Každý s každým jako v "béháčku"

Střídání partnerů v rámci jedné skupiny lidí se od uvedení amerického seriálu z produkce Aarona Spelinga „Beverly Hills 902 10“ říká jednoduše „béháčko“.

thetvaddict.com

Tato televizní série, která v průběhu deseti let sleduje život skupinky mladých z nóbl čtvrti v L.A., se mimo moralizující témata proslavila paradoxně právě tímto „každý s každým“ vztahovým systémem. Moralizující témata béháčka jsou už vesměs překonaná, zato systém tu s námi stále je. A rozhodně není tak vzdálený jako jiné aspekty života americké zlaté mládeže.

 

Pravidelně na stránkách všemožných bulvárů můžeme sledovat prostřídávání partnerů různých herců mezi sebou, výměnu hokejistů mezi modelkami a další čtyř- i více-úhelníky celebrit. Koneckonců – co mají dělat? Většina celebrit se stýká jen s dalšími celebritami nebo s lidmi, kteří se celebritami stanou jen co se s nějakou celebritou potkají (ale o tom jindy). Nemají jinou možnost – tam kde se pohybují jsou zkrátka stále titíž lidé. Čteme o jejich vztazích a jsme rádi, že víme, s kým ten a ten chodil před tou a proč tedy tahle nemá ráda tuhle a žárlí na tamtu.

 

Ale – zameťme před vlastním prahem. Co na tom, že naše škola nestála v Hollywoodských kopcích? Ke střídání docházelo tak i tak, nemáme jim co vyčítat. Ani závidět. Maximálně to, že naši partneři nebyli takoví ti hezouni s thymolinovým úsměvem. Pak se střední změnila na vysokou, hudebka za oblíbený klub, vysoká za zaměstnání. Ano, okruhy lidí, mezi kterými se pohybujeme se mění, my se měníme, ale v rámci jednoho okruhu se to střídá „jako v béháčku“.

Jenže co dělat, abychom se seznámili s někým z jiné skupiny? Máme se vystavovat na seznamkách a oslovovat osamělé hezouny v tramvaji? A když to s takovým hezounem dáme dohromady a vezmeme ho mezi své přátele, nezačne také „kolovat“? A my? Nezačneme my „kolovat“ v jeho okruhu?

To, že v Beverly Hills bylo deset hlavních postav a v reálném životě jich je o něco víc je slabý argument. A znám i „každý s každým“ skupinku o šesti lidech (mimochodem – zábavná parta :o)). V podstatě jde o totéž – sociální pavouk který požírá sám sebe.

A co vy? Jste součástí nějakého „béháčkového“ pavouka?

Autor: Mona Maršálová | pondělí 23.6.2008 12:10 | karma článku: 16,92 | přečteno: 2049x