Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Suchý únor

Napadlo Vás, jak ošidné může být, když jen z titulku hádáte, o čem je ten či onen článek v novinách, magazínech, na internetu apod.? Například v jedné sobotní příloze jsem si všiml titulku „Suchý únor“.

Já magazíny moc nečtu, spíše prolistuju. Když mě nějaký titulek zaujme, proletím text, a když i to zabere, přečtu článek celý. Pokud to není rozhovor s Jardou Jágrem nebo s Mickem Jaggerem. To čtu rovnou. Titulek „Suchý únor“ mě zaujal a tak jsem ho okem prosvištěl. Chtěl jsem si ověřit, že se jedná o další pojednání o globálním oteplování. Že brzy začne být problém s pitnou vodou a tak. Překvapilo mě, že je to o pití alkoholu. Tedy vlastně nepití. Chytří lidé vybrali únor, protože je nejkratší. I když letos je přestupný rok, takže 29 dní. V článku byl výčet pozitiv včetně faktu, že nepít vůbec znamená být méně unavený a tudíž mít více životní energie.

 

Vůbec s tím nápadem nechci polemizovat, je to chvályhodná aktivita, i když pasívní. Jeden můj kamarád vždycky po Novém roce drží tzv. Ramadán, což je v jeho pojetí suchých sto dní. Leden, únor, březen a ještě kousek dubna. On to jakožto pivař podstupuje kvůli hubnutí, ale určitě si vychutnává i fakt, že lépe spí, je vlídný v zaměstnání a s manželkou chodí na dlouhé procházky, po kterých si dá zaslouženou kolu light a ovocný čaj bez cukru.

 

Jak já bych mohl přispět, napadlo mne. A hned jsem zaujal stanovisko, že již delší dobu přispívám, i když trochu jinak. Totiž, před 4 roky jsem byl na operaci se srdcem a od té doby jsem z lihových mokřin přešel na takové polosucho. Ono to ze zdravotních důvodů ani jinak nejde, pokud nechcete riskovat, že při drobné řezné ráně vykrvácíte. Pro laiky, z důvodu nebezpečí trombózy musíte mít řidší krev, a proto se musíte ládovat lékem, zvaným Warfarin. To, co účinky léku blokuje (třeba brokolice, velké neštěstí pro masožrouty) nesmíte vůbec, anebo málo. To co ředění krve posiluje (právě, démon alkohol), můžete málo, anebo vůbec. Paní doktorka Na Homolce říkala, že jedno pivo můžu, ale ne deset. Důležitý je pravidelný rovnoměrný příjem položek na obou stranách barikády. Tím se držím a je mi už 4 roky fajn. Rovnoměrnost si vykládám jakožto pravidelnost.

 

Nebudu tady vypisovat všechna ta pozitiva, kterých v rámci suchého února lze dosáhnout. Věřte ale, že bych si u všech mohl říci: Ano, toto popisuje změnu, ke které jsem – ne vlastní vinou – dospěl po operaci. Nejsem tedy na suchu, řekl bych, že to střídmé vínečko či pivko je taková ranní rosa, ve které brouzdáte bosýma nohama. Příjemně to osvěží, tak akorát. Nepálí Vás do chodidel sluncem rozžhavený písek, nebrodíte se po kotníky mazlavým blátem.

Říkal jsem si minulou neděli, suchý únor už nestihnu, vyzkouším vůli a dám si alespoň suchý týden. Ani obvyklou skleničku červeného vína večer u televize. V pondělí jsem to vydržel, v úterý už jsem si tu dvoudecku nalil, prostě jsem měl chuť. Ze suchého února bylo suché pondělí. Taky úspěch.

 

Jak ošidné je hádat z titulku obsah článku v novinách. Kdysi jsem zahlédl v kulturní rubrice: Nechť urny promluví. Říkal jsem si, ti sloupkaři fakt už blbnou. Co asi poví urna po kremaci. No, třeba je to nějaká metafora. Když jsem článek proletěl, pochopil jsem, že se jedná o volební urny. Bylo před volbami. Jak říkal princ v jedné pohádce, ono je to občas prašť jako uhoď, urna jako urna.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Hanuš | sobota 27.2.2016 8:23 | karma článku: 8,89 | přečteno: 287x
  • Další články autora

Martin Hanuš

Jablonec vs. Liberec aneb Podještědské derby.

Dnes v Jablonci vypukne tradiční fotbalové klání mezi místním FK a Slovanem Liberec. Poslední dobou v této souvislosti čtu, či slýchám v médiích, že se jedná o tzv. Podještědské derby.

19.11.2016 v 14:06 | Karma: 11,31 | Přečteno: 189x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Kreuziger, Berdych, Plíšková aneb Kdo další zradí svou vlast?

Možná jdu s kůží na trh, ale blog je můj deníček a já se mu svěřuji i s tím, co není zrovna příjemné. Sportovci, které jmenuji v titulku, jsou pro mě zrádci, protože odmítli bojovat o medaile pro svoji vlast.

17.7.2016 v 16:27 | Karma: 28,93 | Přečteno: 1981x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Andělíček strážníček oblékl české barvy aneb Pozadí naší remízy s Chorvatskem

Naši fotbalisti včera horko těžko vydřeli remízu s Chorvatskem. Kdo zápas viděl, potvrdí, že se muselo stát něco zvláštního, když konečné skóre hlásalo stav 2 : 2. Kdo to zařídil? Já mám jasno, byl to můj andělíček strážníček.

18.6.2016 v 13:14 | Karma: 20,98 | Přečteno: 832x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Stínadla nejsou Wembley aneb Pelta není princ William

Před mistrovstvím Evropy ve fotbale vrcholí domácí soutěže ve všech účastnických zemích. Většina mistrů je známa, ve hře jsou ještě domácí poháry. Například český a anglický. Pardon, to je Pohár fotbalové asociace.

22.5.2016 v 18:33 | Karma: 17,71 | Přečteno: 506x | Diskuse| Sport

Martin Hanuš

Veřejné prohlášení fanouška FK Jablonec: Končím. Po 50 letech.

Můj brácha Libor zveřejnil v neděli blog s názvem „ Ukončení další kapitoly české žumpy“. Reagoval na tristní tuzemské fotbalové dění posledních dvou týdnů, zahrnující poslední 3 kola ligy a semifinále českého poháru na Letné.

16.5.2016 v 14:06 | Karma: 34,82 | Přečteno: 2724x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Českem se ženou silné bouřky, meteorologové varují před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  16:35

Tisíce lidí na různých místech Česka sledují hokejové semifinále. Plné jsou fanzóny v Praze i...

Český autobus se v Rakousku srazil s náklaďákem vezoucím lahve s vodíkem

25. května 2024  16:32

V pátek pozdě večer havaroval na jihovýchodě Rakouska český autobus. Srazil se s nákladním autem,...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 872x
Jsem ve věku pozdní dospělosti a rád pozoruji svět kolem sebe. Psaní a čtení blogů je pro mne v tomto ohledu zajímavá novinka.

Seznam rubrik