Vedení televize určuje objektivní názor

Soukromá televize zvolila jednotnou redakční strategii a vznikl problém.  Přece máme svobodu slova a soukromá televize může vysílat všechno, co není přímo lež.

Zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání stanoví v § 31, že provozovatel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru. Toto platí pro každého provozovatele.  

Svoboda slova je krásná, ale platí při respektování ostatních zákonů. Censuru si velmi dobře pamatuji z komunistických dob a osobně rozhodně preferuji minimum omezení. Za stejně důležitou považuji též férovou hru. 

U některých periodik ani nemusím číst obsah jednotlivých článků, maximálně ze studijních důvodů, jelikož se prostě naprosto vždy můžu spolehnout, že budou zveřejňovat jen svůj pohled. Jo, to je svoboda slova a nevadí mně to.

Provozovatel vysílání funguje v specifických podmínkách a je povinen dodržovat ustanovení zákona. Někteří fanouškové svobodného vysílání se ale dopouštějí menšího nedorozumění. Objektivní se překládá jako moje pravda je objektivní skutečností a vyvážené jako nutnost vyvážit na druhou stranu zpravodajství poskytovaná jinými médii. Alespoň to takto vyplývá z některých diskusí na obhajobu počínání televize Prima, kdy vedení televize zavelelo, jaké zprávy o uprchlících požaduje.

Vlastník soukromého média prý má právo vymezit svou pozici. Osobně preferuji, aby nejdříve respektoval podmínky, za jakých mu uděleno právo provozovat vysílání. A ještě otázka. To jsou diváci skutečně neschopní vlastního úsudku, že musejí dostávat jen jednostranného informace? V čem je takový problém, aby i soukromé médium poskytlo prostor různými pohledům a příspěvkům nabízejícím široké spektrum pohledu. A aby nepoužívalo žádné podprahové techniky, ale jasně oddělilo zpravodajství od názorů. To se bojí, že jinak od něj všichni diváci utečou?

Pro sebe bych považovala především za urážkou, že se mně televize snaží chránit od některých názorů. To přesně dělal bolševik. Chránil občany od některých znepokojujících informací, které by otřásly jejich důvěrou v dokonalou socialistickou společnost. Nedůvěryhodný je především ten provozovatel, který manipulativně servíruje jednostranně zaměřené zprávy.

Podle známého mantinelu končí svoboda jednotlivce tam, kde začíná svoboda (právo) druhého člověka. Svoboda provozovatele vysílání končí u mého práva vyžadovat objektivní zpravodajství.

Podle zveřejněného záznamu na nahrávce budou islámští uprchlíci, „ve chvíli kdy tady budou a bude jich tady hodně“ chtít prosazovat „svojí pravdu, svoje vidění světa, svoje náboženství, svoje pravidla“.

Jak je vidět z celé kauzy, nejen islámští uprchlíci prosazují svoje vidění světa. Daleko zajímavější by bylo, kdybychom dokázali klidně diskutovat a neměli hysterické obavy z toho, že jiný názor než můj znamená tragický vývoj v této zemi. 

Citováno: http://hlidacipes.org/nahravka-z-porady-zpravodajstvi-tv-prima/

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Marie Kolářová | středa 1.6.2016 13:00 | karma článku: 21,53 | přečteno: 1334x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68