Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nestátní škol jsou trestány za dobré výsledky

Ministr Chládek se pustil do změny financování školství. Nejprve sebere církevním školám,a jako důvod k tomu spustí restituční evergreen, pak si pro jistotu vyšlápne na všechny soukromé zřizovatele. Stát stejně nejlépe ví, jak vzdělávat děti.  A pokud někdo chce něco extra, ať za to pořádně zaplatí. Soukromé školství zavání podivným elitářstvím.

Vedlejším produktem tohoto počínání ovšem je, že tímto novým návrhem jsou ohroženi i ti, co jsou nejvíce zranitelní, a to handicapovaní, kterým stát není schopný zajistit takové vzdělání, jaké nyní poskytují soukromí zřizovatelé. V organizování vzdělávání handicapovaných se totiž často angažují přímo rodiče těchto dětí. A jsou ochotni udělat ledacos navíc a ve svém volném čase. Jím totiž nejvíce záleží na tom, aby se jejich děti v rámci svých možností co nejvíce rozvíjely a získaly možnost vlastního uplatnění.  

Současná podoba reformy financování obsahuje dva negativní faktory. Ztížení podmínek těm, kteří nabízejí v průměru kvalitnější vzdělání a současně i těm, kteří vzdělávají mládež s handicapy. Slušný zásah do dvou kategorií najednou.

Namísto rovných podmínek pro všechny, minusové body pro ty, kteří chtějí jiné vzdělání než ve státních školách. Základním kritériem pro financování by mělo být rozdělení na školy, které jsou v systému škol a které nejsou. Spravedlivé by pak bylo, aby každá škola zařazená do systému škol, dostávala stejný příspěvek na dítě bez ohledu na to, kdo je jejím zřizovatelem. Škola splňuje kritéria uložená státem, a má proto nárok na příspěvek.  

Církevní školství za dobu své existence získalo respektované postavení, výsledky studentů u státních maturit patřily mezi nejúspěšnější. "Fungujeme jako škola, která vychází z kulturních tradic, ze vztahu ke studentům, dáváme důraz na mezilidské vztahy. V takových školách se lépe studuje, není to tak studené a odtažité. Tím jsou církevní školy typické." (Petr Kolář, zástupce ředitele na pražském Arcibiskupském gymnázium v Praze - http://www.lidovky.cz/nenapadny-vitez-statnich-maturit-cirkevni-skoly-fbt-/zpravy-domov.aspx?c=A110625_145323_ln_domov_bet)

Socialisté se však rozhodli plánovat. Vytahují populistická hesla, jak na úřadech práce stojí frontu ti, kteří mají nepotřebné vzdělání. Nejlepší by tedy bylo, aby se přesně spočítalo, kolik jakých profesí potřebujeme, a školy by pak vzdělávaly potřebné profese. Tím snížíme nezaměstnanost. Jak jednoduché a jak nefunkční. Věčná víra v dokonalost plánování.

Realita je jiná. Nikdo pořádně neví, jaké profese budou v budoucnu zapotřebí. Daleko přínosnější je vzdělávat ke „svéprávnosti“. Tedy k samostatnosti a kreativitě. Umět nacházet a zpracovávat informace. Prostor pro specializované vzdělávání je vždy užší než řádné obecné vzdělání.

Fronty na úřadech práce vytvářejí především ti, kterým chybí důležité obecné předpoklady pro uplatnění. Řada specializovaných dovedností se dá vždy doučit, pokud člověk má ochotu a chuť se vzdělávat.

Více absolventů technických univerzit těžko vyprodukujeme. To by se musela rapidně snížit jejich úroveň. Na špičkové technické vzdělání nelze poslat ty, kteří tvoří převis na humanitních směrech. A pokud se týká učňovský škol, problém je trochu jinde. Totiž ve způsobu postavit se práci čelem. Více než dokonalost ve zvládání řemesla je to profesionální poctivost. Veselé historky s různými řemeslníky známe všichni. Problém není v nedostatku řemeslníků, ale v jejich přístupu. Naopak řada lidí nevyučených v daném oboru zvládá na solidní úrovni různé řemeslné činnosti.   

Další skupinou, kterou pan ministr Chládek svým nápadem ohrožuje, jsou skupiny handicapovaných, kterým stát nedokáže zajistit takové vzdělání, jaké nyní poskytují soukromí zřizovatelé. Rodiče těchto dětí už tak toho mají na starosti více než dost. Soukromá učiliště zaměřená na poskytování vzdělání dětem s omezeními poskytují cennou službu. Významně se podílejí na možnosti handicapovaných získat vzdělání a dovednosti a tudíž i možnost dále pracovat např. v chráněných dílnách. Na jedné straně tlak na zaměstnavatele, aby zaměstnával tyto lidi, jinak musí odvádět povinné odvody, na druhé straně poslední návrh pana ministra znamená ztížení přístupu handicapovaných ke vzdělání.  

Daleko užitečnější by bylo, aby místo šikany těch, co mají ambici zlepšit úroveň školního vzdělání, přemýšlel pan ministr o tom, co skutečně přispěje ke kvalitě vzdělání. Tento poslední návrh rozhodně ne.

Tak po socialisticku: Máš dobré výsledky? Zhoršíme ti podmínky, abys nevyčníval.

Autor: Marie Kolářová | středa 23.7.2014 13:03 | karma článku: 23,39 | přečteno: 1019x
  • Další články autora

Marie Kolářová

KSČM skončí, komunisté zůstanou

Tento volební výsledek je nejhorším od roku 1921, hřímal hlavní komunistický ideolog Josef Skála. S naprostou samozřejmostí se tímto přihlásil ke kontinuitě strany od samého jejího počátku.

30.10.2017 v 10:58 | Karma: 20,80 | Přečteno: 844x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Češi vsadili při volbách na umělecký dojem a hledali spasitele

Češi si svůj skepticismus vyvažují tím, že v duši touží po příchodu spasitele, který zatočí se starými pořádky a nastolí lepší společnost. Existuje milión argumentů, že se jedná o pouhý sen, ale tím se přesvědčit nedají.

23.10.2017 v 11:45 | Karma: 27,93 | Přečteno: 2110x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Zrušte stravenky, bude víc svobody

Stravenky patří k nejoblíbenějším zaměstnaneckým bonusům, a i když občas přijde na přetřes laškování s jejich rušením, v okamžiku, kdy se láme chleba, politici zařadí zpátečku a stravenkový byznys běží dál.

19.10.2017 v 11:44 | Karma: 22,25 | Přečteno: 977x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Rwanda měla šváby, Brno má slimáky

Milan Hrdlička, místostarosta Bohunic, vytáhl oblíbené téma diskusí na sociálních sítích a rádoby dvojsmyslně sepsal sloupek o škodlivosti slimáků. Samozřejmě myslel ty zahradní, kdyby náhodou s tím měl někdo problém.

12.10.2017 v 12:13 | Karma: 25,10 | Přečteno: 2729x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Jak okrádat bez taxametru

Taxikáři se v rámci svého protestu rozhodli naštvat ještě víc lidí než obvykle, a budou proto blokovat cestu na letiště. Potřebují se vypořádat s nekalou konkurencí Uberu.

2.10.2017 v 12:41 | Karma: 23,30 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik