České dráhy bodují v soutěži o cynismus roku

České dráhy překvapují snahou o hospodárnost, bohužel v oblasti, která je víc než problematická. Přihlašují totiž do dědictví pohledávky za škody, kterou jím způsobil nezodpovědný sebevrah. Z čistě ekonomického pohledu by to pragmatik označil za racionální jednání, ale ruku na srdce, to vážně zrovna tímto způsobem chtějí České dráhy přesvědčit veřejnost, jak dobrými hospodáři jsou?

Pro přesnost, nečiní tak vždy, ale jen s ohledem na okolnosti případu. Nějaké záchvěvy lidskosti tu tedy máme. Je ale právě toto položka, která by významně ovlivnila ekonomiku Českých drah? „Jako akciová společnost postupujeme s péčí řádného hospodáře a škody následně  vymáháme na viníkovi." vysvětlila mluvčí ČD Radka Pistoriusová. Jak dojemné, zvláště tedy po některých akcích typu zlatý padák pro exšéfa Dalibora Zeleného, aby náhodou nepřešel ke konkurenci. Po bouřlivém mediálním ohlasu České dráhy zjistily, že bývalý šéf ke konkurenci může nastoupit. Přesněji řečeno, bylo více než zřejmé, že konkurence o jeho služby zrovna zájem nemá.

České dráhy se nás snaží přesvědčovat, co všechno jsou ochotny udělat pro zákazníky. A co takhle trochu soucitu s lidskou bolestí? Možná jste někdy měli možnost být na blízku člověku, který je přesvědčený o své naprosté neužitečnosti a zbytečnosti své existence. Marně jste se mu snažili vysvětlit, že kolem něho jsou lidé, kteří ho mají rádi, a pro které je jeho život důležitý. Sebevražda je obrovská bolest pro blízké, kteří si kladou otázku, zda něco nepřehlédli, nezanedbali, zda neměli věnovat více času, pozornosti.

Je mnoho smutku v lidských osudech. Vyprávěla mně oběť mnoholetého domácího násilí, že si přála spáchat sebevraždu, protože po těch letech týrání nabyla přesvědčení, že její smrt bude pozitivním přínosem pro svět, kterého zbaví jedné špatné existence. Člověku může být hodně těžko a ten vlak je tak blízko. Sebevrah, který se vrhá pod kola vlaku, volí hodně na jistotu. To není demonstrativní volání o pomoc.

České dráhy těží z rozrušení pozůstalých. Zajímalo by mě, jak by dopadly se svým požadavkem u soudu. Jednak s ohledem na dobré mravy, ale také na příčetnost jednání. Stav mysli sebevraha v danou chvíli je opravdu takový, že není schopný odpovědně posoudit, že jaksi umaže koleje.

Představa Českých drah o dobrém hospodaření je hodně pomýlená. Z pohledu rozpočtu Českých drah získají několik drobných a pověst otrlé firmy. Daleko větší frajeřinu by předvedly, pokud by poslaly soustrastný dopis pozůstalým s politováním, že jejich blízký zemřel pod koly vlaku, a kytku na rakev nešťastníka. Jejich marketingoví odborníci by jim měli poradit, jak je možné za málo peněz hodně získat. To by ale musely mít jiné experty než ty, kteří radili vyhazovat miliony za pochybné reklamy.   

 

výrok tiskové mluvčí citován: http://chrudimsky.denik.cz/nehody/pozustali-po-sebevrazich-musi-ceskym-draham-platit-20120726-68ai.html

Autor: Marie Kolářová | pondělí 5.5.2014 13:05 | karma článku: 19,16 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Marie Kolářová

Děti nám nebudou vládnout

30.9.2019 v 11:29 | Karma: 19,32

Marie Kolářová

Kdo má dostat přes držku

18.7.2019 v 11:38 | Karma: 20,79

Marie Kolářová

Podle kvičení poznáte je

10.7.2019 v 11:31 | Karma: 43,47

Marie Kolářová

Znám vás z odposlechů

27.6.2019 v 11:30 | Karma: 44,68