulvárních článku s bombastickým nadpisem.

Teď však jde o něco jiného. Jde o obvinění Církve, nikoli jedinců, ze selhání, ze zločinu proti mladistvým a dětem. Je to tak citlivé téma, že je obtížné vyřknout jakoukoliv námitku proti, aniž by se člověk nedostal do podezření, že sám má špatné svědomí. A v ovzduší současné hysterie, ano hysterie, jakoby se racionální uvažování vytratilo a zůstala jen touha po pomyslné krvi katolických kněží za každou cenu.

Když katolík zvedne svůj hlas, je mu doporučeno, aby mlčel, protože jako katolík nemůže být objektivní.  Když katolík ukáže, že mnoho obvinění ze zneužívání mladistvých stojí na hliněných nohách, je mu doporučeno, aby se nevyjadřoval, že i tak toho má Církev hodně na svědomí.  Prostě katolík se stává člověkem, který by raději ani neměl existovat a pro společnost by to bylo nejvýhodnější.

Společnost by se stala ideální, kde nejsou žádné pedofilní případy, nikdo by zde nehlásal pohádky o nějakém atletovi na kříži, který možná ani neexistoval. Nikdo by neprudil se středověkým názorem, že potrat je vražda a registrované partnerství je proti přirozenosti člověka. Svět by se stal ideálním, protože by zmizelo jedno opium lidstva a všichni by se mohli bohorovně plácat po zádech, jak jsou progresivní.

Jenže zatím prudit můžeme a budeme. A před vlastním prahem si zameteme a neočekáváme to samé od ostatních. Protože mnozí vidí třísku v oku svého bratra, ale ……….

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Kavka | neděle 14.3.2010 10:20 | karma článku: 26,99 | přečteno: 1160x