Důkaz manipulace v rakouských volbách

Po přečtení diskusí k rakouským volbám docházím k závěru, že ty volby byly určitě zmanipulované. Z jednoduchého důvodu: nevyhrál Norbert Hofer. On sám sice uznal porážku, ale to není na závadu spikleneckým teoriím. 

Není nutné řešit žádné další detaily, jak to vlastně Van der Bellen zařídil. Přece bylo jasné, že stav zdejší společnosti je takový, že voliči museli většinové hlasovat pro Hofera. Navíc ještě vedl před sčítáním korespondenčních hlasů. Jeho konečná těsná ztráta je důkazem nekalých praktik. A basta. Bellen si musí přiznat, jak k výsledku dospěl a že nálada ve společnosti je jiná, než ukázaly výsledky voleb. Jeho vítězství není žádným úspěchem, ale nešťastným omylem v důsledku hlasování imigrantů, kteří všichni mají volební právo.  

Samozřejmě, kdyby vyhrál Hofer, byť o jediný hlas, byl by to jasný důkaz, že rakouská společnost konečně pochopila, kdo ji zachrání a jaká je její budoucí perspektiva. Naopak Bellen si se svým těsným vítězstvím musí uvědomit, že nejméně polovina Rakušanů má odlišný názor a že jeho vítězství nic nedokazuje. 

Existují země, jejichž výsledky voleb dávají více než vážný důvod domnívat, že byly skutečně zmanipulované. Pokud diktátor známý mučením a vraždami opozice vyhraje s drtivou představou, není nutné žít v iluzi, že jeho zvolení je výsledkem svobodné volby občanů.

Výsledek rakouských voleb však neukazuje nic jiného než, že ve společnosti jsou dva zhruba stejně silné názorové proudy, které by se v rámci možností měly snažit o hledání konsenzu, jelikož je to nejlepší, co se dá pro budoucnost země udělat. V demokratické společnosti holt existuje možnost, že vyhraje i někdo jiný, než koho preferuji já.

Nedůvěra v demokratický systém a jeho mechanismy ohrožuje společnost daleko víc, než všichni imigranti dohromady. Rozpolcená společnost zpochybňující základy, na kterých byla vybudována, úspěšně destruuje sebe sama. Rozumím naštvanosti lidí na zatuchlý systém, nespravedlnost, a na prohlubování sociálních rozdílů namísto jejich zmenšování. Frustrace způsobená nespravedlností a neochotou nést odpovědnost vede k protestnímu chování. Bellen to chápe a vzkazuje, že všichni Rakušané jsou důležití a jeho cílem je spojovat.

Nejhorší ze všeho je nechat v sobě zvítězit ten pocit, že všechno je zmanipulované a nikomu nelze nevěřit. Kdo ztratil důvěru ve fungování demokratických mechanismů, nejsnadněji podlehne velkým manipulátorům. I když nezvítězil ten, kdo podle mého názoru měl zvítězit, společnost nebude ohrožena, pokud i další volby budou svobodné. Platí totiž i opak, vítězství mého favorita, který se posléze shlédne v autoritářském stylu, bude daleko větším průšvihem.        

Autor: Marie Kolářová | středa 25.5.2016 13:00 | karma článku: 44,45 | přečteno: 43129x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68