Zdravotnictví na kuřácích prodělává. Všechno ostatní jsou jen řeči

Výtky nekuřáků, že náklady na léčení nemocí spojených s kouřením by si kuřáci měli platit sami, kuřáci léta odráželi tvrzením, že stát na nich nakonec vydělává, protože na daních z prodeje cigaret získává desítky miliard. Mají i nemají pravdu.

Stát vybere ročně na spotřební dani z cigaret a DPH z cigaret zhruba 50 miliard korun a zhruba stejné peníze každý rok pošle zdravotním pojišťovnám za své pojištěnce (plus nějaké jednotky miliard na investice pro státem vlastněné nemocnice). Náklady na léčení nemocí způsobovaných prokazatelně kouřením se odhadují na 24 až 30 miliard korun ročně. Takže stát je vlastně 20 miliard v „zisku“? Není to tak! Stát na kuřácích vydělává daleko více, bez těch několika miliard pro státem řízené nemocnice vlastně celou částku, kterou na dani vybere. Kdo ale prodělává, je české zdravotnictví, protože české zdravotnictví a český stát není totéž.

Zdravotní pojištění, které lidé a firmy platí, není příjmem státního rozpočtu, ale plyne přímo do zdravotních pojišťoven (což má jednu zásadní výhodu - stát na tyto peníze nemůže v případě nouze sáhnout.) Fígl je tedy v tom, že stát by musel za své pojištěnce těch 50 miliard zdravotním pojišťovnám platit, i kdyby se v Čechách neprodala jediná krabička cigaret. Takže zdravotnictví na kuřácích jednoznačně prodělává, protože mu léčení „kuřáckých“ nemocí odebere 30 miliard, které by mohly být dány na léčení jiných nemocí.

To, že náklady na léčení nemocí prokazatelně souvisejících s kouřením si pokryjí kuřáci ze svého zdravotního pojištění, je také iluze. To, co pošlou zdravotním pojišťovnám, bezpečně spolknou jiné jejich nemoci.

Z těchto důvodů si myslím, že plán nasměrovat alespoň část ze spotřební daně na cigarety přímo do zdravotnictví, tedy zdravotním pojišťovnám, je správný, především v době, kdy zdravotní pojišťovny zvažovaly částečně omezit náklady na léčbu ve specializovaných centrech, kam mimo jiné patří léčba rakoviny. Rozumím tomu, že účelovému vázání daní se brání každý ministr financí, ale když to jde dělat se spotřební daní na pohonné hmoty, proč by to nemohlo jít s daní na cigarety. Spojitost mezi kouřením a nemocemi je stejně přímočará, jako mezi jízdou po silnicích a jejich opotřebováváním.

A vidím ještě jedno pozitivum. Dojde k dalšímu rozdmýchání debaty o škodlivosti kouření. Jsem si jistý, že žádný kuřák, jemuž lékař oznámí, že má rakovinu plic, neřekne: „Nevadí, pane doktore, už jsem si na daních z cigaret léčbu předplatil.“  Tenhle rozhovor probíhá v úplně jiné atmosféře.

Autor: Marek Zeman | středa 10.8.2011 13:25 | karma článku: 32,80 | přečteno: 5593x