Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

V soukromých diskusích i v médiích se často řeší otázka (ne)dominantnosti muže v rodině, firmě, společnosti, státě. Řekněme si to na rovinu: alfasamci (a jejich kvalita, nebo nedostatek) jsou fenoménem, se kterým se potýkáme často, všude a rádi. Nejen v bulvárních periodikách je ideálním magnetem na čtenáře/ČTENÁŘKY obraz sexu chtivého nadupaného jedince v co možná minimálním oděvu. V širším kontextu, je čestnost diskusí na toto téma ovlivněna skutečností, že žijeme dobu velmi rozporuplnou bez vůdců, jimž by se dalo věřit a které by stálo za to následovat.

K přemýšlení na téma muži dnes, opravdická mužnost a pouhé chlapáctví, mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfasamec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým betasamcům postavit. 

Vše toto spustilo v mém podvědomí bezpečnostní zvonek, ale zcela zásadním je fakt, že moje dospívající dcery se v problematice „krize mužů“ dosti výrazně plácají a já nejsem s to, jim poradit.

Jak odlišné je vnímání mužnosti a mužskosti v očích dívky, vyrůstající vedle despotického, manuálně pracujícího otce, věčně čpícího potem a cigaretami, který za ostřejším slovem a ránou nejde daleko. V rodině, žijící na vesnici, kde  sama příroda se postará, že děti vnímají zákon silnějšího v každodenních situacích: například, když si kohout na dvorku „udělá své“ a právě přihlížející chlapi s oharkem cigarety v koutu úst, se lascivně pochechtávají …holčička nechápe a nikdo nikde, kdo by něco řekl, vysvětlil…

Jak jinak vidí opravdovost muže dítě vyrůstající vedle slabošského otce, nebo pouze s matkou- samoživitelkou? Pravidlo říká, že vesměs v životě hledáme to, co nám chybí. Přirozeně toužíme po vyrovnanosti a tak ve smyslu jing-jangového nahlížení na lidskou existenci pokoušíme se o bílý bod v černém poli a obráceně. Proto tak zoufale dopadají fatální spojení silných holek od drsného táty s něžným a nepragmatickým snílkem, nebo dcer tohoto snílka s dominantním a majetnickým mužem, případně „rodinným realistou“ pro něhož je manželství pouhou investicí a děti kýženými dividendami.

Ve věci toho, jaké muže by pro své holky chtěla současná máma, to ani já nemám vůbec jasné. Neboť znám nároky a touhy dívek (jako matka i pedagožka), tak je mi jasné, že to bude oříšek. Ze společných debat jsem pochopila, že ani dnešní mládenci v kategorii 18náct +  nejsou vzorem mužnosti. I když mají svaly á la pekáč buchet, pátečním večerem se z nich stávají alkoholem a marjánou nasáknuté hadry, které nemají dnešním dívkám, co nabídnout. Jistě, někdo namítne, že takto vyhlížející děvčata jsou na každém rohu taky a nejenom o páteční noci…určitě…ale to je na jiný článek. Značně nadsazeně by se poptávka dala zjednodušit do pár vět:

Muž v pojetí dnešních dívek a mladých žen by měl být slušný čistý sportovně vyhlížející čtenář Dostojevského s jemnou duší, ale s potřebou a schopností chránit a REÁLNĚ UCHRÁNIT!                          No superman! Cha-cha! Takže: jako před léty i dnes?

Jakého muže tedy dnešní ženy hledají? Jaký by měl být onen pan Božský? Prý se model chlapa od např. 70-tých let, kdy ho zosobňoval agent 007 (mimochodem dle mého nejlépe Sean Connery) velice změnil. Ženy už nevyžadují finanční zabezpečení, jsou schopny samy vytvořit hmotné zázemí pro sebe i děti. Budiž. Je to pravda, že se model muže ochranitele, silného chlapa, co si stojí za svým, skutečně přežil? Lepší by bylo říct, že se vysílil. Nároky na stabilitu v tradiční roli a při tom rostoucí požadavky v profesionální sféře i v osobním růstu, se zákonitě projevily. Někteří muži zesílili ( bohužel někteří jen v pasu, jiní v egu), některé to zlomilo. No a vůdci? Denně se potvrzuje, že stejně jako ti před mnoha stoletími, tak i dnešní vůdci jenom velice řídce mají na zřeteli blaho své smečky, obvykle je jejich vlastní prospěch až na prvním místě.
Jeden můj blízký kamarád, mimochodem pořádný a opravdový chlap se vším všudy, byť má tak 60 kg, říkává: " Oč jde? O nic menšího/většího než o život! Nejde to jinak, jen se nevzdát a jít dál. Dnes, tací, jací jsme a naplno. Jako ve všem i tady je to věc každého z nás, nebo alespoň by měla být: stanovit si priority, uvědomit si osobní možnosti a ŽÍT.  Hlavně žít…protože on život, ten prevít na nás nepočká. Každý den bezhlavě hledá a ke spojení láká zcela odlišné jedince, kteří z hlediska psychologie, sociologie…a dalších věd nemají vůbec šanci."

Ale světe div se: ono to někdy vyjde!

Mária Uhrinová

Autor: Maria Uhrinová | úterý 4.3.2014 12:45 | karma článku: 10,16 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Zbytečně moc hněvu a násilí

Nejen před lety, ale i dnes lidské neštěstí táhne, řekl by mediální odborník. Neštěstí těch druhých...řekl by starý moudrý Aristoteles. Ve své Poetice mluví o tom, že drama ve svém závěru přináší katarze dvě. Jedno očištění přinese hrdinovi, který prostřednictvím svého tragického údělu prozře. Druhou katarzi prožije divák, který je po zhlédnutí jevištního kusu šťasten, že sám není v kůži hrdiny. Jednoduše řečeno, chudák, kterému ukážete o poznání většího chudáka než je on sám, se najednou cítí líp...

15.2.2014 v 22:45 | Karma: 6,11 | Přečteno: 386x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik