Co si to kuře asi myslelo

Bylo to někdy v květnu. V místní vinárně u hřbitova jsme se opět setkaly na "rodinném babinci" a slavily, že jsme se ho po roce dožily. Po úvodních oficialitách a několika skleničkách vína, sestřenka zorganizovala "garden party", větou oznamovací směrem ke mě: "Udělejte grilovačku." "Staříci budou rádi."

Připomněla, že letos jsme s letní rodinnou prázdninovou veselicí na řadě my. Pochopila jsem, že mi chabá historka o starém propáleném kotlíku neprojde a "pan Weber z Chicaga" se konečně nastěhuje i do naší rodiny. Ať stojí, co to stojí. "Tak jsem se dočkal" škodolibě pronesl můj muž, radostně poskakujíc na zahradě kolem grilu. Předpokládám, že se sestřenkou vypije hodně panáků na její zdraví. Abychom se neznemožnili, došli jsme k závěru, že je nutno důkladně nacvičit některé z receptů a předejít tak případným černým škvarkům a jízlivým komentářům, které by si naši příbuzní zajisté neodpustili a manžel nelibě nesl. Jako první z četných pokusů jsme zvolili recept "kuře na pivu". Který národ získal prvenství a nápad, vrazit kus plechu kuřátku do břicha, to už se asi nikdo nedoví. Musím ale uznat, že grilovati bývalého opeřence obaleného v grilovacím koření postaveném na plechovce zn. Radegast, toť idea hodného "Mr. Cook". Manžel rozpálil palivo do bíla a rozhrnul po stranách, čímž vzniklo místo pro misku s nebožákem. Přesně dle dobré rady šéfkuchaře z USA. Kur jakoby si říkal: "Ne, že mě oškubali, narvali mi do břicha plechovku, ale ještě chtějí, abych v tom horku stálo. Doufám, že nebudou chtít zatancovat". A tak, aby se nám kuřátko pomstilo, vytahovalo křídla i s krkem z roštu a tudíž jsme nezavřeli poklop grilu. "Nevadí", nedal se odradit manžel a nemilosrdně ptáka přesunul do spodního patra, přímo mezi brikety, aby mu pořádně zatopil. "Mně nedostaneš", ucedil pomstychtivě směrem k potící se drůbeži, která se tímto vzdala. "Jíme jako středověcí rytíři" utrousil náš Ondřej, poté co si odtrhl křupavou a rozpadající se pečínku. Zbytky jsme dle příkladu našich předků odhazovali pod stůl. Styl našeho stolování přivítal zejména Jezevčík Brok. Očekával odměnu, jelikož celou dobu ležel u grilu a byl ve střehu, aby kuřátko neuletělo. Takže slovy mého dědečka "Něch se pejsek pochutná". Musím uznat, že investice do výrobku pana George Stephena (vynálezce), se neskutečně vyplatila. Můj muž má nového koníčka a víkendech téměř nepřetržitě grilujeme. Má přítomnost v kuchyni se tak omezila jen na podávání piva z ledničky šéfkuchaři. Co recept to perla. Generálka na barbecue po česku dopadla famózně. "Rodinko těšte se". "Jeviště je připraveno, představení může začít".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martina Poláková | pátek 22.8.2014 19:20 | karma článku: 9,45 | přečteno: 592x
  • Další články autora

Martina Poláková

Bude válka?

21.4.2016 v 17:22 | Karma: 29,45

Martina Poláková

Čistě teoreticky...

2.9.2015 v 14:59 | Karma: 30,67

Martina Poláková

Striptérka VIP

19.8.2015 v 13:26 | Karma: 24,19

Martina Poláková

A co oni vlastně chtějí?

13.8.2015 v 17:31 | Karma: 24,54