Hypnoporod - těhotenství a porod, jako zážitek...(část II.)

Vzhledem k vašim dotazům, milí čtenáři, které jsem obdržela zde na webu i na mojí emailové adrese, rozhodla jsem se napsat toto druhé pokračování a uspokojit vaši zvídavost. Mám velkou radost, že vás toto téma zaujalo.

Filozofií hypnoporodu je – porod, jako oslava života. Tak, aby od úplného začátku nebyl narušen vztah mezi maminkou a miminkem. Úžasné je, když osobou doprovázející k porodu je sám tatínek, tím vzniká protor pro vytvoření velmi silných rodinných pout.

 

Někdo řekl , že nikdo nemůže milovat dítě tak jako matka.

Ten někdo nikdy nebyl otcem.“

(citát – neznámý autor)

Je dokázáno, že rodící matky, které nejsou omezeny strachem, si dovolí snazší porod. Strach totiž způsobuje, že se tepny vedoucí k děloze stáhnou a vzniká napětí způsobující bolest. V nepřítomnosti strachu se svaly uvolní, začnou být poddajné, děložní hrdlo se dokáže přirozeně otevřít, tělo se naplní vlastními přirozenými relaxanty (endorfiny) a rytmickými stahy je miminko lehce vypuzeno na svět. Endorfiny jsou neuropeptidy v mozku a hypofýze. Pomocí nácviku speciálních technik (relaxace, dýchání, cvičení, autohypnózy a hypnotických technik pro partnera doprovázejícího k porodu) lze navodit stav, kdy maminka přirozeně sklouzne do klidného stavu, obrací se hlouběji k dítětí a vlastnímu rodícímu tělu, kdy okolní svět ztrácí na významu. Důležité je jen to, co se děje uvnitř vlastního já.

Cesta k rodičovství může být úžasnou zkušeností. Rozhodnutí seznámit se s těmito technikami, může úplně změnit váš pohled na zázrak zrození i život sám.

Můžete se s partnerem, nebo někým blízkým, koho chcete u porodu mít, rozhodnout navštěvovat kurzy přípravy na porod touto technikou. Můžete si také dohodnout, že o vás během porodu bude pečovat přímo váš lektor. Rád vám vyhoví. Důležitá je také volba zdravotnického zařízení, kde chcete své miminko přivést na svět. Dnes jsou již přirozené porody všeobecně podporovány.

 

Všem maminkám, které v sobě nosí nový život, z celého srdce přeji, aby našly odvahu připravit svou mysl a tělo tak, aby porod byl skutečnou oslavou života! Vaše otázky a názory mi můžete poslat na mojí emailovou adresu : francovamartina@seznam.cz . Ráda všem odpovím! Za vaše reakce velmi děkuji.

Autor: Martina Francová | pondělí 24.1.2011 18:02 | karma článku: 7,93 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Martina Francová

Co když nemohou jinak?

7.4.2015 v 11:00 | Karma: 7,30