Děti nám nebudou vládnout

Pochází z prominentní rodiny, chová se jako rozmazlený fracek a myslí si, že je středem světa. V lidech vzbuzuje vášně kvůli svým projevům.

Kdo to asi je? Ne, opravdu jsem neměla na mysli Gretu Thunberg, ale Donalda Trumpa. Jeho projevy se vyznačují arogancí, dětinskostí a impulsívností. Je esencí neřízené střely a klidně změní názor několikrát během víkendu. Vystřídal řadu poradců, konkrétně pro národní bezpečnost má již čtvrtého. Myslí si o sobě, že je skvělým vyjednavačem, ale žádné výsledky nepředvedl. Kim se mu směje ze Severní Koreje, s Iránem malém rozpoutal válku. Ohledně Afganistánu rozhoduje zmateně. Sliboval posílení pozice USA ve světě, ale spíše pracuje na opaku. Žadné nové výhodné mezinárodní smlouvy neuzavřel. Celá jeho administrativa se vyznačuje jedním velkým chaosem.

Souhrnně řečeno, Trump se mnohdy chová podobně jako dítě, nezodpovědně, rozhoduje se podle okamžitého rozpoložení a podléhá prvnímu dojmu. Ty, kdo mu nepadnou do oka, bez mrknutí oka pozuráží. Prezidentování je jeho hračkou. Ať by udělal cokoli, budou jeho skalní fanoušci jeho jednání omlouvat a vysvětlovat jako prozíravé, protože Trump toho určitě ví víc, než my. Nemají na něho žádné nároky, líbí se jim jeho neomalenost a impulsivnost.

Trumpovi jeho fanoušci prominou cokoliv, současně nic neodpustí Gretě Thunberg. Útočí na ni kvůli vzhledu, dispozici a emocionálnímu projevu. Co si dovoluje mladá dívka poučovat politiky. Hledají jakoukoliv záminku, aby ji mohli zesměšnit. Pitvají její způsob cestování, rodinné zázemí, mluví o ni jako o nemocné. Je jedno, co říká, ale především by se měla vrátit zpátky do školy a nerušit jejich kruhy. Děti nás nebudou poučovat, co máme dělat.

Greta Thunberg připomíná politikům jejich odpovědnost. Zprávy vědců jsou alarmující a musí se brát vážně. Trump se zaštiťuje odpůrci klimatických změn, aby nemusel nic měnit. Gretě se posmívá. Trump je větší dítě než Greta. Popřením reality se realita nezmění. Dítě je však přesvědčené, že ano. Jeho chování mně připomíná malého chlapečka, který se chlubil, že má krásná holoubátka. – „Ale, chlapečku, to jsou vrány,“ namítl kolemjdoucí. „Říkejte si tomu, jak chcete, já tomu říkám vrány,“ dupnul si nohou chlapeček.

Chovat se jako zralý státník znamená neutíkat před zodpovědností, mít vize do budoucna, nepodléhat okamžitým náladám a výkyvům popularity. Odpovědný politik je schopen přesvědčit občany o důležitosti některých opatření, která jim aktuální prospěch nepřinesou. Odpovědnost za budoucnost tíží Gretu, nikoliv Trumpa. Namísto toho, aby přijal vystoupení Grety Thunberg jako inspiraci k další diskusi, bude závažnost klimatických změn bagatelizovat. V jeho věku by měl projevovat víc moudrosti a nadhledu. Vystoupení šestnáctileté dívky působí panické reakce. Ty by měla spíše vzbuzovat neřízená střela v čele USA.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Kolářová | pondělí 30.9.2019 11:29 | karma článku: 19,32 | přečteno: 1928x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68