I za tenhle článek může sex

Téma "sex" už dávno přestalo být tabuizované. Tedy alespoň, co se povrchního rozebírání týče. Málo kdo už zkoumá vliv sexu tím "freudovským" způsobem - tedy že za vše (včetně toho, jakou stranu volíme) může sex.  

"Neobjednal jsem si náhodou tu pizzu kvuli té sexy kolegyni za mnou???"Flickr.com

Sex, partnerské vztahy i vztah k rodičům (což je také jistá verze sexuality - vlastně nesexuality) ovlivňují naše činy, rozhodnutí i nálady způsobem, který jim často ani nepřisuzujeme. Myslíte, že vaše rozhodnutí, začít chodit na spinning, přestat kouřit nebo si koupit novou knihu oblíbeného autora je čistě vaše rozhodnutí? Ne, rozhodl se tak jakýsi sexuální pud ve vás. Trápí vás vliv křesťanství na svět? Existence Evropské unie? Amerického radaru? A nestojí za tím zase jen ten sex? I když třeba jen jako symbol? 

Nedávno jsem přemýšlela, zda je v mém životě nějaké zásadní rozhodnutí, které není podmíněno sexualitou a přišla jsem na to, že není. Vše od výběru vysoké školy po značku kosmetiky s ní souvisí. Myslíte si určitě, že jsem sexem posedlá sukuba, ale copak vy skutečně nejste vůbec ovlivněni svým pohlavním pudem? Jste si jistí? Stačí se nad tím pouze trochu zamyslet a objevíte spojnice, o kterých jste doufali, že vůbec neexistují. 

V současné době se sexualita řeší pouze po stránce „jak na to“ ale její vliv stále zůstává tajemstvím opředenou záležitostí. Je to logické – společnost staletí vychovávána v zajetí různých církví a vír je postižena těmito odkazy od kterých se nedokáže dostatečně oprostit. Člověk který se předsudků zbaví (a nedej bože začne o „těch věcech“ přemýšlet nahlas) je brán jako vyvrhel vyvrhelů a i přívrženci se ho snaží pochopit jen jaksi v mezích „morálního“ zákona. Slova „úchyl“, „deviant“ a „prasák“ krouží kolem jak vosy kolem limonády a jejich autoři zlostně bodají pohledy. Přitom většina z nich to doma bez skrupulí provozuje a je si vědoma faktu, že kdyby s tím přestali, nedočkají se žádných potomků. 

To je další věc – proč se stále tak mytizuje něco, co je snad tím nejdůležitějším na světě? Protože kdo by sex řešil, když by neexistoval? Nikdo – nejen proto, že by nebylo co řešit, ale i proto, že by to neměl kdo řešit. Bez sexu bychom zkrátka nebyli ani my, tak v čem je problém?  

Všechny komplexy, deprese a stresy jsou jen odrazem nefungující sexuality – máte v práci nezvladatelný stres? A neřešíte si přemírou prací náhodou nějaký nedostatek v sexu? Co Elektřin komplex? Oidipův? A tvrzení, že za vše mohou rodiče? A za tím ostatním stojí šikana v dětství. Není i ona motivovaná sexualitou? A není sexualitou také způsobena? 

Pořád se divím, že mé články zůstávají na místě a nikdo je nemaže kvůli nadměrnému výskytu slova „sex“ – za což administrátorů velmi děkuji a zároveň se omlouvám. Kvůli svému "zaměření" ale nemůžu jinak...

Autor: Mona Maršálová | úterý 1.7.2008 9:09 | karma článku: 17,85 | přečteno: 2054x