Jedna bota netančí

Nemít úplně zdravé šlépěje, člověk se víc a vážněji pozastaví nad obutím svých vlastních nohou. Nepotřebuji značkové oblečení, ale dobré a pohodlné boty jsou luxus, který si dopřeji, říká si rozumný člověk. Nedávno jsem tuto debatu vedla s přítelem, který o potížích nohou i o potřebě je hýčkat, něco ví. Trpí totiž kostními výrůstky a sehnat dostatečně pohodlné a přitom stabilní boty, je pro něho splněný sen. Neuplynulo ani 24 hodin a zažila jsem obraz jako z absurdního filmu.

Naše doba popelnicová přinese člověku občas překvapení, nad kterým zůstává rozum stát. Že se lidé zbavují nepotřebností je časté a celkem pochopitelné, ale jak může někdo postavit k popelnici celkem šest kusů zcela nových pravých značkových bot, zůstává pro mě záhadou. Každá byla od jiného výrobce, každá měla jiné číslo, všechny však měly luxusní a módní vzhled. Nešlo o společenskou obuv, ale o bytelné a dobře vyvedené kožené zimní pánské sportovní boty, opatřeny ještě továrními visačkami, jejichž pár by vyšel na 3 i více tisíc korun.

Již dávno jsem četla Čapkovu povídku o podivuhodné šlépěji, otisknuté uprostřed sněhem zapadlé louky. Otisk jediné nohy v panensky bílé nedotčené ploše je zázrakem, nad nímž je vskutku nutné zapřemýšlet. Stejně tak jsem se podivovala i této úlitbě popelnicovým bohům. Kde mají ty boty, stojící zde v úhledném půlkruhu, svojí druhou do páru? Kdo je právě sem na anonymní pražské sídliště takto důmyslně vyskládal? Byl to zklamaný obchodník, který je vybral z výlohy a pak zjistil, že druhá z páru se někde ztratila ve skladu? Nebo je sem umístil zloděj, který v neosvětleném obchodě bral, co mu přišlo pod ruku? Možná je sem pohodil nákupčí zboží ze zbankrotovaných firem. Bezmoc původních prodejců promíchala ještě prodejný artikl se zbytky, jež byla již k ničemu, a nepozornost zkázu jen dokonala.

Kdo ví, jak to bylo?

Pro dnešní i průměrně vydělávající lidi, jsou kvalitní značkové boty nadstandardem, který si dopřávají s rozmyslem. Když má takový člověk doma ještě omladinu, které nohy a nároky rostou ne po letech a číslech, ale skokem, ví rodič, že je nutné investovat s rozumem.           Ta – tam jsou doby, když děti dědily boty po sobě i v rámci širší rodiny. Paní móda a případný posměch spolužáků jsou strašáky, kterým se nepostaví ani ten nejstatečnější adolescent. Podivuhodná osamělá šlépěj ve sněhu obyčejného smrtelníka fascinuje a nutí ho přemýšlet ve vyšších filosofických kategoriích, kvalitní a navíc nové boty vyhozené v době krize k popelnici - to mi přijde jako zlomyslnost.

Mám zkušenost, že u popelnic lidi nechávají věci, o nichž jsou přesvědčeni, že by mohly někomu posloužit. Jak však může posloužit jedna bota, byť nová a kvalitní? Vždyť jedna nechodí, natož aby tančila. Napadá mě Suchého písnička Půl párku, i když tam se zpívá o jiném artiklu než o obuvi. Nicméně chybí – li půlka z legitimního celku, který má v přirozené situaci dvě části, je to znehodnocení a zločin! Chtěla bych věřit, že alespoň půlka z každého páru někomu posloužila. Pokud šest levých bot nazulo šest jednonohých invalidů, ze srdce jim přeji, ať je netlačí a dlouho jim slouží.                                                         

 

Autor: Maria Uhrinová | pondělí 12.8.2013 13:15 | karma článku: 5,77 | přečteno: 182x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik