Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

František Drtikol, fotograf co předběhl svoji dobu

Jeden z nejvýraznějších českých vizuálních umělců 20. století, fotograf František Drtikol (1883 – 1961) se často zaštiťoval vyjádřením: „Bůh stvořil člověka k obrazu svému. Že ho nestvořil oblečeného, je jisté, neb člověk se rodí nahý. A proto se dívám na nahotu jako na dílo Boží, jako na krásu samu, jako nejmorálnější, nejsamozřejmější věc.“Tato jednoduchá a pravdivá věta nebyla vždy tak samozřejmá, jakou se nám jeví dnes, byť její základ je v Bibli. Zajímavé je, že si ji za motto své práce zvolil právě v době, kdy společnost byla ještě značně prudérní a ve věcech nahoty velmi rezervovaná. Jak moc byl Drtikol ve své tvorbě moderní, ukazuje výstava, pořádaná u příležitosti 130. výročí fotografova narození v pražském Uměleckoprůmyslové muzeum. Základem výstavní expozice je kolekce fotografií, které muzeu v roce 1942 věnoval umělec jako dar ještě za svého života. Výstava je koncipována jako pocta Josefu Richardu Markovi, českému kreslíři, grafikovi, překladateli a spisovateli, který je autorem první monografie o Františkovi Drtikolovi z roku 1938.    

Fotografie inspirovány tancemarchiv autorky

Světově uznávaný příbramský rodák

Drtikol se po vyučení v Mnichově nejprve věnoval živnostenské práci ve fotoateliéru v rodné Příbrami, pak přesídlil do Prahy, kde otevřel roku 1912 pod svým jménem moderní ateliér. Zde plně prezentoval uměleckou fotografii jako samostatnou tvůrčí činnost.

V příbramském zámečku Ernestinum najde milovník fotografie nesmírně zajímavou kolekci. Je zde umístěna stálá fotografická expozice věnována slavnému příbramskému rodákovi – světově uznávanému fotografovi F. Drtikolovi.

Stálá výstava představuje 130 autorových fotografií z období po I. světové válce, kdy pracně a bolestně hledal svůj vlastní umělecký výraz. Stylizované portréty dopracovávané uhlem a kubistická zátiší z dvacátých let střídají secesní dekorativní – dobově vyhledávané – „divadelní scény“ à la Salome. Právě touto produkcí Drtikol nastupuje cestu ke stylu art deco, které ho brzo proslaví jako jednoho z předních světových tvůrců.

 

Prorok čisté perverze

Zakázkové portréty i volná tvorba však brzy začaly vyzařovat zvláštní napětí, křečovitost, která nebyla způsobena nezvládnutím uměleckého záměru, ale náročným duševním rozpoložením fotografa. Jeho názory a díla jsou na svou dobu značně nekonvenční: „Ženy jsou tvory zvířecké, jsou to krásné samice. Jsou nečisté… Vysnil jsem si ženu jemnou a krásnou s prsy jako kámen, s plochým břichem a dívčím pohlavím.“ Mluví o tzv. čisté perverzi, která dle něj podporuje uměleckou tvorbu a invenci. Dalším důležitým inspiračním zdrojem se stalo téma tance, jehož prostřednictvím hledal harmonii, ale zachycoval i temné hlubiny lidského nitra. Zajímal se o výrazový tanec žaček školy Jacquese Dalcroze, mezi nimiž si našel i svoji pozdější ženu Erwinu Kupferovou.

Vzpomínám si na jednu z pražských Muzejních nocí: Fotografie inspirovaná tancem opětovně vybízí k pohybu. Pohybové kreace modelek z 20. let XX. století i zvláštní atmosféra samotné budovy UMPRUM muzea na Palachově náměstí, podnítily k tanečnímu vystoupení tři tanečnice. Jedna z nich přímo v expozici mezi Drtikolovými obrazy jakoby dováděla atmosféru fotek až k přihlížejícím. Další dvě dívky v secesních šatech za zvuků klarinetového sóla tančily na schodech muzea.

Prsty světla mění věci, mění duši

Začátkem 20. let se v Drtikolově tvorbě prosadila geometrizující tendence, která v následujících letech vyústila v užití architektonických prvků (sloupů, kubusů, desek, kulatých terčů atd.) i v četných fotografických aktech.  Významným prvkem kompozic se stává médium světla. „ …před mýma očima se ony věci pod jemnými prsty světla mění… Jako cit lidské tváři, tak světlo dodává krásu a ruch věcem.“  Neopomenutelnou součástí příbramské kolekce jsou fotografické zobrazení postav v umělém stylizovaném prostředí, včetně slavné Vlny… Nejslavnější umělcovo období je datováno jeho účasti na Mezinárodní výstavě moderního dekorativního a průmyslového umění v Paříži roku 1925, kde obdržel Grand prix. František Drtikol se stal světově uznávaným fotografem stylu art deco – ve fotografii byl dokonce jedním z jeho prvních tvůrců. Vedle toho vznikají experimentální pohybové studie pracující s několikanásobnou expozicí nebo pokusy o filmový záznam aktů.

V následujících letech procházel umělec zásadní změnou životních priorit a stále víc se přikláněl ke hledání své osobní duchovní cesty. V roce 1930 tvoří rozsáhlou fotografickou sérii, při jejichž vzniku fotograf použil aranžované siluetní figurky a rafinovanou světelní režii. „Ovšem, používané modely nejsou pouhými siluetami, jsou to do detailů provedené figurky, tak aby odpovídaly skutečnosti, a přece zase ne. Zidealizoval jsem si tělo a vytvořil svůj typ. Mohu říci, že teprve teď jsem s výsledky své práce spokojen, protože je to od A do Z moje. I myšlenka, i použitý materiál. Vím, že narazím na všelijaké předsudky, ale to mi zůstává jedno. Myslím, že je lepší jít svou cestou a nerozmnožovat počet fotografů, kteří nedovedou než ubírati se vyježděnými kolejemi.“

Dochované fotografie ze čtyřicátých let jsou naprostým protikladem mnohaleté živnostenské práce v ateliéru, výsledná díla tohoto období Drtikol opakovaně označoval za „fotopurismus“. Byla to ale cesta, po níž mohl následovat jen krok poslední – konec fotografické činnosti. Stále důležitější roli hrálo jeho působení v kruhu buddhistických žáků, kde byl později považován za Mistra, který již na této zemi dosáhl božského poznání.

František Drtikol: Z fotografického archivu

5. září—24. listopad 2013(Výstavní sál UPM)

http://www.upm.cz/index.php?language=cz&page=123&year=2013&id=220&img=1521

 

Mária Uhrinová

 

Autor: Maria Uhrinová | středa 4.9.2013 20:25 | karma článku: 13,07 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik