Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Experiment, reality show, život…

Agrese, násilí a ponížení jsou dnes snad jedinou inspirací veškeré vizuální kultury. Ve scénických dramatech, televizních seriálech a filmech jsou tyto fenomény bytostně všudypřítomné a to každodenně. Proti zobrazování násilí bylo už sepsáno mnoho protestů, ale myslím, že míra televizního marasmu snad nikdy nebyla překročena tak, jak v posledních letech.

všechny plakáty (6) Experiment USA Experiment, The Drama / Thriller / Psychologický USA, 2010, 92 minarchiv

Televizní společnosti realizují společný nákup béčkových, céčkových a jiných filmů a seriálů a tak český divák může sledovat několik nekonečných seriálů na několika stanicích najednou. Aby toho nebylo málo, tak nám„televizní tvůrci“ dávají šanci (bez ohledu na to, zda o to stojíme…)nahlédnout do života reálných opravdových lidí. Ach, to se máme…   Ano, někdo může oponovat, je to zábava a kdo se nechce dívat, ať přijímač vypne. Myslím, že jsem člověk otevřený a přející, ale současně jsem profesí dramaturgyně a proto mě skladba programů českých televizních kanálů, včetně těch veřejnoprávních, značně popuzuje. Pro nezainteresované: dramaturgie je… umělecká činnost zaměřená na přípravu repertoáru a jednotlivých jeho částí.  Český televizní divák již terminologicky poučen si může akorát povzdechnout: Co že? Tak to dnešní produkce se jisto jistě žádnou dramaturgií nenechají vést!

Násilí, chléb náš každodenní

Starý dobrý Aristoteles už 300 let před naším letopočtem pochopil, že největší extáze, kterou divák může při sledování dramatu prožít, je dobrý pocit, že on sám vyvázl bez újmy, že všechno to zlé se děje jiným a on může jen přihlížet. Takže, nic nového pod sluncem!  Katarze se dnes, stejně jako před tisícletími jednoduše nekoná…neboť my jí nepotřebujeme! To oni! Podívejme se na ně: jak (ne)umí vařit, jak uboze nebo naopak honosně mají zařízený byt, jak se jim nevede manželství, výchova, jak jsou tlustí, nezaměstnaní, staří… 

 „Jsi špatná matka, špatná zaměstnankyně, jsi špatný člověk…“, co horšího se může člověku stát, než, že ho napadne vlastní dítě!? Slovy pohrdání, urážkami, pěstmi. Ptáte se, jak je to možné, že se něco takového stalo ve vaší rodině? Tam, kde míra obětování se vlastním dětem, byla mnohanásobně překročena? Kde pochopení a laskavost byla alfou a omegou života? Nechápete? Ne, to nejde pochopit!  Lhostejnost některých mladých lidí, živena negativizmem, špatnými společenskými i rodinnými vzory, vyúsťuje ve frustraci a ta pak ve zlobu, která se obrátí nejčastěji i proti nejbližším.

Proč ale tuto“blbou náladu“ ještě hyperbolizovat? Nebo má být sledování násilí na televizní obrazovce terapií? Nevím, snad, ale přiznávám, že já osobně nedokážu tuto stránku „dramaturgického“ záměru ocenit

Nedávno jsem při přepínání televize zaregistrovala tvář mého oblíbeného herce Adriena Brodyho.  Zaostřila jsem , nicméně jsem netušila, na jaký film se jdu dívat. Americký psychothriller Experiment z roku 2010 vychází ze skutečné události, nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu, kterého se za úplatu účastnilo čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla byla jednoduchá: některým aktérům byla přidělena role dozorců a ostatní zůstali vězni. Ačkoli bachaři vědí, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci, jdou všechna pravidla stranou. Moc dozorcům zachutná natolik, že se stále víc a víc vžívají do svých rolí a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu. Až rozsvícení červeného signálního světla vše skončí. Tato zrůdná reality show na třetí ukazuje vznik násilí přímo v laboratorních podmínkách… stejně brutálně jako v televizních formátech, které vysílají snad už všechny kanály pod různými názvy: VÝMĚNY A ZÁMĚNY PARTNERŮ, NÁHLEDY DO VAŠICH KUCHYNÍ A LOŽNIC, SOUTĚŽENÍ VE VŠEM A VŠEMI ZPŮSOBY, HLEDÁNÍ ŽEN PRO FARMÁŘE, MILIONÁŘE, ATD., PO KRK VE VÝKALECH, ZABIJ DŘÍV, NEŽ SÁM BUDEŠ ZABIT…V tom nejzoufalejším scénáři, by se mohli do Experimentu zapojit Vyselektované Regíny, Agáty, Zvěřinové z Václaváku a přirozeně hysterický lunetik Vladko. Je dost možné, že na druhý den budou filmoví bachaři i vězni společně klečet na kolenou u červeného světýlka a modlit se v jeho rozsvícení.

Právě při sledování takových pořadů si soudný člověk uvědomí, že když se nepostavíme bezbřehé zlobě, činíme tak vlastně taky zlo. Toto pravidlo platí vždy a za všech okolností. A proto si teď a tady říkám, co mohu udělat já?                                                                                                                                             Jak tedy čelit trendům, které se už tak ustálily v našich domovech?                                                       Mluvit o tom, psát, nabízet alternativy…Jsme schopni to pochopit? Nebo je to možné až po surovém výprasku? Žádné virtuální násilí, ale peklo a naživo!

Mária Uhrinová

 

Autor: Maria Uhrinová | čtvrtek 19.9.2013 2:00 | karma článku: 12,23 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Maria Uhrinová

„Zastavte to, prosím Vás!“

Bojíme se stáří. Je to tak a ten, kdo říká, že on ne, lže. Stačí zažít několik málo minut v pražských dopravních prostředcích a i člověk, který se podle návodu Květy Fialové, na stáří těší, začne mít strach.

18.1.2016 v 1:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 752x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Půlnoční sněžné andante

Pomíjivou krásu zimy ve městě možno zachytit snad jen v noci, kdy teplota klesne pod nulu, vše kolem spí a osamělý chodec vykresluje do bílé plochy dočasné ornamenty. Přesouvá se krokem (z italského andare) a v uších mu zní Andante a Květinový valčík z prvního dějství baletu Louskáček od P. I. Čajkovského.

27.1.2015 v 17:45 | Karma: 7,35 | Přečteno: 267x | Diskuse| Ostatní

Maria Uhrinová

Dva z rodu populus

Před několika dny nebo to budou už i týdny, tančil jeden starý muž na prašné louce uprostřed Prahy. Před desítkami let jsem jako studentka viděla jeho vystoupení v oprýskaném Branickém divadle, pak ve zlatě Státní opery...mezitím už Min Tanaka byl v Česku mnohokrát...tančil na mnoha místech. Ve vodě Vltavy, v lesích, hlavně v pražské Arše. Nedávno jsem šla na Rohanský ostrov, abych viděla, jaké to je, když starý muž tančí ve městě.

27.6.2014 v 23:25 | Karma: 6,10 | Přečteno: 379x | Diskuse| Společnost

Maria Uhrinová

Mám z nich radost aneb Proč je Peter Č. Aristone?

„...někdejší členka Spice Girls Melanie C zavítala na tři dny do Prahy. Může za to nadějný slovenský zpěvák Peter Aristone....“ Prima, mám radost...velkou, takovou, jakou jen může mít učitel, když se jeho žákovi daří. Ne, popík, který Peter Aristone dělá, není mým hudebním šálkem kávy, ale po vyslechnutí písničky Cool As You, duetu s Mel C, říkám: fajn a ať se vede! Potěšte se též na:http://www.youtube.com/watch?v=qc9LO0eRxxw

25.3.2014 v 1:58 | Karma: 8,36 | Přečteno: 353x | Diskuse| Kultura

Maria Uhrinová

Nadsamec? Superman? Muž!

K přemýšlení na téma muži dnes, mužnost, chlapáctví mě přivedlo několik podnětů: na Fb mě požádal o přátelství muž s přezdívkou Alphamale, několikrát jsem v médiích spatřila machistické fotografie prezidenta Putina, no a zcela nečekaně jsem se stala součástí bitky psí smečky. Můj psí alfa samec byl napaden jinými psy a já, jako spřízněnec, jsem to krvavě odnesla. Majitel, asi 195 cm chlapák, nebyl s to se svým beta samcům postavit.

4.3.2014 v 12:45 | Karma: 10,16 | Přečteno: 1250x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 868x
Zajímá mě lidská kreativita ve všech jejích podobách. Sama kromě autorského psaní a psaní publicistiky, taky maluji, dělám grafiky a pracuji s hlínou.

Seznam rubrik