Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V EU Česko stojí napravo. Volme podle toho!

Před vhozením volebního lístku navrhuji zamyslet se, co jednotlivé strany skutečně budou dělat a jaká evropská politika je v zájmu nás, lidí žijících v tomto koutě Evropy. Pokud se omezíme na hospodářskou oblast, jsem přesvědčen, že je to liberální ekonomická politika, která otevírá nové možnosti zejména novým členským státům, a umožní jim tak rychleji dohnat Západ. Proto by i voliči, kteří preferují v domácích volbách levici, měli v eurovolbách podporovat pravici. Je to i k jejich prospěchu.

Evropský parlament, Štrasburk

Volební kampaň vrcholí a informace o Evropském parlamentu (EP) se valí ze všech stran. Ale nakonec je to téma dne. Levice oblepila zemi slovem jistota a slibuje zázraky, které se na evropské úrovni vůbec neřeší. Ani důchody ani sociální dávky se tam nestanoví. Pouhá ignorace těchto nesmyslů a spoléhání na instinkty a zájmy poučené domácí politikou však nestačí. Přemýšlivý volič se musí ptát, co tedy asi budou naši europoslanci dělat v EU a jak jejich rozhodování ovlivní naši zemi. Pro podporu svého postoje z prvního odstavce bych zde chtěl - byť zkratkovitě - přiblížit, co se v EP řeší nejčastěji a podle čeho naši zástupci hlasují.

Zkušenosti už máme. Víme, že evropské politice dominuje oblast hospodářství, regulace nejrůznějších odvětví ekonomiky, zkrátka jednotný trh. Je zde samozřejmě i spousta jiných oblastí. Ovšem nejsou to sociální věci, školství nebo zdravotnictví, o kterých se mluví nejvíce, ale o kterých si státy rozhodují většinou sami. A jednotný trh je také tou největší výhodou, o kterou jsme před vstupem do EU stáli. Dává obrovskou šanci našim podnikům i jednotlivcům prosadit se v celé EU. I díky němu šlo naše hospodářství v minulých letech tak rychle nahoru.

A právě zde se jasně projevuje rozdíl mezi politikou konzervativních a liberálních frakcí v EP na jedné straně a politikou socialistů a ostatní levice na straně druhé, kdy první kladou důraz na liberalizaci a vytváření nových příležitostí pro podnikání, zatímco druzí spíše na ochranu pracovních míst a sociálních jistot. V rámci EU však ty příležitosti vznikají hlavně v nových zemích, zatímco ochranu si (často stávkami) vynucují zaměstnanci v méně konkurenceschopných sektorech západních zemí. Dobrým příkladem byla směrnice o službách, která mohla vytvořit spoustu příležitostí pro levnější a často i kvalitnější poskytovatele služeb ze středovýchodní Evropy. Mělo se tak stát díky navrhovanému principu "země původu", podle něhož by poskytovatel musel při nabízení služeb v cizině splnit jen zákonné podmínky vlastního státu. Pro nátlak západoevropských odborářů a za přispění i naší levice byl tento princip z návrhu vypuštěn, čímž byl přínos volného pohybu služeb pro naše pracovníky značně omezen.

Nejde jen o anekdotické případy. Je důležité také vědět, jak naši europoslanci hlasují obecně. Je to většinou podle rozhodnutí frakce. Zvláště naše levice je v tom velmi důsledná. Např. podle serveru votewatch.eu hlasovali zástupci ČSSD zhruba v 96% důležitých hlasování podle rozhodnutí socialistické frakce. Např. zástupci ODS byli "loajální" k frakci EPP-ED jen v asi 73% případů. Zdá se tedy, že ČSSD bude sledovat politiku frakce, i kdyby se neměla slučovat se zájmy národní ekonomiky, zatímco ODS se chová mnohem nezávisleji. Tuto praxi ČSSD nakonec otevřeně přiznává Richard Falbr, který tvrdí, že evropská politika se neřídí národními zájmy, až na výjimečné případy. Úsměvný tak byl jen jeho povzdech v Otázkách VM Speciál, že čeští poslanci se nemají zájem scházet a koordinovat svoje postoje. Není jasné, co mu chybí. Vzhledem k frakční disciplíně ČSSD by snad kolegy mohl jen informovat o tom, jaká bude politika Socialistické internacionály.

Vzhledem k výše uvedené obecné tendenci politiky levice a pravice i značné loajalitě k frakcím - v případě levice téměř absolutní - je zřejmé, že voliči, kteří kladou důraz na ekonomické aspekty politiky a s nimi spojené národní zájmy, by měli volit pravici, která přirozeně prosazuje politiky, ze kterých můžeme v Česku profitovat všichni, ať už jako podnikatelé anebo jejich zaměstnanci.

Autor: Příborský Martin | pátek 5.6.2009 17:12 | karma článku: 17,18 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Příborský Martin

Impotentní levice a ztráta důvěry pravice

Volby skončily pro mnohé porážkami (někde „zabíjačkami“) a jejich analýz teď bude přehršel. Bude se mluvit o odklonech od programu, ideové vyprázdněnosti, neschopnosti dostatečně komunikovat úspěchy apod. Mně z nich však plyne jednoduchý závěr: osobnosti politických stran a jejich důvěryhodnost převáží volební program.

30.10.2013 v 11:21 | Karma: 14,64 | Přečteno: 572x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Memento mori ANO

V roce 2001 se na Slovensku objevila nová pravicová strana, která se názvem, programem i strukturou téměř shodovala s naší politickou “supernovou” ANO 2011. Po velkém úspěchu v prvních volbách však nepřežila ani jedno volební období. Její vzmach i úpadek provázely okolnosti, které často vídáme u podobných stran (naposledy např. VV), a proto je dobré si je před volbami znovu připomenout.

8.10.2013 v 8:02 | Karma: 12,15 | Přečteno: 417x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Chvála přímé volby - výsledku navzdory

"Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale do smrti se budu bít, abyste měl právo to říkat." Tento výrok - jak při své inteligenci jistě víte (nezbytná vsuvka v českém moderním stylu debatování - pozn. red.) - se připisuje Voltairovi, i když ho pravděpodobně sám nikdy nevyslovil a nenapsal.

28.1.2013 v 7:38 | Karma: 15,61 | Přečteno: 517x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Ptám se: Je Zeman v něčem lepší než Schwarzenberg?

A odpovídám: V ničem podstatném. Naopak ve většině vlastností důležitých pro prezidenta silně zaostává. Jeho jedinou výhodou je nižší věk, a proto působí energičtěji. Nicméně jeho energičnost je spíše na škodu. Chtěl by do všeho mluvit a všechno ovlivňovat, čímž by jen vyvolával spory s vládou a dál snižoval důstojnost prezidentského úřadu.

25.1.2013 v 13:01 | Karma: 21,96 | Přečteno: 731x | Diskuse| Ostatní

Příborský Martin

Volme toho, kdo nám bude říkat pravdu

Je samo o sobě podezřelé, když někdo příliš zdůrazňuje své dobré vlastnosti: např. "konzistentnost" svých názorů anebo, že "něco říkal jako první". Většinou je to totiž jen zástěrka pravého stavu věcí. Tedy, že není vůbec konzistentní anebo, že jeho výroky mohou - podle situace a potřeby - dostávat jiné "akcenty".

23.1.2013 v 18:48 | Karma: 20,58 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1090x
Jsem rodilý Brňák, moravský patriot a český vlastenec. Momentálně pracuji pro Evropskou komisi, kde mám na starosti prosazování účinnějších opatření pro boj s korupcí zejména při správě fondů a dalších finančních prostředků EU.
I proto, že vidím nedostatky veřejné správy zblízka, podporuji pravicovou politiku malého, úsporného, ale silného státu, širokých individuálních práv a odpovědnosti občanů, jakož i spojenectví s nejvyspělejšími demokraciemi Západu... u nás tedy politiku ODS.

Seznam rubrik