Babičko a dědečku, volte si koho chcete

Mnoho povyku pro nic. Tak by se dala nazvat celá ta atmosféra kolem jednoho hudebního klipu, který by měl seniorům připomenout jejich senilitu a selektivní paměť a víceméně je obvinit z toho, že to jsou právě oni, kdo volí levici. Jestli ten klip byl humorný, či odpudivý je víceméně věc názoru každého jednotlivce.

Nakonec ono nejde o tu zhudebněnou agitku, která si v ničem nezadá s demagogií ČSSD, jako spíše o to, že je obrazem stavu naší společnosti a mravní neukotvenosti nastupující generace.  Na facebooku mladí, kteří jsou mnohdy ještě školou povinní, jdou tvrdě proti seniorům, přestože zatím nevytvořili žádné hodnoty a i ten počítač, přes který se připojují na internet, jim zaplatili jejich rodiče.

To, že jejich rodiče jednou budou ve věku dnešních důchodců, že v tomto věku budou i oni, to jim zřejmě nedochází anebo si nechtějí připustit, že i oni jednou můžou být terčem posměchu a urážek, až se budou jednou setkávat se svými vrstevníky, například v tom Kauflandu, protože jim bude chybět obyčejné lidské společenství a možnost si s někým vyměnit pár slov.

Politici rádi mluví o mezigenerační solidaritě, ale tato solidarita se v jejich slovech mění na peníze, objem důchodů, statistickým vyjádřením počtu seniorů, kterém tento stát musí zabezpečit.  Byl někdy v projevu politiků obraz dnešních seniorů jinak vyjádřen? Například, že by bylo zdůrazněno, že dnešní hodnoty jsou dílem právě těchto lidí, že důchodce je člověk, na jehož práci a umu dnes stavíme a na tento navazujeme?  Že nebýt dnešních důchodců, tak by nebyla ani ta bouřící se generace, kterou tito důchodci velice často ze svých důchodů podporují?

V každém společenství v historii byla úcta k předkům jedním ze základních pravidel. Židovské a křesťanské desatero dokonce úctu k předkům staví na jedno z nejvyšších míst. Naše progresivní společnost se však zaměřila na okamžitý blahobyt a požitky a úcta k prarodičům se někam vytratila, protože hodnoty našich předků se do toho všeho prostě nějak nehodí.

Naše seniory rozhodně nikdo nemusí poučovat, co mají a co nemají dělat. Oproti většině mladých mají životní zkušenosti, které se nedají naučit ve škole, nedají se vyčíst z různých časopisů jako je Bravo a nedají se najít na internetu, nebo získat z vykouřené marihuany.  Většina z nich prožila život v komunismu a mnozí na něj mají velice nepříjemné vzpomínky. Mnozí zase příjemné, ale i o tom je ten náš život.

Celý ten hudební klip, aktivity mladých na facebooku neříkají nic o seniorech. Pro mladé, stejně jako pro politiky jsou senioři pouze tou hodnotou v důchodovém zabezpečení, vyjádřenou částkou v miliardách korun.  Mladým se nelze divit, pouze přebírají to, co kolem sebe slyší.

Na mladé se opravdu nemůžeme zlobit, stejně jako je zbytečné nadávat dvěma mladým hercům, kteří se snaží poradit seniorům, co mají dělat.  Toto a jiná vyjádření nesvědčí o seniorech, nesvědčí o mladých, svědčí jen a jen o současném stavu naší společnosti, o nás všech.

Jak se Vám líbí?

 

 

Autor: Martin Kavka | pondělí 26.4.2010 9:50 | karma článku: 22,84 | přečteno: 838x