Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Facebook je náš

Facebook si dovolil porušit svobodu slova tím, že zablokoval IVČRN. Fanouškové jsou rozčílení, protože je to diskriminace hodná bolševických manýrů. Okamžitě vymýšlí nové názvy, aby se vrátili do hry.  

Evropě se vyčítá, že je ideově vyprázdněna a není schopná chránit naše západní demokratické hodnoty. Přátelé, buďte konzistentní. Základní principy, na kterých pořád ještě stojí náš systém, spočívají v odlišení mezi veřejným a privátním prostorem a v přiznání rovné svobody všem. Bohužel však, pokud se jedná o virtuální svět, socialistické myšlení ovládne i ty, kteří se jinak zaklínají svým pravicovým smýšlením.

Pokud si postavím dům, je čistě mojí věcí, koho si do něj pozvu. Představte si, že vám bude někdo bušit na dveře a dožadovat se vstupu, a nadávat vám, že vaše zavřené dveře brání svobodě jeho volného pohybu. A i pokud byste jej v rámci záchvatu velkorysosti pustili dovnitř, a dotyčný návštěvník se začne v zablácených botách procházet po nových kobercích. Jaká bude vaše reakce? Anebo třeba pozvete kamaráda a on ten večírek nezvládne a začne zvracet. Nejspíš bude považovat za svoje výhradní právo posoudit, jak velké velké množství zvratků jste schopni ještě rozdýchat. A určitě nebudete souhlasit s tím, aby vám někdo jiný nařizoval, koho musíte do domu pozvat a jaké chování jste povinni snášet.

Jaký je rozdíl, pokud se jedná o privátní virtuální prostor? Najednou se všichni tváří, jako by se jednalo o sféru volně přístupnou každému dle jeho uvážení. Facebook je prostor spravovaný soukromou firmou a je jeho právem rozhodovat, které účty zruší. Nikdo není nucen, aby si na něm zřídil účet. Facebook nebyl zřízen jako charita, ale jako klasická obchodní firma, která chce vydělávat. Má svoji obchodní politiku, jako každá jiná firma. Uživatelé svoji aktivitou přispívají k jejím výdělkům. Komu se to nelíbí, může z facebooku odejít. Stačí tedy přesvědčit dostatečný počet dalších osob, aby nepodporovali tuto ošklivou americkou firmu a pomsta je dokonána. Jenže facebook je zadarmo, a to může srdce utrhnout, vzdávat se takového dobrodiní. Nemají to naštvaní uživatelé jednoduché.

Rozčilování se nad přístupem facebooku jen ukazuje, že pro řadu lidí jsou významná jen jejich vlastní práva, a velkoryse přehlížejí skutečnost, že ostatní mají táž práva. Evropa se má držet svých starých dobrých hodnot. Jen vědět, které to vlastně jsou. Stačí připomenout klasika Voltaira: „Pane abbé, nenávidím to, co píšete, avšak položím život za to, abyste to mohl dál psát.“ Tomuhle říkám frajeřina. Posunuli jsme dál, nikoliv ovšem v hájení práva těch druhých, ale svých vlastních. Jakmile nám někdo šlápne na kuří oko, to je křiku o nedodržování svobody projevu. Pokud bude zrušen profil někoho, s kým nesouhlasíme, ozve se potlesk, jak konečně někdo moudře rozhodl. Můžeme se klidně hádat a hluboce spolu nesouhlasit, ale naše vyspělost se prokáže jedině tehdy, pokud se naučíme řádně pečovat o to, aby druhý měl stejný prostor, jaký si nárokujeme my sami.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 18.1.2016 13:02 | karma článku: 29,10 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32 | Přečteno: 1928x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

„Čtrnáctileté děti protestující proti změnám klimatu by měly dostat přes držku. Stávkují za něco, čemu nerozumí,“ zhodnotil aktivitu mladých Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

„Kvičeli rudí vzteky,“ píše jeden bloger. „Lepšolidi často kvičí,“ komentuje Václav Klaus jr. na svém FB profilu. Záliba v používání slovesa kvičet se stala poznávacím znamením určitého způsobu myšlení.

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47 | Přečteno: 10310x | Diskuse| Společnost

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

„Mám tu zkušenost, že ti, kteří mě dneska nálepkují, tak sami mají problémy, protože si některé pamatuji z policejních odposlechů.“

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68 | Přečteno: 8000x | Diskuse| Politika

Marie Kolářová

Sebevražední lumíci se vznáší nad českou kotlinou

Prezident vysvětlil svému dvornímu obdivovateli a současně moderátorovi TV Barrandov, co jsou lumíci: „dílem brouci, dílem motýli, kteří trpí sebevražedným komplexem, vrhají se do moře, kde utonou, protože neumějí plavat.“

19.6.2019 v 11:14 | Karma: 30,06 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

  • Počet článků 139
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4036x
Mám ráda život, dlouhé letní večery a časná rána, která většinou nevidím. Hukot velkoměsta a klid lesní samoty. Důležité je nebrat se moc vážně, člověk pak nemůže být zklamaný. A k tomu trochu optimismu, protože nikdy nemůže být tak špatně, aby nemohlo být hůř.

Seznam rubrik