Kam chodí vdovy relaxovat

Taky se vám nechce chodit na hřbitov? Máte divný pocity, když šlapete po svaté půdě? I když víte, že tam taky skončíte? Nebo právě proto?  

To jedna moje kamarádka, kterou nechci jmenovat ani jí dávat přezdívku, poněvadž by se urazila, že o ní píšu, tak tahleta paní mě pořád přesvědčuje, abych s ní šla na celodenní procházku po pražských hřbitovech. Nechce nic zkoumat jako třeba Umberto Eco, když psal o jednom hřbitově, který v názvu ani nepojmenoval, poněvadž ten je tak jedinečný, že žádné jméno nepotřebuje. Mohli byste se na něj dívat z oken jedné naší prestižní univerzity, co nechtěla dát tomuhle Ecovi ani čestnej doktorát, tak z oken téhle alma mater byste mohli zdarma vidět ponuré místo uprostřed Prahy, kde jsou utajeny příběhy, kterým bysme se asi hodně divili. Tak na tenhle hřbitov ale tahle dáma nechce jít, poněvadž tam se platí vstupné.

Není ale sama, koho tahle posvátná místa vábí.To kdybyste šli třeba v naší vsi dopoledne na hřbitov, zjistili byste, že žádný pražský hřbitov není tak vyparáděnej jako ten náš. U nás byste potkali houf vdov, které pravidelně hned po snídani popadnou kolo a jedou k náhrobkům svých nebožtíků a všelijak ty hroby opečovávají, některé dohánějí to, co zmeškaly zaživa. Pro ženské v naší vesnici je forum romanum místní hřbitov, kde společně můžou poklábosit. Tyhle dámské jízdy se konají každé dopoledne a pak se jede nakupovat do místní samoobsluhy. Takže se nedivte, že každá druhá má s sebou peněženku na ty nákupy. Že se tam dobře vede i konzumnímu stylu, to je jistý, poněvadž tu a tam je některá z místních paniček okradena o peníze nebo i o doklady.

Tyhle cyklistické ranní nájezdy paní Hubáčkové, která bydlí ve Hřbitovní ulici, zdáli připomínají ruch z jejího dětství, kdy ještě nefungovalo JZD a kdy každý ráno po naší vsi prý drnčely - po ještě nevyasfaltované silnici - vozy a žebřiňáky, když se všichni lidi hrnuli na pole, takhle povozy s koňmi a kravami signalizovaly začínající pracovní den. Pod dojmem těch vzpomínek na dětství věnuje drahný čas tomu, že ve své ulici pozoruje ranní mumraj, který sestává hlavně z vdov jezdících na kolech kolem jejího domu s poodrhnutou záclonou podobně jako ve venkovských divadlech, z toho stavení se ta paní kouká na ten pouliční ruch, ze stavení, které má tak dobrou strategickou polohu, že je přesně na křižovatce, takže může nahlédnout najednou do všech čtyř světových stran. Když každé ráno stojí v té své observatoři, natahuje krk a pozoruje ty dámské jízdy od kuchyňské linky, kde připravuje kvůli manželovi složitý oběd, sleduje teda s trochou závisti, že jim, těm kolemjezdícím paničkám jídlo přivezou v jídlonosiči až do domu.

Dovedete si představit, že byste si podobně třeba jako v Mexiku vzala na hřbitov lahvinku a koš jídla a přizvala některé baby k vašemu hrobu a trochu byste s nima zapařila? To by bylo pohoršení, kdybyste chtěla něco podobnýho zavést u vás, což? To byste pak těžko vysvětlovala, že jste chtěla setřít interkulturní rozdíly nebo se pokoušela o globalizaci.

Jedna jiná moje známá, Miládka jí říkají, mi povídala, že si se svým nebožtíkem u hrobu pokecá, že mu sdělí všechny starosti, takže po odchodu z tohoto svatého místa jsou tyhle problémy potom poloviční a líp je unese. Jednostranná psychoanalýza je tak účinná, že tam chodí některé baby svým exmanželům i vynadat. Některé paní se tam tváří, a dokonce autenticky, jako by se těšily na shledání se svými bývalými manžely na onom světě, i když polovina z nich má už nového partnera. Na svatbu ale nepomýšlejí, dvě mi dokonce řekly, že jednak se sekly už jednou a to jim stačilo, jednak by kvůli nějakýmu papíru přišly o vdovský důchod. Někdy tam přijde některá paní i v doprovodu, teda v doprovodu novýho partnera. A pak se můžete zeptat, jestli teda v tom našem státě není povolena bigamie.

Tohle strašně štve některé politiky, ale netroufají si sáhnout veřejně na sociální podporu, poněvadž od biblických dob se považuje za největší hrubost utlačovat vdovy a sirotky, nicméně jeden ambiciózní politik, který se stal málem ministrem a který se chtěl dál prosadit, tak ten si spočítal, že na něj i na všechny ostatní politiky hodně vdov dělá dlouhej nos, když žije v nesezdaným páru a bere k tomu vdovskou podporu, hlavně to ale viděl u své macechy, která jezdila dvakrát do roka s novým partnerem na dovolenou k moři, kam on nemohl jezdit, poněvadž musel sedět v kanceláři. A k tomu ještě ten obstarožní párek chodil do zaměstnání a měl slevy na daních. To se tomu budoucímu papalášovi otevřely oči, přišlo mu to najednou líto a v návalu té sebelítosti chtěl tyhle důchody zrušit. A když se s tím jednou vytasil v nějaké debatě, slyšela ho ta jedna baba, co pozoruje, jak kolem jejího okna se záclonou pověšenou na půl žerdi jezdí sem a tam vdovy na hřbitov, a řekla si, že ty vdovy, co jezdí kolem jejích oken, jak ty budou naštvané, a už se skoro těšila, jak jim to nazítří řekne, to jí nevadilo, až jí jiná baba řekla, že jednou bude taky vdova a důchod žádný, to se jí rozsvítilo v hlavě a hned zatepla zajela na to posvátné místo, kde odchytila politikovu nevlastní mámu a řekla jí, jestli ví, co by chtěl v politice udělat jako první věc její vychvalovanej syn? Když ta bába uslyšela, že ona sama má zachránit prázdnou státní kasu jako první, ani necekla a tomu synátorovi to pěkně vytmavila.

Řekli byste, že jedna baba stačila na to, jak vyřešit kvóty v zastoupení ženského elementu v politice? A vyvážit i bez voleb genderovou nerovnost, jako že jsou nízké počty ženských v politických funkcích?

Chtěla byste mít za syna politika, s kterým byste se chtěla chlubit? A to by se vám pak nelíbilo, kdyby se vám všichni kolem smáli, že první věc, kterou ve funkci chtěl udělat, bylo to, že by zrovna vám sebral vdovskej důchod, viďte? A asi byste nebyla nadšená, kdyby vám ostatní báby ze všech vsí kolem nadávaly, jakýhože jste vychovala blba, že ten důchod sebral i jim?

A představte si, ta chudák paní z ostrého rohu, co měla všechno ve vsi v merku a tak trochu zachránila všechny vdovy v celým státě, tak ta paní zdědila majetek za milión, a na tom ostrém rohu, kde bydlila, dala udělat nová vrata s plotem, plastová okna a fasádu hlídanou videokamerami, aby ji nikdo nepočmáral, když zrovna nekouká z okna, hlavně v noci, tak nějak si vyparádila to svoje vyhlídkové stavení, aby ho zhodnotila, ale nebylo jí to nic platný, poněvadž ten zhrzenej politik zařídil, aby jí dali do ulice zákaz vjezdu, a hodně bab začalo jezdit paralelní ulicí, protože pár jich dostalo od místního policajta pokutu, a ten její barák tak ztratil na ceně.

 

Autor: Marie Krejčová | pátek 13.3.2015 8:01 | karma článku: 17,24 | přečteno: 716x
  • Další články autora

Marie Krejčová

In memoriam pozdě, ale přece

Na našem okresním hřbitově se dá lecco vypozorovat. Nachází se tam jeden nenápadný hrob, já si myslím, že by se k němu mohl hodit návrh, jakej by asi udělala Toyen, když se cítila úplně sama.Náhrobek u něj není ani tak moc starej.

21.8.2015 v 11:30 | Karma: 16,24 | Přečteno: 646x | Diskuse| Letní povídka

Marie Krejčová

Španělskou zemi já mám ráda

Psát v letních vedrech o Španělsku je něco jako nošení dříví do lesa. Nemusíte tam ale jezdit jenom o prázdninách. Mně se líbí v každou roční dobu. Letos se mi líbilo v květnu. Vyjela jsem na jih.

24.7.2015 v 8:00 | Karma: 16,04 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Marie Krejčová

Kdo se bojí, nesmí do (lužního) lesa

Každý v naší vsi ví, co znamená, když se někdy v dubnu řekne botanicky nekorektně, že kvete lužní les. Znamená to výzvu k tomu, aby člověk popadnul kolo a jel se podívat, jak kvetou dymnivky.

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 20,39 | Přečteno: 761x | Diskuse| Pozvánky, akce

Marie Krejčová

Vylepšila si nejen jméno...

Skoro všechny moje kamarádky by se rády osobně seznámily s nějakou čarodějnicí. Ani se jim nedivím. Se svými radami by se hodila i mně. Všechny takhle dovedné paní už ale byly upáleny, umučeny ve vězeních nebo v psychiatrických zařízeních, takže žádná taková dneska nežije. Nebo myslíte, že se třeba nějaká nová zase narodila a je tady mezi námi?

30.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,87 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza

Marie Krejčová

Splnil si svůj sen

Fikce o snu. Jeden náš známý si řekl, že když je nový tisíciletí a spousta lidí je bohatejch zničehonic, že něco musí zkusit a zbohatne taky a povede nóbl život, ale se svým řemeslem by toho nedosáhnul.

15.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,61 | Přečteno: 620x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 778x
Pocházím z polabské vesnice, kde trávím většinu svého času, pokud nejedu na nějaký delší nebo kratší výlet. Sednu si ráda na kolo i do letadla. Trochu mě zkazilo vzdělání a myšlenky emancipace, nerada si nechám něco líbit. Dokud jsem nešla do důchodu, nevšímala jsem si toho, že slovo seniorka může mít taky hanlivý význam. Proto jsem se rozhodla, že budu aktivní, i když se to ode mne neočekává. Nebo vlastně právě proto.

Zkouším psát zábavný babský blog.

ranchera@email.cz

Seznam rubrik