Spor o tabákový dým v hospodách

Dnes, poslední den v květnu si připomínáme Světový den bez tabáku. Současně na vládní úrovni probíhá spor o tzv. protikuřáckém zákonu z dílny ministerstva zdravotnictví. Ministr Heger např. navrhuje zákaz kouření ve všech restauračních zařízeních. Na druhé straně ministři za ODS nebo Potravinářská komora či Svaz obchodu a cestovního ruchu tento zákaz kritizují a tvrdí, že takto navržený zákon bude mít negativní dopad na živnostníky a podnikatele.

Celý spor se najednou stává sporem o výklad svobody, co stát ještě může regulovat a co už ne, jaké hranice má svobodné podnikání. Zkrátka, místo praktické debaty se z toho stává ideologický spor. Bohužel.

Fakta jsou při tom jasná. Ten navrhovaný zákon není protikuřácký. Kouřit si můžete jak je libo i nadále a nikdo kouření tabáku nechce zakazovat. Navrhovaný zákon zároveň není ani namířen proti podnikatelům. V žádné zemi, kde byl zaveden zákaz kouření v restauracích a hospodách tato zařízení nezkrachovala. A konečně, tento zákon neznamená omezení práv kuřáků a jejich svobod. Tento zákon má za cíl zvýšit ochranu nekuřáků a veřejného zdraví. Nic víc v tom nehledejme. Proto chci ministru Hegerovi poděkovat za snahu a odvahu a doufám, že se nezalekne falešných „argumentů o ochraně lidské svobody“ a tento zákon předloží vládě a prosadí v parlamentu.

Ing. Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL

https://www.facebook.com/marian.jurecka?ref=tn_tnmn

Autor: Marian Jurečka | pátek 31.5.2013 12:15 | karma článku: 18,94 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96

Marian Jurečka

Cena naděje

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34