Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Prý už bude hodná

 Mí známí tvrdí, že píšu jen ponuré texty. Podívejte se, že to není pravda :-) To, o čem píšu dneska, to mi vyprávělo několik mých kamarádek a usmívaly se při tom. Z toho usuzuju, že nejde o nic vážnýho.  

Prý už bude hodná

 

Narodili jste se v otevřený venkovský rodině jako já? Chodili k vám lidi všelijakýho druhu a vždycky byli vítání? Nabízela jim vaše máma jídlo, které zbylo od oběda a nechávala ho jakoby v pohotovosti v kastrolu na kraji plotny, aby komukoliv přišedšímu mohla nalejt do talíře a dát k tomu pěkně lžíci, poněvadž skoro pokaždý šlo o omáčku s kousky masa, aby ji mohl pěkně nabrat a hned šup s plnou lžící strčit rovnou do pusy, kam se mu moje máma s radostí a s chutí koukala očekávajíc chválu? A když se host zpečoval jíst, stejně mu nabrala rovnou z pekáče a sousto strčila do pusy, dokud se nezakuckal a pak to nevzdal. Že už jste to od tý doby nezažili? Chtěli byste dneska vy sami přijít k někomu na návštěvu, třeba jen krátkou a hostitelka by se na vás vrhla s pekáčem dobrýho jídla a nedala vám pokoj, dokud byste objemnou porci nezvládli? I když není pouť ani posvícení nebo jiný svátek? I když jako naschvál držíte dietu a jste rádi, že zrovna nemáte hlad? A pak by se na vás vrhnul hostitel s vlastnoručně vyrobeným domácím vínem z rybízu a mával před vámi se skleničkou od hořčice plnou červený tekutiny, zdvihal by ji proti světlu, abyste viděli tu jiskru a sílu, která z něj zářila? A co když vy pijete jenom suchý ryzlink nebo moselské, že jo? To byste teda měli smůlu, kdybyste navštívili mý rodiče ještě před padesáti lety.

A co kdybyste byl tenkrát už po vojně a bylo vám třeba už dvaadvacet, a byl jste ještě svobodný, to by bylo faux pas, pak by moje mamka i babka nenápadně vyzvídaly, proč jste ještě svobodný, jestli se budete ženit a kdy, a nebylo by vám nic platný, kdybyste zatloukal, protože by vás svými otázkami stejně nachytaly a hned by vám začaly shánět nějakou nevěstu, nejradši mezi našimi příbuznými. A kdybyste byla holka v tom samým věku, to by byla ostuda, že nejste vdaná, a co to, že ten váš si vás ještě nechce vzít, to by vám pomáhaly vymýšlet plány, jak ho k tomu přimět, možná by se moje mamka nabídla, že za ním zajde a promluví si s ním nebo s jeho mamkou. Nejlepší ze všech strategií v tý době bylo, že některé dívky nakukaly svému milému, že nejspíš s ním budou čekat miminko a to byste viděli, jak rychle obě rodiny, ženichova i nevěstina, chystaly svatbu, co na tom, že potom nevěsta zjistila, že děcko nebude, že to byly jenom příznaky... Však se to většinou hned dohonilo.

A kdybyste v tý době chodili do školy a udělali tam nějakou blbost, to by vám váš učitel hned nafackoval, nekoukal by ani na to, že jste třeba holka, leda by přihlíd trochu k tomu, že váš otec je nóbl víc než ostatní, třeba předseda JZD nebo tajemník místního národního výboru, to byste chytili jen pohlavek a učitel by hned tak jako tak vzal kolo a jel by to říct vašim rodičům a ti by se mu omlouvali, nabídli by mu něco k pití a vás by třeba hned před ním chytli a hned zatepla by vám nějakou přidali. A museli byste doma pěkně pomáhat a ani neceknout, kdyby vám rodiče za trest nedovolili jít do kina nebo na zábavu, i když vám bylo osmnáct a byli jste plnoletí. A když jste studovala na vysoké škole, byla jste finančně závislá na svých rodičích a žádný zaměstnání při škole, poněvadž jste celej den od rána do večera musela trčet ve škole a studovala jste, protože tenkrát se tak ve školách učilo.

Moje známá Hanka žila v podobné venkovské rodině jako já, když jsem byla mladá, a to už je hodně dávno, asi těch padesát let to bude, ta Hanka, když jí bylo přes dvacet a neměla ještě žádného nápadníka, což se tenkrát považovalo za handikep, tak ta moje spolužákyně z vysoké školy to byla, si vyhlídla na klučičí koleji jednoho zahraničního studenta, kterej s ní v těch šedesátejch letech začal rád chodit, poněvadž v tý době bylo neobvyklý chodit s cizincem z teplých krajin, kam se dnes pořádají zlevněné zájezdy a kde jste už pravděpodobně byla na dovolené i vy. Jejím rodičům se tahle známost moc nezamlouvala, poněvadž neměli multikulturní výchovu, a tak se Hanka s pomocí svého partnera osamostatnila, a hned jak to šlo, zajela se svým vyvoleným podívat se do jeho země, kterou obtéká krásný moře.

A jak se podivila, když jí jeho mamka nechala ustlat v opačným traktu jejich domu, než přebýval její partner, to nebylo jako na české koleji, kde sice načerno, ale každou noc polehávala s tím svým milým a nikomu to nevadilo, teď u něj doma ji, a to celý den, obklopovaly hlavně jeho sestry a sestřenice. S těmi a s jedním z bratrů zajela i na krásnou pláž, jakou si představovala ve svým snu v české zimě, na pláž u moře, na kterou se tolik těšila, a ta byla ještě hezčí, než na jakou by si v tý studený zimě doma byla pomyslela, která byla skoro prázdná a kde kupodivu ženské neposedávaly v plavkách, ale v lehkých a dlouhých róbách. Trochu jí vadilo, že se jenom koukly, jak si bratr zaplaval. Jenom si trochu pocákaly nohy v těch krásnejch oblečcích, jaký by jim holky u nás záviděly i na tanečních. Říkala si, že si zaplave třeba příště. Dlouho na pláži nepobyla, poněvadž zas jeli domů na dobré jídlo. Obklopena tradiční rodinou, jak si příbuzní jejího partnera s oblibou říkali, měla k jídlu neslýchané pochoutky v jakémkoli množství, co si přála, maminka a sestry ji skoro až krmily, podávaly jí s úsměvem nejlepší kousky masa a máčely je v pikantních a neobyčejně chutných omáčkách, které nemohla odmítnout, až byla pokaždý přejedená. Přitom se jí všechny vyptávaly na její rodinu a skoro všemu se divily. Nejvíc tomu, že by chtěla po studiu pracovat někde jinde než v sociálních službách.

To by se vám taky líbilo, viďte, kdybyste se mohla celej den válet u nějaký vstřícný rodiny, nemusela chodit do práce, ani do školy, ochutnávala byste dobrá jídla, jen byste se vykecávala se svou tchýní a se svými švagrovými, které by vás nenechaly nic dělat, jen byste jim pořád vypravovala. To vy jste se ale osamostatnila a máte smůlu, protože vy když máte chuť na kuskus v pálivý omáčce nebo na samosu, musíte zajít v Praze do drahých restaurací, nebo aspoň do nějakýho zahraničního řetězce, abyste si ten kuskus nebo falafel dala, pěkně si to musíte sama taky zaplatit, protože jste single a ještě jste na to pyšná. A ty všechny ty exotické dobroty v tý Praze klidně zapijete pivem, pěkně nekulturně, ať se to hodí nebo ne, nebo si hned vedle ve vinárně dáte dvoudecku vína, to ona by si Hanka v domě svého ženicha byla dala tenkrát taky, ale všechna ta chutná sousta zapíjela mátovým čajem nebo coca-colou.

Že by vás to dlouho nebavilo? Věřila byste, že ji taky ne, a už se těšila, jak navštíví své rodiče a sní jen tolik, kolik bude chtít a slibovala si, že se nebude stydět za svou mamku, jak nabízí hostům koprovou omáčku a táta je nutí, aby ji zapili vínem, kterýmu říkají domácké. A slíbila si, že se začne učit, půjde na opravné zkoušky a vůbec, řekne svý mámě, že už bude hodná, i když by nemusela, poněvadž je jí už přes dvacet. A jak se vrátila, hned to taky tak udělala.

A dneska, když už je stará bába a jezdí na dovolenou se svým novým partnerem do dalekých destinací a oba se tam můžou válet v plavkách na ručníkách a nikdo si jich nevšimne, tak ona jen kouká jako divá, pokud prokoukne přes mlhu rekreačního letoviska k barákům domorodců a po očku a zdálky pozoruje, jak to tam v tradičních rodinách chodí.

A hned u toho cizokrajnýho moře si řekne, že se jí tam líbí a že na příští dovolenou tam pojede určitě zase.

 

Autor: Marie Krejčová | pondělí 28.7.2014 12:56 | karma článku: 16,60 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Marie Krejčová

In memoriam pozdě, ale přece

Na našem okresním hřbitově se dá lecco vypozorovat. Nachází se tam jeden nenápadný hrob, já si myslím, že by se k němu mohl hodit návrh, jakej by asi udělala Toyen, když se cítila úplně sama.Náhrobek u něj není ani tak moc starej.

21.8.2015 v 11:30 | Karma: 16,24 | Přečteno: 646x | Diskuse| Letní povídka

Marie Krejčová

Španělskou zemi já mám ráda

Psát v letních vedrech o Španělsku je něco jako nošení dříví do lesa. Nemusíte tam ale jezdit jenom o prázdninách. Mně se líbí v každou roční dobu. Letos se mi líbilo v květnu. Vyjela jsem na jih.

24.7.2015 v 8:00 | Karma: 16,04 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Marie Krejčová

Kdo se bojí, nesmí do (lužního) lesa

Každý v naší vsi ví, co znamená, když se někdy v dubnu řekne botanicky nekorektně, že kvete lužní les. Znamená to výzvu k tomu, aby člověk popadnul kolo a jel se podívat, jak kvetou dymnivky.

22.5.2015 v 8:00 | Karma: 20,39 | Přečteno: 761x | Diskuse| Pozvánky, akce

Marie Krejčová

Vylepšila si nejen jméno...

Skoro všechny moje kamarádky by se rády osobně seznámily s nějakou čarodějnicí. Ani se jim nedivím. Se svými radami by se hodila i mně. Všechny takhle dovedné paní už ale byly upáleny, umučeny ve vězeních nebo v psychiatrických zařízeních, takže žádná taková dneska nežije. Nebo myslíte, že se třeba nějaká nová zase narodila a je tady mezi námi?

30.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,87 | Přečteno: 471x | Diskuse| Poezie a próza

Marie Krejčová

Splnil si svůj sen

Fikce o snu. Jeden náš známý si řekl, že když je nový tisíciletí a spousta lidí je bohatejch zničehonic, že něco musí zkusit a zbohatne taky a povede nóbl život, ale se svým řemeslem by toho nedosáhnul.

15.4.2015 v 8:00 | Karma: 17,61 | Přečteno: 620x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 778x
Pocházím z polabské vesnice, kde trávím většinu svého času, pokud nejedu na nějaký delší nebo kratší výlet. Sednu si ráda na kolo i do letadla. Trochu mě zkazilo vzdělání a myšlenky emancipace, nerada si nechám něco líbit. Dokud jsem nešla do důchodu, nevšímala jsem si toho, že slovo seniorka může mít taky hanlivý význam. Proto jsem se rozhodla, že budu aktivní, i když se to ode mne neočekává. Nebo vlastně právě proto.

Zkouším psát zábavný babský blog.

ranchera@email.cz

Seznam rubrik