Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvolí si Američané největší koště?

Spanilá jízda Donalda Trumpa zatím pokračuje, i když o jeho vítězství v republikánských primárkách ještě rozhodnuto není. Exot a hulvát, kterému se ještě nedávno všichni smáli a teď horečnatě šrotují, jak ho konečně zastavit.

Stará dobrá Amerika evidentně definitivně skončila. Ideálem býval hrdý Američan, co se vypracoval vlastní pílí, statečně sloužil vlasti, potom založil vzornou rodinu a své manželce byl vždy věrný. Trump je jeho pravým opakem a jediné, co se mu fakt povedlo, bylo to, že se narodil bohatému tatíkovi. Se svým vlastním byznysem stačil párkrát zkrachovat, naštěstí zdědil víc, než dosud stačil utratit. Nadšené dámy obdivně tlaskají chlapovi, který je schopný cynicky se vysmát jejich vzhledu. Nic nevadí, vše je dovoleno a všechno mu projde. Ještě nedávno se mu mnozí smáli a teď se jen nechápavě ptají proč?

Američané hledají pořádně velké koště na chlív zanechaný velkou finanční krizí. Její příčinou nebyly jen hypotéky samy o sobě, ale mechanismy fungování finančních trhů. Obchodování s neprůhlednými deriváty, kdy jedna hypotéka kryla několikanásobek derivátů, muselo naprosto zákonitě vést k obrovskému výbuchu. V mechanismech těchto obchodů se vyznal málokdo, a kdo věděl, tak se zajímal jen o to, jak vydělat co nejvíc. Co bude zítra a kdo to odnese, bylo všem zainteresovaným naprosto jedno. A kdo byl potrestán? Prakticky nikdo ze skutečných viníků. Odnesli to všichni ti řadoví Američané, kteří najednou přestali být schopni splácet hypotéky. Fungovalo to přesně podle pravidla: Půjčíš si milión v bance, neplatíš a máš velký problém. Půjčíš si miliardu, neplatíš, a problém má banka. Zatímco drobný vlastník krachoval a octl se bez prostředků, banky podržel stát. Příliš velké, aby zkrachovaly. A odpovědní manažeři většinově žádnou zvláštní újmu neutrpěli.  

Běžný Američan se sice nevyzná v sofistikovaných finančních trzích, ale moc dobře chápe, že tohle nebylo fér. Podobné problémy se ostatně netýkají jen Američanů. Nejde jen o soustředění bohatství do rukou malého počtu obyvatel, ale přenášení odpovědnosti. Stát, tedy daňoví poplatníci platí za hazardní a nezodpovědné chování velkých hráčů. A nikde není zájem a snaha o pojmenování skutečných viníků a jejich odpovědnosti. Jeden si to vylíže do posledního dolaru a druhý dál lítá soukromým tryskáčem.

Morální hazard se tomu říká a Trump ukazuje jeho výsledek.  Odmítání odpovědnosti a její přenášení na ty, kteří nic nezavinili, vede k frustracím. A k deformacím trhu. Střední třída tvrdě maká a nic zvláštního si dovolit nemůže. Oproti nim vrstva top manažerům, kteří si můžou dovolit všechno a když se to nepovede, zaplatí to někdo jiný. Část toho, co vytvořili jiní, požere tato nezodpovědnost.

Frustrovaní lidé jsou odhodláni vzít do ruky koště a vymést ty, kdo je do jejich situace přivedli. Koště je jen funkční nástroj a není potřeba zkoumat jeho další kvality. Od Trumpa Američané nic jiného nečekají. Nezajímá je proto, že sám nic nevybudoval. Stejně jako nezkoumají počet jeho manželek a milenek. Na zametání to stačí. Trump je velmi vhodný jako pohrůžka možnou alternativou. A co by se stalo, kdyby byl skutečně zvolen prezidentem? Lze jen doufat, že jeho výsledek by v nejlepším případě byl ten, že by se nezměnilo vůbec nic. To je totiž maximum úspěchu, kterého je každý populista schopen. Pokud změna, jedině k horšímu.       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 7.3.2016 13:01 | karma článku: 24,99 | přečteno: 1684x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Šofér dodávky vytlačil auto za krajnici, řidičce zřejmě oplácel předjíždění

9. května 2024  13:55

Nebezpečný manévr dodávky zachytila kamera na železničním přejezdu v Kopidlně na Jičínsku. Muž...

VIDEO: U Dakaru sjelo letadlo z ranveje, při nehodě se zranilo 11 lidí

9. května 2024  13:49

Na hlavním senegalském letišti poblíž hlavního města Dakaru v noci na čtvrtek sjelo z ranveje...

Exvelitel Zalužnyj skončil v ukrajinské armádě. Bude velvyslancem v Londýně

9. května 2024  13:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj propustil z vojenské služby bývalého hlavního velitele...

Kauza politika v mikině s proruskými symboly nejspíš skončí jako přestupek

9. května 2024  13:39

Kriminalisté ukončili prověřování případu bývalého politika Pavla Křivky, který začátkem dubna...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik