KSČM + ČSSD = příští celostátní koalice!!!

Vážení čtenáři, dovolím si zde zveřejnit svůj projev, který dnes přednesu na ustavujícím zastupitelstvu Olomouckého kraje. Dovolte, abych se jako předseda našeho zastupitelského klubu vyjádřil k zásadním bodům programu, které nás nyní čekají. Budeme hlasovat o počtu uvolněných a neuvolněných členů zastupitelstva, o budoucím hejtmanovi a budoucí radě. Ta hlasování mne nenaplňují optimismem a to především proto, že s největší pravděpodobností po dnešním jednání budou Olomouckému kraji spoluvládnout zástupci KSČM. To je v souvislosti s tím, že jsme si v sobotu připomněli 23 let od pádu totalitního komunistického režimu, který naši společnost 40 letspolečensky, mravně, ale i ekonomicky rozkládal, důkaz ztráty historické paměti a sebereflexe. Jsem z Vás zastupitelů nejmladší a přesto si mnohé z vlastní zkušenosti zřetelně pamatuji. Mnohé vím z vyprávění mých dědů, kteří byli rolníky zde na Hané a prožili si na vlastní kůži oni i jejich rodiny tak jako tisíce jiných nevinných lidí násilnoukolektivizaci, znárodňování a tvrdé pronásledování totalitním komunistickým režimem.  

Je smutný fakt, že ČSSD, která vyhrála v našem kraji volby se pro tuto koalici sama svobodně rozhodla, byť měla možnost utvořit koalici nekomunistickou. Nevím, jestli si členové ČSSD všímají, když chodí do svého sídla  - Lidového domu - ,  plakety s desítkami jmen jejich předních členů, kteří byli za minulého režimu komunisty popraveni.  Považuji tuto budoucí koalici za varovný signál pro celou veřejnost, protože reálně hrozí, že po příštích parlamentních volbách budeme sledovat vznik podobné koalice i na celostátní úrovni. Považuji to za výsměch všem obětem komunismu, z nichž bylo 248 popraveno, 4500 odsouzených zemřelo ve věznicích, velmi často na následky mučení, 327 zemřelo při překročení státní hranice a 250 tisíc lidí bylo nespravedlivě odsouzeno. Je to nedobré, především proto, že zástupci KSČM se sice za některé skutečnosti omluvili, nicméně se ke své minulosti stále hrdě hlásí a někteří by rádi staré pořádky zavedli, jen jak sami říkají,  „zatím nemají většinu“.

Jsem si vědom současné situace, kdy se politika v podání současné vládní koalice stala symbolem arogantního nezájmu o občany, nezájmu o skutečné řešení problémů naší společnosti, kdy mnozí politici si dokáží podávat ruku napříč politickým spektrem a na všech úrovních od vládní po obecní jen aby si zajistili svůj osobní prospěch.    Toho jsme častými svědky. Ano naštvání lidí je veliké a všechny politické strany, které v posledních 23 letech byly do našeho parlamentu zvoleny, nesou za tento stav větší či menší díl viny.

My zastupitelé zvolení za Koalici pro Olomoucký kraj společně se starosty, kterou tvoří KDU-ČSL a SZ jsme od začátku respektovali ČSSD jako vítěze voleb s jasným právem na obsazení postu hejtmana. V rámci koaličního vyjednávání jsme považovali za případný kompromis u koalice ČSSD nás a ODS poměr v radě 7:2:2. Tento poměr by odpovídal i volebním výsledkům. Což u koalice ČSSD a KSČM, kde poměr volebního výsledku na mandáty je 19:16 a poměr v radě 9:2 můžeme těžko říci. Zajímavé je, že KSČM měla jako svou první prioritu ve volebním programu že: „bude prosazovat, v souladu s výsledky voleb, poměrné zastoupení politických subjektů v krajské exekutivě i vrcholných orgánech řízení kraje“. Těžko lze věřit někomu, kdo hned na začátku ze svého programu takto uhne.

Pane Rozbořile, a další kolegové z ČSSD,  já, ani moji kolegové nemáme nic proti Vám osobně, ale vybrali jste si za partnera stranu, která nám neumožňuje Vás a vaši koalici podpořit. Budeme v následujících čtyřech letech tvrdou, ale konstruktivní opozicí.

Děkuji za pozornost!

 

Marian Jurečka

1. místopředseda KDU-ČSL 

lídr Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty

https://www.facebook.com/#!/marian.jurecka

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marian Jurečka | pondělí 19.11.2012 12:30 | karma článku: 11,03 | přečteno: 889x
  • Další články autora

Marian Jurečka

Tahle země není pro mladé

11.4.2016 v 13:48 | Karma: 28,96

Marian Jurečka

Cena naděje

17.11.2015 v 15:20 | Karma: 13,34