Už neříká, že je feministka

 Některé mé známé si mylně myslí, že píšu hlavně o nich, a v mých textech hledají podobnosti, které by tomu nasvědčovaly. Doufám, že tentokrát se tady nenajde žádná z nich.  

Kdybyste žili ještě před nedávnem, tak to byste museli být muškou, abyste byli přítomni nějakému intimnímu hovoru, který se odehrával vskrytu třeba na rodinném setkání. To dneska by vám stačilo zmačknout tlačítko jednoho dražšího foťáku, třeba toho, kterej si koupila dcera mojí známé a vybrala funkci video, foťák položila jen tak na stůl a celej ten hovor mezi příbuznými natočila, jako by se nechumelilo a jako by nenatáčela komunikativní situaci, ve které vystupuje její mamka a jeden rodinný známý.

A potom už byste mohli jakoby zvenčí pozorovat hnutí mysli, které v sobě pocítila tahle moje známá, když se viděla jako hlavní aktérka snímku, kterej vyvolal smích v její zahradě, kde se promítal před očima všech pozvaných diváků a nakonec byl převyprávěnej i jinejm lidem ze vsi.

Moje jedna dobrá známá, Helenka se jmenuje, si řekla, že už ji nebaví jenom během týdne jezdit hlídat vnuky, vařit jim i jejich rodičům o víkendech a vymejšlet ještě nedělní programy, aby se jim u ní na návštěvě líbilo, řekla si, že teda už ji dost štvou a že si zařídí aspoń víkendy pro sebe. Nic na světě jí totiž nevrtalo hlavou jako to, když jí jeden kamarád zpola vážně a zpola doopravdy při jednom rodinném posezení přesvědčoval, že by si měla někoho nalézt, poněvadž je poměrně mladá na to, aby byla pořád sama. A když ještě k tomu tenhle rozhovor natáčela tajně přidrzlá dcera, která si jen tak zkoušela, jak jí funguje videokamera na jejím novým foťáku, kterej mohla všelijak držet a ještě sklápět displej, takže když ho měla třeba nenápadně u pasu, pořád mohla vidět v hledáčku, co fotí, nebo ho mohla nechat postavenej na stole a mohla ho používat jako skrytou kameru a nebohou mámu točila a pak tyhle záběry ukazovala jako povedený vtipy svým kamarádům, který na to koukali u nich na zahradě jako v letním kině a smáli se tomu. Co byste řekla tomu, kdyby se vám na stará kolena vaše vlastní děti smály, že chodíte zanedbaná, zatímco vy to takhle děláte úmyslně a naprogramovaně, aby vás žádnej chlap neotravoval a nechtěl po vás, abyste mu věnovala víkendy, zatímco vy je věnujete zrovna svejm vnukům, tak teda o sebe moc nedbáte a máte za to, že tohle je ten váš správný image? Tak tahle Helenka chodila dost zanedbaně kvůli tomu, aby se na ni nepřilepil nějakej vdovec nebo rozvedenej pán a nechtěl s ní trávit spoustu času, kterej věnovala dětem, a ty se jí teď smály, že s nikým nechodí.

To byste byla taky naštvaná, kdybyste viděla zrovna sebe na záběrech jak v letním kině, kde na vás zírají kamarádi vašich dětí a kde vás váš známý přesvědčuje, abyste si někoho našla? To vy nechcete s nikým chodit, natož ho mít pořád u zadku a chlubíte se kamarádkám, že když vás náhodou někdo osloví, vy mu řeknete hned na prvním rande, že jste feministka, a tím ho postrašíte tak, že vám dá už pokoj? To se pak ale nedivte, že se vás každej ptá, jestli vám není smutno, když jste tak sama, že by vás s někým třeba seznámil. A že je vás škoda, když nevedete život v páru.

Hlavně tu mou známou mrzelo to, že byla kvůli tomu videu k smíchu skoro po celý vsi, poněvadž to každej věděl z vypravování, a každej chtěl taky vidět, jak se při tom přátelským pohovoru tvářila napůl nejapně a napůl cudně, když se jí ten upřímný kamarád podrobně vyptával, jestli s někým chodí, ale sám ji nechtěl, vy byste ovšem řekla, že byl zlomyslný nebo že to nebyl žádnej kamarád, když si ji takhle dobíral a dcera to ještě k tomu skrytě fotila, to vy byste jim všem vynadala, dceru i s jejím manželem i vnuky byste každý víkend už nezvala, viďte? Potom si ale nenaříkejte, že jste pořád sama a že když chcete jít třeba na pivo, musíte přemlouvat kamarádky, protože bydlíte na vesnici a tam se nehodí, aby ženská chodila jentak na pivo bez doprovodu manžela nebo jiného pána.

Helenka si řekla v tomhle rozpoložení, že pokud chce bydlet dál na venkově, musí být se všemi zadobře, aby mohla říct nějakýmu chlápkovi, když se jí rozbije kolo nebo přestane týct voda, aby se mohla na někoho hned obrátit a on by taky hned přišel, a nemusela volat firmu, která nejdřív čichá, jak velký kšeft bude mít, ne jenom utáhnout kohoutek u radiátoru nebo připumpovat vzduch do vodárny či podobnou miniopravu. Takže musela hodně zapřemýšlet, jak by dosáhla svého a mohla vegetovat na vsi dál jako single, teda hlavně uvažovala nad tím, jak zachovat svůj status a jak by přitom svou situaci napravila.

Zatímco vy byste barák prodala, abyste neměla tolik moc starostí s opravami, a šla bydlet do bytu do města, nejraději do Prahy, ona šla po tom všem do sebe a pod vlivem okolností se upravila, jak nejlíp uměla, a navštívila svého souseda vdovce s tím, že mu nabídla, že mu umeje okna v jeho zanedbaným vdovským domku, ještě teda s dodatkem, že jejich vztah bude bezdotykový, a to byste koukali, jak hned druhej den kolovalo po vsi, jestli teda není hloupá, že myje ty jeho okna, a diskutovalo se o tom, jestli on jí za to třeba něco opraví a jestli se jí to vyplatí. A když spolu s tím sousedem vyrazili do hospody a pak ještě na výlet na kolech, přestali se všichni ptát, jestli s někým chodí a začali analyzovat zas jinou vdovu.

A to byste viděli, jak koukaly její děti s vnuky, když přijely na rutinní návštěvu a rovnou do kuchyně, aby byly co nejdřív u prostřenýho stolu, zrovna u toho, kde se natáčelo video, které znala půlka vesnice. A u toho stejnýho stolu teď seděl soused, kterej jim pokynul, aby si všichni přisedli a dali si s ním kousek bábovky. Bylo by to zajímavý pokoukání, kdyby na tom stole byl nějakej foťák a snímal ksichtejčky těch děcek. A co teprve když vlítly na zahradu a tam chyběl plot k sousedovi, ten plot, kterej od nich předtím odděloval sousední dvorek, shodou okolností ten samej plot, kterej opravoval Helenčin zeť s kamarády, než si onehdy na zahradě pustili video.

 

Autor: Marie Krejčová | čtvrtek 27.11.2014 8:00 | karma článku: 18,90 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Marie Krejčová

In memoriam pozdě, ale přece

Na našem okresním hřbitově se dá lecco vypozorovat. Nachází se tam jeden nenápadný hrob, já si myslím, že by se k němu mohl hodit návrh, jakej by asi udělala Toyen, když se cítila úplně sama.Náhrobek u něj není ani tak moc starej.

21.8.2015 v 11:30 | Karma: 16,24 | Přečteno: 646x | Diskuse| Letní povídka

Marie Krejčová

Španělskou zemi já mám ráda

Psát v letních vedrech o Španělsku je něco jako nošení dříví do lesa. Nemusíte tam ale jezdit jenom o prázdninách. Mně se líbí v každou roční dobu. Letos se mi líbilo v květnu. Vyjela jsem na jih.

24.7.2015 v 8:00 | Karma: 16,04 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Marie Krejčová

Kdo se bojí, nesmí do (lužního) lesa

Každý v naší vsi ví, co znamená, když se někdy v dubnu řekne botanicky nekorektně, že kvete lužní les. Znamená to výzvu k tomu, aby člověk popadnul kolo a jel se podívat, jak kvetou dymnivky.

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 20,39 | Přečteno: 761x | Diskuse| Pozvánky, akce

Marie Krejčová

Vylepšila si nejen jméno...

Skoro všechny moje kamarádky by se rády osobně seznámily s nějakou čarodějnicí. Ani se jim nedivím. Se svými radami by se hodila i mně. Všechny takhle dovedné paní už ale byly upáleny, umučeny ve vězeních nebo v psychiatrických zařízeních, takže žádná taková dneska nežije. Nebo myslíte, že se třeba nějaká nová zase narodila a je tady mezi námi?

30.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,87 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza

Marie Krejčová

Splnil si svůj sen

Fikce o snu. Jeden náš známý si řekl, že když je nový tisíciletí a spousta lidí je bohatejch zničehonic, že něco musí zkusit a zbohatne taky a povede nóbl život, ale se svým řemeslem by toho nedosáhnul.

15.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,61 | Přečteno: 620x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 13:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Zloději stačila otevřená větračka. Z přízemních bytů kradl šperky i elektroniku

3. května 2024  13:07

Policisté dopadli v Ostravě recidivistu, který se krátce po propuštění z vězení vrátil ke svému...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  13:06

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 778x
Pocházím z polabské vesnice, kde trávím většinu svého času, pokud nejedu na nějaký delší nebo kratší výlet. Sednu si ráda na kolo i do letadla. Trochu mě zkazilo vzdělání a myšlenky emancipace, nerada si nechám něco líbit. Dokud jsem nešla do důchodu, nevšímala jsem si toho, že slovo seniorka může mít taky hanlivý význam. Proto jsem se rozhodla, že budu aktivní, i když se to ode mne neočekává. Nebo vlastně právě proto.

Zkouším psát zábavný babský blog.

ranchera@email.cz

Seznam rubrik