Splnil si svůj sen

Fikce o snu. Jeden náš známý si řekl, že když je nový tisíciletí a spousta lidí je bohatejch zničehonic, že něco musí zkusit a zbohatne taky a povede nóbl život, ale se svým řemeslem by toho nedosáhnul.

Tak tenhle náš známý Tomáš byl řemeslník jako jeho táta, jenže usoudil, že by bylo zajímavější pořídit si hospodu a vinici, podle něj na nejlepším místě v naší polabský kotlině, na jednom svahu, kterej by byl třeba na Vysočině k nepovšimnutí, ale v našem kraji je to hezká dominanta, nasměrovaná po celý dýlce k jihu a ten kopec se jmenuje Viniční, i když tam žádná réva neroste, ale kdo chce, toho napadnou různý souvislosti, kdo se aspoň trochu zamyslí, přijde na to, že tady mohlo asi někdy dávno víno růst. Nikomu žádnýmu ale nesepnulo to, že když tam byla réva tenkrát, může tam bejt klidně i teď, tak to se vyvrbilo jen v jedný hlavě, v Tomášově, i když je to divný, že na to přišel jen on. Takhle všímavej byl, a umanul si, že koupí to opuštěný místo, zarostlý ve svahu, osází ho révou a pak tam bude sedět u stolku a popíjet vínko jako pán, zrovna jako ten, co postavil na sousedním kopci zámek, a teď tam je Domov důchodců.

Ale nemá skoro žádný finance, který by mohl uvolnit z rodinného rozpočtu, ani jeho mamka mu nechce půjčit peníze, který utržila za pole za vsí, a bylo to dost, protože na jejich místě stavěli parkoviště pro automobilku, s tím, že že si za to sama předělá bydlení a koupí věci do domácnosti.

A manželka nechce o půjčce ani slyšet, že nemají doma v pořádku ani kuchyň, ani koupelnu...

Tomáš nemá peníze, kterejma by zaplatil ten hektar kopce a tak chtě nechtě musí svůj nápad sdělit kamarádům a jeden z nich se najde a půjde s ním do party, peníze si půjčí a že je splatí spolu, každej půlku.

A aby mohli rychle splatit, tak prodávají svoji statečnost a lezou po stromech, střechách a velkejch vejškách vůbec, nechají se najímat na práci, co by nikdo nezvládnul a zabil by se. A v těch výškách a hlavně pak, když slezou, tak o splácení neuvažujou a objíždějí hospody v Okresním Městě, zdvíhají tam půllitry a pořizujou si samý super věci, hlavně ale boudu, kde lisujou hrozny, a taky pořídí pěknej sklep v tom svahu jako někde na Moravě.

„A všechno tam mají v nerezu“, povídá mi jeho příbuzný a ta slova v nerezu řekne tak, až se mu zablýskne zlatá plomba, „musíš to vidět“, z nerezu mají sudy, a všechno zařízení k dělání vína a celou technologii jim vymyslel ten, co mu říkají Profesor, poněvadž vyučoval na průmyslovce a do posledního detailu to taky nakreslil. A udělal jim to zadarmo, jen z toho plezíru, že si tam přijde navečír vypít skleničku a pokecá si. A ten profesor na každýho udělá obrovskej dojem, i když zvenku vypadá jako houmlesák, když s ním chvilku sedíš, tak na tebe ale udělá velkolepej dojem, poněvadž sedí u stolu, kouká do vína a srší nápady, které někde vyčetl, protože celý dopoledne tráví čtením knížek, hlavně o historii, který mu nanosila jeho bývalá manželka, ještě když dělala v knihovně předtím, než ji zrušili.

A koho to napadne, vyjede si na kole z Okresního Města pozdě odpoledne na tu stráň a zamíří si to rovnou k posezení, který je už zastřešený a u jednoho velkýho společnýho stolu pořád někdo sedí, Tomáš nebo někdo jinej, když zrovna nenatahuje víno do koštýře nebo nevytahuje pečenýho králíka z trouby, hned je před ním plnej džbánek, naleje si a je tam cvrkot a je tam pohoda. A rodí se tam hospoda, jejíhož ducha jistí profesor u stolu a kolem něj se pohybuje pár pohůnků, co tam jsou pro každou práci kolem vína, každej sklenici na stole, plnej popelník a vedle cigarety, pekáč pečenýho masa u toho, „vem si, prosímtě,“ a „popojedem a zapaříme“, znali byste někoho, kdo je v tuhle chvíli šťastnější a svobodnější? A večer je to všechny nějak přestane bavit, protože tam to znají, naházejí jídlo do lednice, zamknou boudu a ještě si zajedou popít, aby završili úspěšně den, někam jinam si dojedou zapařit, nejradši do Okresního Města autem. A jestli čekáte, že se do něčeho navalejí a nabourají, nebo je přinejmenším chytnou policajti a seberou jim papíry, tak čekáte marně, protože kdo má štěstí dneska, bude ho mít pravděpodobně taky zítra a pozítří a bude ho mít asi nafurt.

A bude ho zkoušet pořád a pořád, a ukáže se, že to štěstí je nevyčerpatelný a nemá dno. V tomhle se každej rád utvrdí, profesor by o tom mohl vykládat, má to načtený, a nejlíp se o tom kecá v hospodě, to by mohl držet každou chvíli přednášku a ti tupci ho pozorně poslouchají, pak že není nikdo doma prorokem, poslouchají ho, jako kdyby seděli ve škole, nebo dokonce v kostele, a on jim vytrvale káže, ale víno, ne vodu, a taky ho s nimi pije, takže je v tom soulad a on tím pádem nelže, protože tohle jim tady přesně chybělo, to jim chybělo doteďka, měli v sobě díru a to teď cítí, není nad filosofický a literární témata. A tak se u toho vína s tím profesorem v těchhletěch oborech vzdělávají a kupodivu u toho velkýho stolu pořád někdo sedí, i když někdo z nich tam donesl dvanáct židlí, furt je plno, ať dělají, co dělají.

A když to tuhle partu někdy nebaví sedět v tomhle vytouženým ráji, nasednou do terénního auta, vezmou lana a potřebný náčiní, podle toho, co jedou dělat, jednou natírat střechu kostela a jindy na jmelí.

Jak vylíčit tu bezstarostnost v novým tisíciletí? Nepopsal to dopředu právě Trockij, o kterým vyprávěl ten večer Profesor těm zaujatým zabedněncům? A když si nemohl Profesor vzpomenout na první a druhý jméno toho revolucionáře, neobvolávali snad celej večer svý známý, aby to zjistili, a Profesorovi tak ulevili, protože ho kvůli tomu nevědění rozbolela hlava. Nebylo to, jako když sháněli první pomoc? Nebylo to, jako když přijede sanitka pozdě, nebo vůbec, že nikdo netušil, jak se Trockij jmenoval prvním a druhým jménem? A nebylo to trochu rouhání, když tu první pomoc Profesorovi a sobě takhle volali? A vůbec, znáte někoho jinýho, kdo by zheveroval své kumpány a vsugeroval jim takový kraviny, že by kvůli nim opustili reálnej svět?

Snili byste rádi taky? I když byste taky uměli sedět ve velký vejšce na větvi jako drozd nebo kos? A co kdybyste takhle uměli skočit z jednoho stromu na druhej jako opice nebo aspoň jako veverka? Vo co, že byste to nezkusili?

A jak u jeho hrobu pak lamentovala jeho mamka, „Bože, co mám dělat?“, jako by věděla od samýho začátku, že není dobrý kupovat ten kopec a sedět na něm a koukat jen do nekonečný dálky a snít. Že není možný dívat se na svět svrchu, z vysokejch stromů, a myslet si, že mám křídla? Že jsem se sám spletl s andělem, s mým vlastním andělem strážným, protože jsem zapomněl v tom opojení, že ten, kdo má křídla, je on, a ne já.

A co ty vinný kmeny, kdo se o ně teď pečuje? Víte, že nikdo? Možná čekají na někoho, kdo se o ně postará... Třeba zrovna na vás.

Autor: Marie Krejčová | středa 15.4.2015 8:00 | karma článku: 17,61 | přečteno: 620x
  • Další články autora

Marie Krejčová

In memoriam pozdě, ale přece

Na našem okresním hřbitově se dá lecco vypozorovat. Nachází se tam jeden nenápadný hrob, já si myslím, že by se k němu mohl hodit návrh, jakej by asi udělala Toyen, když se cítila úplně sama.Náhrobek u něj není ani tak moc starej.

21.8.2015 v 11:30 | Karma: 16,24 | Přečteno: 646x | Diskuse| Letní povídka

Marie Krejčová

Španělskou zemi já mám ráda

Psát v letních vedrech o Španělsku je něco jako nošení dříví do lesa. Nemusíte tam ale jezdit jenom o prázdninách. Mně se líbí v každou roční dobu. Letos se mi líbilo v květnu. Vyjela jsem na jih.

24.7.2015 v 8:00 | Karma: 16,04 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Marie Krejčová

Kdo se bojí, nesmí do (lužního) lesa

Každý v naší vsi ví, co znamená, když se někdy v dubnu řekne botanicky nekorektně, že kvete lužní les. Znamená to výzvu k tomu, aby člověk popadnul kolo a jel se podívat, jak kvetou dymnivky.

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 20,39 | Přečteno: 761x | Diskuse| Pozvánky, akce

Marie Krejčová

Vylepšila si nejen jméno...

Skoro všechny moje kamarádky by se rády osobně seznámily s nějakou čarodějnicí. Ani se jim nedivím. Se svými radami by se hodila i mně. Všechny takhle dovedné paní už ale byly upáleny, umučeny ve vězeních nebo v psychiatrických zařízeních, takže žádná taková dneska nežije. Nebo myslíte, že se třeba nějaká nová zase narodila a je tady mezi námi?

30.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,87 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza

Marie Krejčová

Kam chodí vdovy relaxovat

Taky se vám nechce chodit na hřbitov? Máte divný pocity, když šlapete po svaté půdě? I když víte, že tam taky skončíte? Nebo právě proto?

13.3.2015 v 8:01 | Karma: 17,24 | Přečteno: 716x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 778x
Pocházím z polabské vesnice, kde trávím většinu svého času, pokud nejedu na nějaký delší nebo kratší výlet. Sednu si ráda na kolo i do letadla. Trochu mě zkazilo vzdělání a myšlenky emancipace, nerada si nechám něco líbit. Dokud jsem nešla do důchodu, nevšímala jsem si toho, že slovo seniorka může mít taky hanlivý význam. Proto jsem se rozhodla, že budu aktivní, i když se to ode mne neočekává. Nebo vlastně právě proto.

Zkouším psát zábavný babský blog.

ranchera@email.cz

Seznam rubrik